Recent Posts

Search This Blog

Monday, 25 August 2014

Pengalaman Baru


ASSALAMU'ALAIKUM

It's already in a 2nd weeks of my hard time being a mom. 
WHY??

...Hehehe...
Sebabnya..dah masuk minggu kedua juga encik suami bekerja di tempat baru.
Perjalanan kami ke tempat kerja dah tak sehaluan, so kami kena berpecah.

Aku kena drive sendiri, encik suamipun terpaksa naik motor sendiri.
Apa dia? Yeee...aku tau orang lain lagilah, ada suami jauhhh di perantauan. Jarang sekali jumpa.
Sebulan or even 2 bulan pun belum tentu dapat jumpa.

Nooooo!!
Bukan aku nak mengadu pasal waktu sukar aku tapi apa yang aku cuba nak sampaikan di sini.

Now I know how a single mom feels!
Uruskan anak sendiri, urus hal pejabat, hal rumah.
Keluar sebelum matahari terbit, and worst balik rumah bila matahari dah terbenam!

Aku dikira masih bernasib baik sesekali je encik suami outstation.

Teringat biras aku yang kehilangan suami, anak saudara aku yang kehilangan seorang bapa di usia yang terlalu muda.

Then, from that, I'm really sure that I will...be more motivated to be a very independent woman without any more arguments and complains!

Sebelum ni aku kuat merungut ke?
Hmmm...rasanya sebelum ni aku terlalu banyak membandingkan diri sendiri dengan orang lain seolah-olah akulah yang paling terduga.
Padahal ada orang lain di luar sana lebih terduga dari aku.

I have to learn how to love my own self, appreciate my own life and please always be grateful!!

So, why not try a NEW THINGS and move on for having a better path of life!!!

Changes is not always bad BUT sometimes it's a start of another new chapters of LIFE!!!
Endure it!
Be strong!

Keep going and never give up!

InshaaAllah :)

Friday, 22 August 2014

Resipi Spegeti Goreng Udang Pedas



Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Alhamdulillah kenyang makan pagi. Makan apa? Makan kuih je punnn...buat lapik perut sementara lapar balik lunch time nanti. Hehehe...

Beberapa hari lepas, aku dan encik suami kebosanan makan nasik untuk dinner
"Nak makan apa malam ni? Ada udang tu, dah keluarkan dah rendam air." Almaklum udang dah jadik macam batu. Beku dalam freezer kan?! 

"Hmmm...entah ek. Nak makan apa ye?"

"Spegeti goreng buh udang?!"

"Haaa macam menarik gak tu. Boleh lah!"

Maka dengan itu ber-dinner lah kami spegeti goreng malam tuu....

Bahan-bahannya:

1. Spegeti - untuk 2 orang makan
2. Cili mesin - 1 sudu besar sahaja
3. Udang 
4. Garam - secukup rasa
5. Gula - secukup rasa
6. Sos tiram 
7. Sos cili
8. Kicap lemak manis Jalen
9. Sayuran
10. Bawang putih - untuk menumis
11. Bawang merah - untuk menumis
12. Minyak zaitun 
13. Serbuk stok ayam
14. Serai - dititik

Cara memasak:

1. Rebuskan spegeti sehingga empuk (tidak terlalu empuk sebab nanti akan dimasak lagi semasa menggoreng). Jangan lupa masukkan sedikit minyak zaitun supaya spegeti tidak melekat selepas ditos.

2.  Setelah spegeti empuk. Perlu ditoskan diketepikan dahulu.

3. Tumiskan serai yang telah dititik, bawang putih dan merah sehingga naik wangi. Masukkan potongan lada benggala dan ditumiskan bersama bawang tadi.

4. Masukkan 1 sudu besar cili mesin dah masak sehingga naik minyak. Aku masukkan 1 sudu je sebab cili kering yang aku kisar sendiri tu tersangatlah membahang pedasnya. Kalau suka yang super pedas. Lebihkan cili mesinnya ye.

5. Setelah naik minyak, masukkan garam, gula, serbuk stok ayam, kicap lemak manis Jalen, sos cili dan sos tiram secukup rasa. Aku campak-campak je ye. Tak ada sukatan tetap. Sebab bergantung kepada kuantiti spegeti tu sendiri. Kalau rasa tak cukup silalah tambah.

6. Masukkan sayuran keras seperti lobak merah, lobak bunga dan brokoli bersama dengan udang. Kalau guna sayuran lembut seperti sawi jepun atau sebagainya, boleh dicampurkan dalam masakan akhir sekali ye. Untuk elakkan sayur terlalu layu.

7. Digaul sehingga sayur empuk dan udang nampak putih kemerahan kemudian dimasukkan spegeti yang telah direbus tadi.

8. Gaul lagi sehingga rata, tidak terlalu lama supaya manis udang tidak hilang. Siap dimasak, boleh dihidang.

Selamat mencuba!

Thursday, 21 August 2014

Kisah Pagi : "Ayang Punya"


ASSALAMU'ALAIKUM

Kisahnya sebelum bertolak pergi kerja, singgah gerai abang dan kakak jual nasi lemak bersebelahan dengan Restoran Ani Sup Utara, dipacaknya kanopi dekat situ.

Sebelum ni pun pernah singgah situ, abang dan kakak tu pun dah kenal.

Pagi tu, teringin pula bihun goreng letak sambal, mintak dibungkuskan 1.
"Bihun goreng letak sambal sikit ye bang!"
"Ok!"

Sudah siap dibungkus tak semena-mena abang tu cakap,
"Haaa ni ayang punya!"
Sambil tulis something atas pembalut bungkusan.
Bukan takat terdiam, sampai tahap terkesima jugak aku dengan encik suami dibuatnya.

Aku pandang dia, dia pandang aku.
Lepas tu masing-masing senyum.
...Hahahaha...

Dah kenapa abang ni pagi ni? Bebel aku dalam hati.
Abang tu gelak.
"Haa yang ni anje punya!"
Sambil tulis atas pembalut nasik lemak encik suami pula.

Hahaha sah abang ni sengaja nak bergurau.
Kakak sebelah dah muncung mulut sedepa sambil tersenyum.

Hasilnya, sampai office, keluarkan bungkusan terus tersenyum!
Teringat seloroh abang tu pagi tadi.
...Haha...


Monday, 18 August 2014

Potrait Raya 2014


ASSALAMU'ALAIKUM

Dah nak hujung Syawal dah baru aku terhegeh-hegeh upload gambar raya ye?
...Hehehe...

Tahun ni turn kami beraya di Perak, rumah mertua aku, pertama kali. Diulang, pertama kali ye setelah 2 tahun berturut-turut beraya di Perlis.
Encik suami balas peram dekat aku. Hahaha.

Tak banyak gambar. Ini ja yang kami sempat bergambar selepas memasing bersalaman.

Apa-apa pun sekali lagi mohon maaf zahir & batin dari kami sekeluarga andai ada silap dan salah terlanjur kata terlanjur taip di blog ni sampai ada yang tersinggung ye.

Salam Lebaran Aidilfitri!
Kosong-Kosong!


Wednesday, 6 August 2014

Selamat Kembali Bekerja!


ASSALAMU'ALAIKUM

Alhamdulillah selepas hampir seminggu aku bercuti balik kampung sepanjang Hari Raya Puasa tempoh hari...hari ni aku kembali masuk office ye.

Baru habis maraton siapkan kerja yang bertimbun dalam inbox haha...
Selamat Kembali Bekerja ye!

InshaaAllah nanti aku update gambar raya :)

Jangan malas-malas gara-gara lemang ketupat rendang yeee...haha
Moh kita sambung puasa balik sebelum bahang puasa tu hilang...hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...