(Gambar Hiasan) |
ASSALAMU'ALAIKUM
Ahad lepas balik cuti ke kampung sempena Nuzul Al-Quran, tengok dalam peti ada daging. Teringat daging dendeng yang colleague selalu buat. Terus mintak resipi dan cuba.
Resipi ni hasil pengubahsuaian aku sendiri setelah digabungkan dengan pelbagai resipi lain.
Resipi lain aku rujuk blog Kak Nor di Secubit Garam.
Resipi ni hasil pengubahsuaian aku sendiri setelah digabungkan dengan pelbagai resipi lain.
Resipi lain aku rujuk blog Kak Nor di Secubit Garam.
Bahan-Bahannya:
1. Daging lembu yang dipotong kiub 2inci x 2inci (ikut kesesuaian memasing).
2. Serbuk jintan manis.
3. Serbuk jintan putih.
4. Garam.
5. Gula perang/gula melaka/gula pasir.
6. Serai dititik.
7. Cili mesin.
8. Kicap lemak manis/kicap pekat manis.
9. Bawang besar.
10. Bawang putih.
11. Daun limau purut.
12. Halia.
13. Minyak masak.
14. Bunga lawang.
15. Bunga cengkih.
16. Kulit kayu manis.
Cara-cara Memasak:
1. Bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dimayang nipis, digoreng di dalam minyak masak sehingga garing dan naik bau wangi. Lagi banyak bawang lagi sedap. Setelah garing, diangkat,ditoskan dan diketepikan.
2. Boleh juga sesambil goreng bawang tadi, daging yang telah dipotong kiub direbus sehingga empuk. Simpan air rebusannya.
3. Setelah daging empuk, diangkat dan ditos, daging perlu dihiris nipis-nipis dan ditumbuk sikit bagi penyek. Perapkan bersama sedikit serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih lebih kurang 30 minit atau 1 jam.
4. Dengan menggunakan minyak gorengan bawang tadi, goreng daging rebus yang dah ditumbuk sehingga garing. Angkat dan tos.
5. Masih menggunakan kuali dan minyak yang sama, tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih bersama serai yang dah dititik sehingga naik bau wangi.
6. Masukkan cili mesin. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan garam, gula secukup rasa dan kicap lemak manis/kicap pekat manis. Gaul sehingga rata.
7. Masukkan air rebusan daging, renehkan sehingga pekat dan agak kering.
8. Masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama dengan daun limau purut yang dikelar atau ramas.
8. Masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama dengan daun limau purut yang dikelar atau ramas.
9. Akhir sekali masukkan bawang yang telah digoreng tadi. Siap dan hidang!
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment
What's on your mind?