Recent Posts

Search This Blog

Friday, 27 February 2015

Restoran BBB Seafood, Restoran Tom Yam Pok Tek


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi...pernah tak makan di restoran ni?
Restoran ni terletak di Seksyen 1, Bandar Baru Bangi. Sejak berpindah ke Bandar Baru Bangi, aku rasa tempat makan kegemaran kami sekeluarga dah berpindah ke restoran ni pula.
Masa di Petaling Jaya dulu, kalau mengidam tom yam, kami selalu ke Restoran Sukhumvit, PJS 2, Petaling Jaya.

Tapi sejak kami beralih ke Restoran BBB Seafood nih, fuhhh....tom yam dia sangat kaw!! Hahaha...

Western food ada, makanan Thai semestinya, Melayu lagilah! Terutama sate ayam dan daging bersama kuah kacang! Atau mungkin ada di antara penduduk Sungai Ramal, lebih menggemari dengan nama sate Willy!

Tak payah pergi jauh ke Sungai Ramal sana, beratur panjang lepas nih.

Tapi aku keliru sikit dengan restoran ni.
Sebelahnya tulis Restoran BBB Seafood, sebelahnya pula tulis Tom Yam Pok Tek. Mana satu ye?


Hmmm...apa-apapun makanan dekat sini memang sedap dan berpatutan. Sesekali kebosanan makan masakan sendiri, bolehlah singgah ke restoran ni menjamu nafsu makan ampa semo. 

Alamat? Hmm tak jumpa pula alamat penuh. Tapi tak apa, boleh tnya Encik Google ye.
Foursquare pun ada. InshaaAllah senang cari kalau dah biasa dengan area Bangi.

Kali ni tak ada senarai harga yang aku makan malam tadi sebab encik suami yang belanja.
Aku bayar sate je 20 cucuk campur daging dan ayam semuanya RM16. Hehehe.

Mai mai! Mai makan sini! Hehehe...

Friday, 6 February 2015

SWS Environment Friendly Water Purifier - Penapis Air Kos Rendah


ASSALAMU'ALAIKUM

Entri tertunggak beberapa hari...nak kongsi pasal penapis air kos rendah, dan lebih kecil. Memandangkan budget kekurangan, tapi air di rumah dah tahap nazak, usaha mencari penapis air yang mampu milik, terjumpa di laman web Lelong.my seperti dalam gambar di atas.

Itu dikira jenis dual water purifier. Ada single, tapi harap maklum, kalau 1 laluan sahaja, kita perlu lebih kerap menukarkan penapisnya nanti. Contoh gambar seperti di bawah. Dengan syarikat MyShop88 tulah aku beli penapis nih...



Penapis air ni berkonsepkan tapisan seramik. Betoi ka word 'tapisan' tu? Hahaha hentam sajalah.
Dah 2 minggu aku pakai penapis ni. Setakat ni Alhamdulillah air nampak jernih jugak lah...dari oren berkarat je kan...dah masak pun masih berkeladak di bawah. Nak bancuh susu anakpun jadik waduhhh....


Selama 2 minggu penggunaan, penapis aku dah bertukar warna jadik sama seperti dalam gambar di atas. Yang tengah tuh ok! Nampak tak betapa tak bersihnya air di rumah aku tu. Baru 2 minggu.

Gambar yang ketiga tu kenapa makin mengecil?
Ye sebabnya setiap kali kita mencuci seramik tu menggunakan berus atau kertas pasir, lama-kelamaan dia akan menghakis dan menipis. Bila makin mengecil dan menipis tuh harap maklum sila tukar ke filter yang baru.

Kos? Aku beli penapis air ni dengan harga hanya RM40 sahaja.
Harga penapis sahaja hanya RM25, tambah kos pos RM6, RM9 lagi aku beli extra filter cartridge. 
Single SWS EF Water Purifier - RM19 tak termasuk kos pos RM6.

Packaging? Seperti dalam gambar di bawah...ada pelbagai set kepala paip yang bersesuaian mengikut jenis kepala paip yang kita gunakan di rumah. Semuanya disediakan. Bagus jugakan. Self-service tak perlu bersusah payah tunggu encik suami pasangkan. Pasang sendiri pun bolehhh....



Pada sesiapa yang tengah mencari penapis air tapi kekurangan budget bolehlah cuba penapis air ni ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...