Recent Posts

Search This Blog

Saturday, 6 October 2012

Bronkitis dan Selsema Ketika Hamil



ASSALAMU'ALAIKUM



Satu lagi kejutan yang aku terima selepas a good news ever that I'm pregnant, but this time, is a bad news.
Aku batuk dah lebih dari 2 minggu.
Pergi ke klinik biasa, macam biasa di beri ubat batuk dan antibiotik yang aku sendiri was was nak ambil disebabkan aku masih dalam trimester.
Satu malam, aku sukar untuk bernafas. Setiap kali aku tarik nafas, dada aku sakit sangat sampai satu tahap, I can't move!
Aku terus bagi tahu orang rumah supaya bawakan aku ke klinik secepat mungkin dan dapatkan reference letter ke hospital.

On the next day, aku pergi jumpa doktor pakar dan dapati aku mengidap bronkitis.
Selepas beberapa ujian dilakukan Alhamdulillah peparu aku bebas dari sebarang jangkitan kuman.
Aku dibenarkan pulang berehat di rumah dan disebabkan aku tengah mengandung, sukar untuk doktor berikan apa apa oral medicine. Cuma inhale medicine and herbal cough syrup. Itu saja ubat yang aku boleh ambil.

 Hari ni follow up pertama aku, disebabkan Khamis lepas aku selsema then again sukar untuk doktor tentukan ubat apa yang sesuai dengan aku.
I'm having Viral URI and bronchitis now.

Aku tak boleh tidur malam. Tidur pun sambil duduk itupun sebab dah terlalu letih menahan ketidak selesaan hidung dan batuk aku yang berterusan.

Blog aku ni pun dah jadi macam diari aku pulak kan.
Semoga sakit aku ni penghapus dosa dosa aku yang lalu dan InsyaAllah aku akan sembuh tidak lama lagi.

Kepada sesiapa yang juga pernah mengalami situasi seperti aku ni...kalau boleh elakkan pengambilan ubat ubatan kimia, cubalah perubatan tradisional seperti madu, buah dan sebagainya.
InsyaAllah dengan izin Allah akan sembuh atas kehendakNya.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...