Recent Posts

Search This Blog

Wednesday, 28 December 2011

GENAP 8 BULAN






ASSALAMU'ALAIKUM

Hari ni aku terasa nak update banyak kali pulak...terlebih idea kah?
Tak laaahhhh...cuma terlintas sesuatu dalam kepala aku ni..
Ada follower aku bertanyakan pasal kesihatan Aba aku, baru aku sedar yang aku dah lama tak update apa apa pasal Aba..

Sambungan kepada entri yang LEPAS....
Aba aku tak dapat puasa penuh untuk tahun ni..sebab dia tersangatlah tak larat dan tak mampu untuk berpuasa penuh macam kita...
Dan dia juga sudah tidak mampu untuk berjemaah di masjid setiap hari Jumaat memandangkan dia dah tak mampu untuk bersolat berdiri...
Aba perlukan kerusi
Subhanallah..ALLAH Maha Suci dan Maha Mengetahui apa yang Aba aku sedang lalui...
Hari ni genap 8 bulan Aba buat AVF...
Selepas buat pemeriksaan terbaru dengan pakar..Aba diminta kurangkan pengambilan dos ubat..
Alhamdulillah Aba dah tak sakit leher, Aba dah boleh makan, Aba dah boleh berjalan, Aba dah boleh senyum tu yang pastinya :) 
Alhamdulillah syukur kepadaMU Ya ALLAH
Walaupun kaki Aba masih sama bengkak seluruhnya, kebas tapi aku lega nampak Aba senyum...

Sebelum ni Aba selalu merungut akan keadaan dia..
Tapi sekarang aku nampak dia redha..
Dia dah tak merungut..
Selagi dia rasa dia boleh buat...dia akan tetap buat....

Baru baru ni dia datang dengan Mak melawat kami anak beranak walaupun kami risau akan keadaan dia dan harap dia boleh tunggu kami yang balik ke kampung bukan dia yang datang..tapi Aba tetap nak datang...

Walaupun Aba tak pernah keluarkan dengan kata kata tapi aku dapat rasakan..Aba redha dengan keadaan dia...dia tak merungut lagi..
Dia berserah segalanya pada ALLAH Maha Penyembuh segala penyakit...
Dia sembunyi segala resah risau dia...
Apa yang dia hanya nak tengok anak anak menantu dan cucu yang seorang bahagia, happy selalu..

Semoga ALLAH SWT memberkatimu Aba dan Mak..
Kurniakanlah kesihatan kepada kedua orang tuaku

InsyaALLAH
Ameen~

SKECTH # 14 :: The Man Who Can't Be Moved



ASSALAMU'ALAIKUM

Sihat ke semua? :)
Alhamdulillah syukur kalau sihat sihat belaka ye...
Sebenarnya tak perasan dah lama tak update blog ni.
Tengok last update on 15th December 2011.
Hari ni dah masuk 28hb Disember 2011.
Aishhh kemana kamu wahai LG?
Sendiri pun tak ingat pergi mana yang busy sangat sampai terlupa yang sendiri ada blog yang perlu diupdate selalu ye...

Hmmm...kali ni punya entri tak banyak yang aku boleh ngomel..
Cuma sekeping sketch yang aku siapkan lama dah tapi baru nk upload dekat blog..

Sekadar mengisi nafsu jari dan tangan..
Sketch of Boyce Avenue song titled 
THE MAN WHO CAN'T BE MOVED

Thursday, 15 December 2011

SKETCH # 13 : AZIM & EFY



ASSALAMU'ALAIKUM

This sketch is dedicated to Azim and his beloved wife Efy.

Sekali pandang aku nampak macam muka Tun Mahathir pulak masa beliau muda muda...
..kekekeke..
So sorry Azim. Aku masih dalam proses pembelajaran nak melukis potret. Azim dengan Efy pulak jadik mangsa nak try and error.

Please leaves any comments about this entry..
Thanks :)

Wednesday, 14 December 2011

SKETCH # 12 :: MOTIF??



ASSALAMU'ALAIKUM

Motif??
Aku pun tak tau apa motif aku sketch gambar ni...
Macam mana alkisahnya ek..hmm
Kalau tak silap aku...aku terpandang satu gambar ni dalam majalah...
Page iklan..aku tengok macam terpanggil panggil je nak menconteng..
Ini lah jadiknyaaa...hehehehe...Models tanpa wajah..
 
Sekali lagi anggap jelah warming up dari aku untuk permulaan mula berblog balik ni ek..

Till we meet again! ^-^ 

Tuesday, 13 December 2011

SKETCH # 11 : THE WORST COMBINATION



ASSALAMU'ALAIKUM


The worst combination that I ever sketch.
Hahahaha...masa ni aku main sketch je ikut kata hati aku...
Motifnya langsung tak ada ye..harap maklum..

Tup tup...kawasan macam dah tak berapa muat dah aku nak menconteng lagi baru lah aku stop.
Sedar sedar ini je lah hasilnya.
Mintak maaf ye..
Anggap jelah cuma warming-up dari aku untuk hari ni.

Jumpa lagi! :)

 Please don't hesitate to leave a comment if you have any concerns on this entry :)
Thanks guys for your support.

SILENCE



ASSALAMU'ALAIKUM

Bulan November langsung aku tak bukak blog aku.
Tak sedar pun kejap je masa berlalu.
Bukak pun kejap kejap je lepas tu terus logout. Tak ada idea nak update apa apa plus tak ada mood langsung tengok blog sendiri. Huhuhu...
Ni pun dah masuk tengah Disember baru teringat nak bukak and make a new post.
Kemana aku pergi?
Tak ada pegi mana mana pun. Ada je cuma entahlah.

Bila dah tak bukak blog, aku sendiri pulak bosan tak tau nak buat apa for the pass month. Aku pun mulalah mencari sesuatu yang boleh aku buat masa aku tengah free selain update blog.
Tau apa aku buat?
Hehehe...aku usaha cari tempat letak pensel pensel aku yang dah sekian lama terbogel.
Terbogel?
Hahaha...
Jangan salah faham.
Nak cerita lanjut pasal pensel aku ni, boleh usha usha link bawah ni...

Emila Yusof

Haaaa ni lah keja aku sepanjang aku silence mode ni.
Terima kasih banyak pada Kak Emila sebab sudi buatkan untuk saya.
Sekarang aku tengah meroyan melukis balik.
Al-maklum dah dapat semangat baru lepas terima roll-up organiser baru ni.

Sehingga bertemu lagi di lain masa dan waktu.
InsyaALLAH tak ada aral aku akan cuba kemaskini blog aku ni.
Sebab sendiri pun dah bosan...huhuhu

Take care guys!

Monday, 24 October 2011

Thanks to All Followers :)



ASSALAMU'ALAIKUM


Selamat pagi semua...Alhamdulillah syukur kepada ALLAH SWT masih bagi peluang pada kita untuk sehari lagi hari ni selepas semalam, kita masih bernafas di muka bumi ciptaanNYA Yang Maha Kaya. Subhanallah... :)

Hari ni hari Isnin kan? Huwarghhhh sejujurnya aku ke-malas-an betul nak bangun pegi kerja pagi ni. Aku sempat jugak bukak laptop sebelum iron baju. Hahaha..Badan sudah la sakit lenguh lenguh bagai. Selalu tu terus bangun mandi je..hari ni aku sempat juga bermalas-malasan dulu.

Apa apa pun berbanyak banyak terima kasih daun keladi pokok kemuncup sebabnya bukak je blog pagi ni..aku tengok followers aku dah sampai 44 orang (baru 44 orang da kecoohh...haha..aku tak dulikkk sebab bagi aku bukan senang nak cari followers. Nak nak lagi blogger malas macam aku, entri pun langsung tak cukup memberansangkan, jarang update...ha apa lagi pakej yang aku boleh offer untuk korang..hahaha...) Alhamdulillah...dalam masa kurang seminggu 3orang dah bertambah.

Setinggi tinggi terima kasih kepada followers LembuGemok sepanjang kurang seminggu ni....

dreamy-Gurl 
(please feel free to drop your comment so that I can find your blog link)

Follower dreamy-Gurl aku tak dapat cari link dia tu sebab aku tak boleh nak buat backlink ke blog dia...apa apa terima kasih banyak ye dan tak lupa juga kepada followers LembuGemok yang lain, yang sudi meninggalkan komen samada di ruang komen atau pun di shoutbox. Terima kasih banyak sebab bagi support kepada LG untuk terus 'hidup'. Hari tu aku dah nyaris nyaris tutup dah blog ni ^_^

Kalau ada aku terkurang apa apa mintak tunjuk ajar ye. Korang mesti dah bertahun berblog. Lebih arif dengan selok belok dunia blog ni. Aku ni sekadar suka suka je blog ni. Tempat aku nak merepek..Hehehe..

~THANKS IN ADVANCES!~


Friday, 21 October 2011

ENTRY UPDATED







ASSALAMU'ALAIKUM

Akhirnya ada jugak benda aku nak post hari ni..
Thanks to seorang hamba ALLAH ni yang sentiasa meng-follow blog aku secara invisible :)
Aku nak update entry aku yang pasal RUMAH SERAM SEKSYEN 2 SHAH ALAM,
ni link penjelasan dari tuan rumah tu sendiri. KLIK SINI 

Aku buat entri tu dulu pun bukan lah berniat nak menganiayai sesiapa.
Sekadar berkongsi cerita dari emel yang aku dapat.

Mungkin ada sesetengah pihak rasa kurang selesa dan menganggap seolah olah aku menganiaya tuan rumah tersebut dengan menyebarkan berita tidak benar.
Aku tidak memaksa sesiapa untuk mempercayai cerita tersebut pun.
Tapi berkemungkinan ada yang percaya, secara tidak langsung dah 'JATUH' hukum MENGANIAYA ke atas aku.
So, untuk mengelakkan salah faham, korang bolehlah baca link daripada abang Mazidul kita tu.
Terima kasih untuk dia sebab buat liputan pasal rumah tu.
Kalau tak sampai bila bila pun aku dan yang lain lain di'jatuh'kan hukum menganiaya secara tidak langsung.
Kepada sesiapa yang pernah menyebarkan cerita palsu ni diharap lepas ni berhati hati dengan setiap kata kata di dalam blog korang ye.
Peringatan untuk diri sendiri jugak ^-^

IKHLAS DARI SAYA,
MINTAK MAAF KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN SEKIRANYA ADA YANG TIDAK SELESA :)




P/S: Aku pun tak tau apa kaitan gambar yang aku ambik dari Google tu dengan entri aku kali ni...apa apa pun aku pasti lepas ni hamba ALLAH yang inform aku pasal blog abang Mazidul ni akan baca entri ni.. hehe terima kasih...
untuk pengetahuan hamba ALLAH ni..walaupun anda follow secara invisibly saya boleh detect anda dari Nuffnang sendiri :) Terima Kasih Nuffnang. Buat apa nak invisible, visible kan je lah kan...



Thursday, 20 October 2011

Sensitive Person




Whoever have the sensitive heart, it looks much more suffer than others. 
REALLY?




Tuesday, 18 October 2011

Arwah Ashraf Yusof AlFarabi

(Ehsan Google)

ASSALAMU'ALAIKUM


Selamat pagi semua...dah lama pulak aku tak update blog aku ni...bak kata pakcik Xavi De, bersawang dengan sarang labah tak berkemas dah..haha pinjam ayat kejap ye pakcik..dah backlink blog pakcik dah. Jangan risau..hakmilik tercipta anda terpelihara.

Apa aku nak sampaikan hari ni...petang semalam selepas jam 5 Facebook baru unblocked di office aku ni. Aku bukak wall kawan aku. Aku ternampak dia post

Al-Fatihah buat kwn sekelas Ashraf Yusof AlFarabi =( "

Aku rasa macam baru hari tu aku berbalas komen dengan dia kat FB. Aku pun terus check dekat wall kawan kawan aku yang lain. Ramai jugak post berita yang sama. Tak kan benda benda macam ni nak dibuat main pulak kan. Rupa rupanya betullah, arwah dah pulang ke rahmatullah. Innalillahi wainna ilaihirhoji'un. ALLAH lebih sayangkan arwah.


Arwah, kawan sekelas aku masa di UiTM. Walaupun kurang rapat tapi aku kenal dan pernah buat kerja berkumpulan dengan arwah.
Aku sangkakan dia kemalangan sejak arwah mula upload gambar gambar berjahit di bahagian leher bawah telinga kanan kalau tak silap aku. Teruk jugak jahitan dia. Aku sekadar membalas komen mendoakan dia cepat sembuh seperti sediakala InsyaALLAH.

Masa bulan puasa baru baru ni pun ada dia mengajak ke iftar alumni UiTM. Tapi aku tak dapat hadirkan diri. Itu je lah last aku berhubung dengan dia. Rupanya dia dah lama mengidap kanser kelenjar air liur. Dah lama rupanya dia menderita dengan kanser tu.

Gambar yang aku nampak hari tu sebenarnya operation untuk kanser tu lah. Pembedahan berjaya tapi ada kompilasi pulak dekat tulang belakang dia.

Nampak je dia aktif ber-FB rupanya arwah dah kritikal. 2 minggu lepas dia terpaksa berkerusi roda. Dah tak mampu untuk berjalan. 

Hari ni masuk hari ke-3 arwah meninggalkan kita sebagai saudara Islam. Dia menghembuskan nafas terakhirnya pada hari Ahad lepas dan dikebumikan di Cheras jam 2 petang.

Moga rohnya dicucuri rahmatNYA dan diletakkan bersama dengan golongan orang orang beriman. InsyaALLAH. Semoga rohnya tenang disana. Al-Fatihah.


P/S: Entah bila pulak masa kita...moga dijemput dalam keadaan beriman. InsyaALLAH...ameen~

Sunday, 9 October 2011

Find out what thousands of bloggers will be posting up this 16th of October!

Find out what thousands of bloggers will be posting up this 16th of October! (<< please click this link to get more info) : 
Last year, Blog Action Day 2010 brought together 10,000 bloggers from all around the world to blog about one global topic - Water.

This year we got new topic!

Let's join us talking about FOOD!!

(From http://www.tolearnphotography.com)

(http://www.cureontour.com)

(Laksa Penang from http://tehfatihah.blogspot.com)


Saturday, 8 October 2011

KONGSI :: Cara Mandi Wajib Yang Betul dan Sah



Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…

Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” 

tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara: 

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: 

“Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah:

 "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. 

Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. 

Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2
iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.
Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda

" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].

‎*Sesiapa yg nak share silakan. Tak perlu mintak izin dah sebab mmg sy nak share dgn semua Sahabat pun.

*Bukan entri asal aku..tetapi sekadar berkongsi hasil pembacaan aku dari laman lain...pemilik asal aku tidak pasti siapa tapi seperti yang dinyatakan..aku hanya sekadar berkongsi untuk semua..


Tuesday, 27 September 2011

Yang Di Depan Mata...Terasa Begitu Jauh...


ASSALAMU'ALAIKUM...

Tengah menahan sakit kepala yang teramat sangat ni...sempat jugak aku menyinggah wall seseorang yang sangat aku sayang dan kasihi, menatap satu per satu gambar gambar beliau. Bukan kekasih...tapi seseorang yang lebih hampir dalam hidup aku. InsyaAllah aku yakin dia mungkin lebih mengenaliku lebih dari seorang kekasih...

Kenapa aku tatap gambar dia? Dia di mana sekarang? Jauh? Rindu?
:) Hanya ALLAH sahaja tau betapa rindunya aku kepada insan ini....dia dekat dengan aku...sangat dekat tapi terasa tersangatlah jauh dari aku....

Macam mana aku nak gambarkan kerinduan aku pada insan ini? Cukup sekadar menatap gambar mampu membuatkan airmata aku bertakung melimpah dari kelopak mata aku...
Segala kenangan aku dengan insan ni bersilih ganti terbayang bayang....MasyaALLAH..
Sesungguhnya aku sangat menyayangi insan ini tapi aku tak tau macam mana aku nak luahkan...
Aku sentiasa doakan yang terbaik untuk insan ini...

Kenapa dekat tapi terasa jauh?
Hanya ALLAH sahaja tau...apa di dalam hati aku...setiap kali berdepan dengan insan ini...aku terpaksa berpura pura seolah olah tak ada apa apa yang berlaku....padahal jauh dalam sudut ati aku meronta ronta mahu mengeluarkan kata kata bahawa insan ini sangat menyayanginya...sanggup buat apa saja untuknya..tak kisahlah apa pun cercaan orang...

Insan ini mungkin tak nampak apa yang aku cuba sampaikan...sebab aku tak pernah cuba..kerana aku takut hatinya terluka...aku sanggup menyimpan memendam rasa cercaan orang lain demi menjaga hatinya...

Aku mungkin bukan insan yang baik untuk dirinya seperti orang lain yang dia sanjungi...dan hormati..
Mungkin aku bukan orang yang patut bergelar insan istimewa untuk dia...
Tak mengapalah...asalkan dia teguh berdiri...asalkan aku mampu meraih senyuman dia walaupun sesekali...

Mungkin kesilapan aku yang lalu membuatkan matanya kabur untuk melihat perubahan dalam diri aku...
Perubahan di atas izin ALLAH..dan usahanya yang tak pernah putus asa membimbingku....

Mungkin ada hikmah disebalik segala apa yang berlaku...
Semoga ALLAH mengampuni dosa dosa aku yang lepas dan akan datang..
Semoga ALLAH melimpahkan rezeki kepada insan ini...
Kurniakan lah kesihatan pada insan ini....

Terima kasih atas segala galanya...
Halalkan makan minumku....
Ampun dan maaf dipinta kerana tidak mampu menjadi insan seperti yang beliau harapkan...
Aku sentiasa mengecewakan insan ini...
Aku rasa cukuplah aku terus menerus mengecewakan beliau...mungkin lebih baik aku terus berdiam diri..
biarkan insan ini bahagia tanpa sebarang gangguan dengan masalah aku yang sentiasa mengecewakan...

Bukan rajuk yang ingin disampaikan...
Bukan perlian yang ingin aku ajukan...
Bukan simpati yang aku tagihkan...
Tapi hanya mesej mohon maaf kerana aku tak mampu jadik insan seperti yang dia kehendaki...
Mesej yang aku sudah letih untuk terus mengecewakan insan ini....
Mesej yang mungkin kata akhir dari aku untuk terus duduk walaupun terasa jatuh bangun sudah beberapa kali...
Bukan kata putus asa yang ingin aku sampaikan..tapi nyata aku ingin biarkan semua ini mengikut arus..
Dah tak larat lagi aku melawan arus yang mungkin aku boleh melukakan hatinya....
Mungkin aku boleh berusaha cara aku sendiri yang tak melukakan hati sesiapa...

InsyaALLAH..dengan izinNYA...
Yang baik semuanya dariNYA...yang buruk dari aku sendiri... :)


LG MODE: emosi...jiwa kacau..huhu


BERSAWANG...



ASSALAMU'ALAIKUM....

Selamat pagi semua....bersawang sudah blog aku dah lama beno tak update. Rasa macam baru je update tapi tengok tengok tarikh hari ni...wahh!! Dah hujung bulan September dah rupanya??

Ish...ish...ish...pegi mana ni LG? Hmmm...ada je tapi macam kekangan idea pulak aku nak meng-update blog ni. Rasa bosan pulak dengan blog sendiri..apatah lagi orang lain..lagi lah bosan nak baca blog aku...hahaha aku sedo diri..!

Apa apa pun thanks to Xavi De sebab dia sorang je setakat ni yang sudi menjengah blog aku walaupun aku dah mentioned awal awal yang aku tak bersiaran untuk jangka masa yang panjang ni. Untuk Aneng Hitchies, walaupun dia jarang sekali jengah blog aku..tapi dia sangat rajin pulak jengah wallpost Facebook aku.
Ni dia sekarang katanya tengah busy nak konvokesyen..tu sebab sunyi sikit kalau tak KECAH okayyhh! Hahahaha..

Aku agak busy sejak dua menjak ni...sama jugak lah dengan pakcik Xavi De sibuk dengan praktikal dia. Aku pulak sibuk dengan benda yang bukan bukan..sibuk dengan kerja yang entah apa apa..terasa 24 jam 7 hari seminggu tak pernah cukup. 

Nak sketching pun aku terasa tak cukup masa nak dibuangkan untuk tu...arghhh I really miss my skecthing time!! Aneng Hitchies please encourage me with your sketch of me!  Hahaha macam la Aneng baca. 

Kerja aku sekarang macam membebankan pulak kadang kadang. Tapi ini jelah hasil pendapatan aku untuk sesuap dua tiga nasik seharian. Huhuhu...

Apa apa pun... I LOVE MY JOB! InsyaAllah ada rezeki dan panjang umur dari semasa ke semasa...dari hari ke hari...kerja aku ni aku akan jadikkan sesuatu yang sangat interesting! Interesting la sangat kan. 
Tension jugak lah kalau ada rakan sekerja yang jenis mengelat tak nak hold case apa apa. Ada jugak jenis suka bagi alasan yang tak munasabah..."Aku ada laporan nak kena siapkan..." Padahal just run skrip yang sedia ada je...tak payah start from the scratch pun. Tapi tu pun dah kecoh. 

Budaya jenis suka melonggokkan kerja atas kepala orang lain asalkan lepas perut sendiri. Hohhh....Aku tak kata aku perfect dalam kerja. Tapi once kerja tu diamanahkan masuk tray aku. Aku cuba buat sampai siap walaupun terpaksa korbankan masa makan aku. Aku pun kadang kadang ngelat jugak...tapi tak ada lah sampai hati ni nak longgok atas kepala orang lain...Sabar jelah! Sendiri buat sendiri tanggung la beb! Ni dah la ko buat taik..lepas tu orang tegur, tak nak pulak ko angkat taik sendiri?? WT-Fish!!
Yeee aku tau...tak semua orang perfect.
Mungkin aku asyik nampak kekurangan orang lain..kekurangan sendiri aku tak nampak. Mungkin orang lain yang nampak kekurangan aku sampai dorang pun naik menyampah dengan aku. Hahahahahha...So, take it easy, aku pun dah malas nak ambik tau pasal orang. Lebih baik aku diam buat hal sendiri. Hehehe...

Moral of the values, jangan tau nak kondem orang jek...buat kerja sendiri bagi siap..buat hal sendiri jangan kacau hidup orang lain...Kalau nak tegur boleh tapi dengan cara yang betul. Bukan cara dok mengata belakang..NOT GOOD!!..Bayangkan kalau korang pulak tiba tiba terdengar dari mulut orang..dok mengata hal korang yang korang tak tau apa apa? Terasa beb! Hehehehe...Nak tegur..tegur depan depan...! OK? 

Roger and out!!  Jumpa lagi bila aku dah ada hati nak update lagi ek...hehe..

Friday, 26 August 2011

Hujan Di Hari Terakhir...

(Sumber :: Mr.Google)


Assalamu'alaikum...

Selamat petang semua....hmmm sunyi betul la hari ni dekat opis...orang lain semua da balik. Tinggal aku dengan Kak Faizah je belum balik. Kak Faizah tunggu suami dia jemput. Aku? Aku tunggu suami hujan reda baru aku nak boleh redah jalan ke stesen LRT terdekat. Hehehe...

Bos aku benarkan kami satu opis balik awal hari ni. Half day dalam perkataan lain. Kot kot ada yang tak paham bahasa melayu. Nak kena cakap omputeh la sikit kan. haha...

Tadi aku pulun nak siapkan kerja. Tu sebab aku tangguh nak balik. Sekali..hujan rahmat pulak. Alhamdulillah. Ramadhan dah ke penghujung...Syawal pulak bakal menjelma. Sedih kan? Tah kan tahun depan aku sempat ke tidak nak jumpa Ramadhan lagi. InsyaAllah mudah mudahan di panjangkan umur. Ameen.

Oleh itu dengan skemanya aku ingin mengambil kesempatan di kala kesunyian kebosanan tak tau nak buat apa dekat opis ni....untuk mengucapkan...


P/S: Hameekk....tak da gambo tupat..pelita bagai..aku hentam kasik korang gambo nih! Haha...aip2 jangan kutuk...makhluk Allah gak tu..dia nak beraya jugak..kekeke...


Update: tukar gambar atas kehendak beberapa orang yang tak berapa faham kenapa aku letak gambar raya yang tak ada kena mengena dengan raya..hahahaha

Take care korang...jumpa lagi lepas raya~


Saturday, 20 August 2011

TOLONG 'KUTUK' BOLEH?



ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat berbuka puasa semua....semoga tak terkelebihan makanan di dalam perut masing masing ye...
Ini cuma entri pendek dari aku sekadar nak mintak masa korang sikit untuk menjawap soalan soalan poll aku di sebelah ni....


Ce tengok gambo anak panah tu...?!


Gerakkan sikit anak mata korang lebih kurang 1cm ke kanan...korang akan nampak kotak poll warna ungu tu..

Tolong ek! Macehhhhhhhh.... :)



P/S: Anak panah tersenget la pulak..tak apalah halal je lah..huhuhu...tolong yeee...

Sunday, 14 August 2011

Manusia ke Mesin Nih??? Kagum mak nak oiii!! Hehe

Assalamu'alaikum dan selamat tengah malam

tengah tengah mata terbungkang tak boleh nak lelap ni walaupun tau besok nak bangun bersahur pulak..
tangan aku ni gatal sangat pegi check mail opis...
bukak punya bukak...
ternampak satu emel nih!

wahhhh!!!
ni manusia ke mesin nih???
gile!
seriyesss....mabeles!! wal-lah!!

aku tak tau lah korang pernah tengok ke tidak lagi..
tapi rajin rajinkan la jari korang tu klik dan ushaaaaa tengok ye...

pastu jangan lupa tinggal komen...
agak agak korang la...MANUSIA ke MESIN??
ce try bukak mata tengok sendiri..hehe




video





KAGUM TAK???

hahahaha
sekadar berkongsi...hehe
semoga terhibur...semoga bukak mata kita...
bahawasanya..setiap orang ada keistimewaan tersendiri dan kekurangan tersendiri..

JANGAN MEMANDANG RENDAH TERHADAP ORANG LAIN
WALAU SETINGGI MANA PUN ANDA BERPIJAK!

walaupun mereka hanya peniaga roti...posmen...staf makanan segera dan sebagainya...
specialist dan pengetahuan mereka lebih tinggi dari kita yang sesekali kita sendiri terlepas pandang...

Friday, 12 August 2011

PUASA DAY 12 : KESIHATAN ABA


Assalamu'alaikum dan selamat pagi semua...


Sebelum apa apa aku nak mengucapkan selamat berpuasa dan selamat bekerja kepada readers yang bekerja...selamat beristirehat kepada readers yang tak pegi sekolah arini...amalkan kehidupan sihat *jangan selalu demam buat buat 'demam' sebab nak monteng sekolah ye (haku tuko sikit ayat sebab kang ada orang salah paham perasan aku kata kat dia..hikhik)....tak baik untuk kesihatan adik adik...hehehe..apa apapun thanks sebab sesibuk mana pun semua...setidak-sihat *ada ke dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka? hahaha...mana pun semua...korang masih ada masa meluangkan masa nak baca blog aku. *ayat perasan tak boleh blahh..haha

Mintak maaf lah kalau tak selesa dengan entri aku sejak dua menjak ni sebab asyik post pasal Aba aku je. Tapi itulah yang sering bermain dalam fikiran aku sejak dua menjak tinggal jejak ni....
Semalam...aku dapat panggilan daripada Aba aku kat kampung. Aku ambik point penting jelah ye...panjang panjang pun korang bukan nak baca sangat..hehehe

Aba dengan Mak aku mintak aku tanyakan company aku bekerja sekarang, support ke tak pembiayaan perubatan untuk parent. Aku pun apa lagi call PMCare. Unfortunately, PMCare cakap kena refer company tu sendiri sama ada allow ke tidak. Aku pun call HR pulak. Rupanya tak support. Adoiii....hampanya rasa.




http://www.emocutez.com


Serba salah aku nak bagi tau Aba dengan Mak aku. Namun apa yang terjadi, aku tetap perlu berterus terang dengan parent aku perkara yang sebenar. Aku pun selepas tu bagi tau Mak dengan Aba. Suara dorang macam agak mengecewakan. Aku mintak maaf banyak banyak. Tapi aku tau mesti Mak dan Aba aku faham. So aku tekad...aku akan tolong dorang dalam apa jua keadaan pun.




http://www.emocutez.com


Aku perlukan plan B..C dan seterusnya. Aku mesti buat sesuatu untuk meringankan beban Mak dan Aba. Sebab aku tau Mak pun dah penat sangat terkejar ke sana ke mari memandangkan Aba aku dah tak upaya nak buat kerja kerja berat..kerja kerja luar...sepanjang masa perlu berehat di rumah saja.

Hampir setiap hari Aba rasa sakit bahagian belakang leher. Sekali sakit memang aku boleh bayangkan betapa sakitnya masa tu sampaikan Aba langsung tak boleh buat apa apa dah. Hanya perlu berbaring, mengurut sikit sikit supaya keadaan tu kembali tenang.

Selera makan langsung dah tak ada. Makan pun secara paksa. Masuk hari ni...kita dah hari ke 12 berpuasa, Aba pulak dah masuk hari ke 4 dia tak boleh berpuasa. Dia tak larat sangat. Kadang kadang selalu muntah muntah.




http://www.emocutez.com


InsyaALLAH hari Ahad hujung minggu ni, Mak, Aba, Pak Long Manap dan cousin aku nak bawak Aba pergi buat check up di salah sebuat pusat rawatan swasta di Kedah atau lebih dikenali sebagai Kedah Medical Center. Sebab di situ sahaja pusat rawatan pakar yang terdekat.

Aku harap selepas buat check up di sana, sekurang kurangnya segala persoalan kami mengenai penyakit Aba terjawap dan boleh bertindak sesuatu untuk cuba menyembuhkan penyakit Aba.

Semoga ALLAH SWT sentiasa memberi kekuatan dan kesihatan kepada kedua orang tua kita. Ameen.

Sunday, 7 August 2011

PUASA DAY 5 : ABA & MAK TAK PENAH PENAT


Tapak tangan kita pernah sebesar ini kan?
Keciknye lahhhaiii...
Tapi kecik kecik pun Aba tetap sayang kita...


Apabila dah besar sikit dah boleh berjalan...
kita dah boleh pegang jari kelingking Aba kita macam ni kan?

Mesti korang dah dapat agak apa aku nak story kan?
Yesss...of course pasal Aba aku.

*********************************************
Rabu lepas aku balik kampung sebab ada saudara meninggal...
Hari Jumaat pula Aba aku ada temujanji dengan doktor di hospital untuk buat pemeriksaan perut dia yang sering cirit birit dan kurang selera makan...
Dikhuatiri ada kompilasi dari penyakit buah pinggang yang dihidapi Aba selama ni..

Selepas beberapa jam Aba di dalam bilik minor OT, selepas beberapa jam Aba buat pemeriksaan dengan memasukkan tiub sebesar paip getah washroom kita tu ke dalam mulut...
Barulah Aba dapat keluar dalam keadaan yang sangat tidak bermaya.

Aba menggigil kesejukan...
Kami diminta menunggu lagi diluar bilik untuk mendapatkan slip farmasi dan keputusan dari doktor pakar yang memeriksa...
Kesian Aba kesian Mak yang dah banyak berkorban untuk Aba...

Along teman Aba untuk keluar hospital memandangkan Aba dah terlalu kesejukan..
Sementara aku teman Mak di dalam sambil menunggu panggilan daripada doktor yang bertugas...

Mata aku dengan Mak mengiringi perjalanan Along dan Aba keluar dari hospital..
Lalu Makpun berkata...
"Cuba tengok Aba...yang dah bertahun tahun dia menjaga kita...dah tak larat sangat dah dia sekarang...jalan pun terhuyung hayang"
Mak senyum.

Aku faham maksud Mak tu.
Betul cakap Mak. Tanpa sedar. Aba yang dulunya kuat bersusah payah mencari rezeki nak menjaga kami anak beranak sungguh berbeza dengan yang sekarang.
Begitu cepat masa berlalu....

Ya ALLAH...
di kala malam yang aku tak boleh nak tidur walaupun sangat sangat lah kepenatan ni...
aku menadah tangan..memohon doa..moga KAU sembuhkanlah penyakit Aba..
sihatkanlah tubuh badan kedua orang tuaku itu..
Kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami malah lebih dari mereka kasihani kami hendaknya...
Ameen



PUASA DAY 3 : Dari DIA dan kepadaNYA jua...



ASSALAMU'ALAIKUM...


Dah berhari aku tak renovate rumah bak kata Xavi De tapi bukan sebab busy kerja ye pakcik. Huhuhu...baru sampai dari kampung sebenarnya pagi tadi. Hari Rabu lepas bersahur, dapat panggilan dari sepupu sebelah Mak yang Abanya meninggal. Terkejut aku apabila dapat berita tu. Yelah siapa sangka tak ada ribut...tak ada angin hujan...tengah tengah bulan puasa ni dapat berita saudara meninggal, kembali ke rahmatullah.

Tanpa berlengah terus aku call Mak dan Aba kat kampung...sejurus call Mak Long...Pak Anjang dan Pak Su...agak kelam kabut pagi tu..Along yang baru balik dari kerja pun ambik keputusan nak balik kampung pagi tu jugak. Aku pula terpaksa ambil Emergency Leave. Tak pasal je bos aku dapat mesej aku panjang panjang pepagi buta tu. Kalau dia bangun sahur tak apa la jugak..ini tak masakan nak bersahur sebab bos aku bangsa Punjabi...uhuhuhuhu..

Arwah ialah adik kepada Mak aku. Arwah Pak Lang, setahu aku tak pernah dengar menghidap penyakit kronik. Tahu tahu begini pula jadiknya. Innalillahi Wainnailaihi Rhaji'un...dah sampai ajalnya..tak kira tua muda..ALLAH tetap akan memanggil...Moga ALLAH meletakkan arwah bersama dengan golongan orang orang yang beriman.

**************************************

Kepada Irda,

Akak harap Irda bertabahlah. Akak tau mungkin mudah untuk berkata sabar tapi susah untuk menempuh keadaan seperti ni di tengah tengah bulan puasa ni. Mama pula tak kerja. Adik adik masih belajar. Sekarang tanggungjawab Irda sebagai anak sulung memegang amanah, kuat untuk Mama (Mak Lang aku lah). Erry sebagai anak lelaki sulong mesti kuat jugak untuk kakak Erry... :)

Akak mintak maaf sebab tak sempat sampai menatap wajah arwah buat kali terakhir. Walau bagaimanapun akak tetap bersyukur, akak sempat sampai ke tanah perkuburan sebelum semua balik. MasyaALLAH sebak ati akak da....

Akak doakan roh arwah dicucuri rahmatNYA. Macam tu jugak arwah Tok Ayah dan arwah Tok Ma. 
Sabar ye Irda. Apa apa boleh contact akak.


**************************************

Keesokan malamnya baru aku dan keluarga berkesempatan untuk menziarah keluarga arwah buat kali kedua. Mak sendiri terasa akan ketiadaan arwah adik dia sejurus lepas menjejakkan kaki ke dalam rumah tu. Aku tau walaupun Mak nampak jernih mukanya..tapi dalam hati hanya ALLAH sahaja yang tahu.

Aku rasa dah tak ada apa apa lagi yang nak aku tulis. Semua dah sedia maklum kan kenapa aku tak renovate rumah? :) Alang alang dah balik kampung sebab ada kematian saudara...aku sambung saja cuti aku sampai hujung minggu. Bukannya dekat nak balik selalu.

Semoga ALLAH mengampuni dosa dosa kita yang telah lalu dan akan datang. Apa yang berlaku sepanjang beberapai hari ni, aku bolehlah jadikan ia sebagai iktibar untuk masa hadapan. InsyaALLAH.




Monday, 1 August 2011

ABAH TAK PUASA


ASSALAMU'ALAIKUM...


...selesai entri meraban aku pasal puasa pertama aku tahun ni...tetiba aku teringat yang aku tertinggal sesuatu...Alhamdulillah salah satu niat aku untuk kedua orang tua aku tertunai juga hari ni...syukur sangat...mungkin berkat sempena hari pertama Ramadhan ni...syukur sangat...sangat sangat la terasa lega...

....niat apa? hehehe aku rasa tak perlu aku kecah kan sangat tentang sesuatu perkara yang aku ikhlas InsyaALLAH moga diberkati ALLAH TAALA..ameen....
walaupun tak seberapa...tapi aku sangat berharap...dapat menggembirakan sedikit hati kedua orang tua aku...

...Aba aku tak dapat puasa hari ni...tak larat katanya...sempat sampai tengahari je puasanya...perut dia kembali tak sedap..terpaksa berbuka...
beberapa hari lepas Aba aku sering cirit birit...aku fikir Aba salah makan..atau termakan makanan pedas..tapi berlarutan pula berhari hari...InsyaALLAH 05/07/2011 ni Aba ada appointment sekali lagi dengan doktor...

doktor nak masukkan tiub ke dalam kerongkong Aba untuk check saluran pemakanan Aba...dikhuatiri dijangkiti kuman...

...moga semuanya berjalan lancar dan didoakan Aba beransur pulih....penyakit buah pinggang dia pun Alhamdulillah setakat ni ada kemajuan...

hanya kepada ALLAH sahaja kami sekeluarga berdoa..dan berharap...mendoakan Aba akan sembuh seperti sediakala...

.....prayer and hope only to ALLAH.....!

PUASA DAY 1


ASSALAMU'ALAIKUM......


....haa yelah yelah aku tak membebel bab puasa la hari ni..sebab aku yakin mesti ramai lagi blogger lain yang bercakap pasal puasa pertama hari ni kan? hehehe...dah tu aku nak membebel apa kalau da semua blogger lain cakap pasal puasa pertama?

hehehe biasa la aku membebel benda merepek tak sudah...tapi aku nak jugak tanya..amacam puasa pertama tahun ni? OK ke KO? hahaha...
selalunya kalau orang bercakap pasal puasa...terlalu sinonim dengan pasar ramadhan atau aku lebih suka panggil PARAM...hahaha.setiap tahun memang param la tempat aku caik makanan berbuka aku...kadang kadang jemu..aku masak je sendiri...masak apa? masakan bujang je...asal terisi perut ni ha...

aku tak pasti la dapat update blog ni hari hari ke tak...dengan keja yang agak memenatkan otak kat pejabat tu membuatkan aku kurang selera nak mengadap lappy aku ni selalu...sudah la setiap hari hampir 8 jam lebih mengadap lappy je keja aku...nak buat macam mana kan..dah memang...lappy ni la makanan aku..punca hasil pencarian aku duduk di perantauan ni...ecececece ayat sedey pulak kaann...hahaha...

....apa apa pun CHILL!! 

juadah berbuka aku hari ni hanya ini sajaaaa.....


terima kasih ye en.Google! gambo ni indah rupa dari rasa je...taste tak berapa la lidah aku arini...mungkin aku kepenatan agaknya...sempat makan 3 potong aku dah tak larat nak habis kan...

aku kasik budak rumah je habis kan...hehehe...

SELAMAT BERPUASA SEMUAA!!!

Jangan lupa niat ye malam ni sebelum tido...hehehe

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN...


ASSAMU'ALAIKUM...

...selamat pagi semua...bangun sahur tak ni? ehehehe..orang lain aku tengok dah berhari hari sibuk post entri pasal bulan Ramadhan 1432H tahun ni....aku, hari pertama puasa baru terhegeh hegeh nak post kan? hehehe...takpelah...masih belum terlambat...ada jugak niat nak post kan? macam bersahurlah...asal bersahur..makan apa pun takpe...asalkan ikhlas bangun ambik berkat berpuasa dengan bersahur...aicehhh~  

dikeheningan pagi ni...aku ingin mengucapkan 
....SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA pada tahun ni....moga bulan Ramadhan kali ni lebih bermakna dan diberkatiNYA....

aku tak reti nak buat ayat bunga bunga macam orang lain...aku straight to the point jelah ye...hehe...walaupun tahun ni sekali lagi macam biasa..berpuasa jauh dari keluarga...aku tetap terasa berbangga bersyukur Alhamdulillah sebab aku masih sempat untuk berpuasa....InsyaAllah mudah mudahan lagi bersemangat tahun ni...

.......sejujurnya memang aku rindu masa bulan bulan puasa yang lepas.....pegi tarawikh dengan Mak Aba......dan Along...tapi sekarang aku pun dah diperantauan..Along pun dah ada keluarga sendiri...wahhhhh...InsyaAllah...walaupun keadaan tu dah berubah mengikut peredaran masa...setiap tahun bulan puasa tetap ada untuk aku...

.....tahun depan InsyaAllah kalau dipanjangkan umur...aku tak berpuasa sendirian lagi... ~^_^~ bersama samalah kita memperbanyakkan amalan sunat dalam bulan Ramadhan tahun ni....

-Selamat Berpuasa di bulan yang penuh barakah ni kepada semua!-


Tuesday, 26 July 2011

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU


assalamu'alaikum

hari ni entah nape tiba tiba terlayan drama Fasha Sandha TV3 jam 7...
dah selesai terus masuk bilik..bukak blog..
tau apa aku nampak?
aku nampak penuh entri post pasal BEN ASHAARI punya blog...
aku pun bukakla salah satu...
waaaaaaaaa ada contest!
baca punya baca...syarat dia senang je...
oyeahh! aku joined!!
sesiapa pun boleh join tak payah nak kena interview bagai...kekeke

 cepatttttttt tutup jam 10 malam ni!

Saturday, 23 July 2011

Bad Boy Now is a GOOD BOY


assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

do you ever heard a name LOON? 
no?
how about LOON RAPPER?
he's very well known among rappers just like Puff Diddy and happened to working out with Diddy and Usher in single hit of 'I Need a Girl' Part 1 and 2



but you know what about 2 years ago he's converted to ISLAM..
i just know about it last night...
just want to share with others here who are never know about this before
ALHAMDULILLAH...
“Loon is working his way out of my system,” Loon stated, while sporting traditional Islam garb. “[I’m] happy to be accepting Islam, and finding the peace of mind I was always searching for in the music business…Thanks to Islam I was able to complete my search and now I’m very much at peace. Bad Boy days are over, I’m now what you call a good boy.”





His name is AMIR JUNAID MURADITH

“I was affected with the Arab Muslim’s culture; and I admired their refined morals, their kind treatment with people, and especially  their regular going to pray in the mosque five times every day.”

“Consequently, I began to ask about the reality of this religion, and whether it was only exclusive for Arabs, and I realized that Islam includes all human beings without any consideration to their nationalities.”


” when I was performing Omra, a few days ago, I lived a very poignant moment when I saw the holy Kaaba for the first time in my life.”

“I could not bear this affecting situation, so I could not stand on my feet, and I began to cry thanking Allah who allowed me to perform this magnificent ritual, and to visit the Prophet’s honorable mosque.”

more info about this you can click HERE Islamic Articles



P/S: bersyukurlah kita kerana dilahirkan dalam ISLAM...semoga ALLAH mengampuni aku..yang baik dari DIA...yang buruk dari aku sendiri..InsyaALLAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...