Recent Posts

Search This Blog

Monday, 22 February 2016

Resipi Kek Savannah Cocoa Kukus


ASSALAMU'ALAIKUM

Gambar hiasan yang tak begitu menarik kali ni ya...
Almaklum kamera cikai ditambah pulak tuan punya telefon pun tak profesional...
Hahahaha...

Mari berkongsi resipi hasil cubaan kali ke-3 aku buat kek kukus...tapi cubaan kali ke-3 ni pun setelah cuba setahun sekali ja ya...bukan setiap hari hahaha...
So, jangan terasa kagum sangat sebab aku memang tak pandai baking. Tapi Alhamdulillah kali ni menjadi la jugak...tak keras tak kering macam selalu tapi masih perlukan improvement...orang cakap better than nothing hahahaha...

BAHAN-BAHAN:

Bahan A
1. 1 cawan Savannah Cocoa
2. 1 cawan susu cair
3. 1 1/2 cawan gula (aku lebihkan gula sikit sebab tak nak guna susu pekat)
4. 1 cawan minyak masak
5. 1/2 cawan susu pekat (tapi aku tak letak sebab tak suka kek yang terlalu manis)

Bahan B
1. 3 biji telur
2. 1 sudu kecil esen vanila

Bahan C
1. 1 1/2 cawan tepung gandum
2. 1 sudu kecil soda bikarbonat
3. 1 sudu kecil baking powder
(Aku tak guna tepung gandum dan baking powder, aku ganti dengan tepung naik sendiri BlueKey)

CARA-CARA:
1. Bahan A dicampurkan dan dimasak di atas api yang kecil sehingga sebati. Tutup api.
2. Sejukkan Bahan A sekejap dan masukkan Bahan B dan kacau sebati.
3. Masukkan pula Bahan C dan kacau lagi.
4. Ditapiskan semua bancuhan sebelum dimasukkan ke dalam loyang yang telah disapukan mentega.
5. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kemudian barulah masukkan loyang ke dalam pengukus.
6. Kukus adunan sehingga masak di atas api yang sederhana antara 30-45 minit sehingga masak.
7. Bolehlah taburkan Savannah Cocoa sebagai hiasan di atasnya ataupun boleh gunakan double boiled cooking chocolate sebagai topingnya. Ikut kreativiti masing-masing.

Selamat mencuba!



Friday, 5 February 2016

Sistem Penghawa Dingin Tak Berfungsi


ASSALAMU'ALAIKUM

Hari Isnin baru ni, aku ke klinik nak ambil ubat anak. Nak dijadikan cerita tiba-tiba aircond kereta panas. Ingatkan terlupa tekan butang sejuk. Dah tekan masih angin panas yang keluar. Hmmmm sah rosak! 
Tapi masih mengharap tak ada kerosakan yang serius melibatkan kos yang tinggi nak repair.

Disebelah petang singgah sebuah bengkel dekat dengan kawasan rumah.
Mekanik check, gas aircond tu overflow katanya. Macam mana boleh terlebih?
Selalunya terkurang?! Kalau rosak katanya perlu tukar 1 set berharga RM1,600.

Terkejut beruk aku!

Mekanik buangkan sikit gasnya, disuruh balik dan tengok keadaan pada besok pagi masih panas atau tak.

Keesokan paginya pun masih angin panas yang keluar. Aku dah risau kalau perlu tukar 1 set yang harga macam boleh beli handphone baru nilainya.
Apa lagi, terpaksalah minta tolong encik suami bawakan kereta survey ke bengkel lain pula.

Encik suami ni memang hantu Facebook. Dia tolong tanyakan di group FB Bandar Baru Bangi, bengkel mana yang sediakan servis aircond kereta yang boleh dipercayai. Ramai yang suggest  SUID AUTO & AIRCOND SERVICES di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi.

Pergi ke sana, Alhamdulillah katanya tak perlu tukar 1 set. Kalau ke bengkel lain mungkin kita diminta tukar 1 set katanya.
Alhamdulillah syukur sangat rasa, sekurang-kurangnya kurang sikit kos repair.
Dari terkena RM1,600 kurang-kurang perlu bayar kurang dari RM600.
Itupun mencirit juga nak hulur duit bayar kan?

Kurang-kurang aku dah jimat RM1,000.
Sangat-sangat recommended ke SUID Auto & Aircond Services. Kedai melayu tau!
Harap bengkel ni boleh kekalkan prestasi terbaik dia sampai bila-bila.
Bukan senang nak dapat kepercayaan pelanggan tau!
Once customer dah percaya, InshaaAllah pasti dia akan datang lagi untuk dapatkan servis terbaik dari kita.

Apa-apapun kipidap dongibab! Hehehe...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...