Recent Posts

Search This Blog

Monday, 30 June 2014

PTPTN : Pembayaran Balik Pinjaman PTPTN


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat petang semua...kenal tak gambar di atas tu?
Yesss...itulah dia logo Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang pasti semua orang tau kan?

Boleh dikatakan kebanyakan pelajar di Malaysia ambil pinjaman dari PTPTN untuk sara kos pendidikan.
Kalau ikutkan statistik tahun 2011, peminjam PTPTN tunggal mencecah RM1.1 bilion.
Cuba bayangkan statistik tahun ni berapa? Huhu.

OK sekarang ni aku bukan nak buat entri pasal peminjam atau pinjaman PTPTN. Aku nak share sikit pengalaman aku masa pergi melangsaikan segala hutang aku secara lumpsum di pusat PTPTN cawangan KL Sentral Kuala Lumpur.
Jumaat lepas 27/6/2014 aku ambil emergency leave sebab kebetulan encik suami dapat medical leave. Dia ada, senang sikit aku nak mengajak ke sana ke sini.
Alang-alang aku dah cuti, encik suami pun cuti, terus aku mengajak dia pergi ke pusat PTPTN di KL Sentral tu.

Alhamdulillah sementara kos pentadbiran tak banyak lagi ni, baik aku langsaikan cepat-cepat hutang aku dengan PTPTN ni.
Hujung tahun lepas aku tak berkesempatan nak langsaikan semua masa ada diskaun 20% tu.
Tertangguh hingga ke tahun ni. Tak ada rezeki agaknya.

Antara perkara penting yang perlu kita buat sebelum proses pembayaran:

1. Ambil nombor giliran seperti biasa.

2.Tunggu nombor giliran anda dipanggil dan bagi tahu pegawai tu yang ampa nak bayar PTPTN secara lumpsum.

3. Ampa akan diberi borang untuk diisi maklumat peribadi dan diserahkan semula borang tersebut kepada pegawai bertugas.

4. Ada 2 cara pembayaran sama ada secara tunai atau pemotongan kad debit. 

Bezanya, sekiranya ampa bayar secara pemotongan kad debit, surat pelepasan ampa akan ditangguhkan buat sementara waktu.

KENAPA?

Mungkin sebab nak tunggu pemotongan tu selesai di bank dahulu baru sah pembayaran dah dibuat dan barulah surat boleh dikeluarkan.

Kadang-kadang pemotongan kad debit ni kan makan hari juga.

5. Aku pilih pembayaran secara tunai. Alhamdulillah.

6. Selepas setengah jam, pegawai bertugas panggil nama untuk penyerahan surat pengesahan seperti di bawah. Di dalam surat ni, menyatakan berapa baki yang wajib ampa bayar.


7. Terus bawa surat pengesahan ke kaunter pembayaran bersama dengan slip borang jumlah pembayaran beserta jumlah wang. 

SLIP BORANG JUMLAH PEMBAYARAN? BORANG YANG MACAM MANA? BORANG DEPOSIT TUNAI TU KE?

Alaa macam slip kita nak masukkan duit ke Tabung Haji(TH) tu lah. Tapi tajuk borangnya tak samalah ye.
Yess...lebih kurang macam slip untuk deposit tunai tu ye. Hehehe...

8. Pegawai bertugas akan semak semula di sistem dan ampa akan diberi resit pembayaran.

9. Bawa resit pembayaran tersebut ke kaunter penyerahan surat pengesahan tadi, kemudian surat pelepasan ampa akan diberi on the spot!


Alhamdulillah selesai semuanya kurang 2 jam. Tapi surat pelepasan ni masih belum sah selagi belum cukup 6 bulan.
Maksudnya, sekiranya dalam tempoh 6 bulan dari tarikh pembayaran akhir dibuat, tiada sebarang tuntutan dari pihak PTPTN, barulah surat pelepasan ni MUKTAMAD,  anda lepas dari 'hutang' dengan PTPTN.
Itu saja...Alhamdulillah bertahun aku bayar sikit-sikit lama-lama jadik bukit jugak.
Harap tu lepas ni selesailah hutang belajar aku. InshaaAllah.


- PERKARA PENTING SEBELUM PERGI KE KAUNTER PTPTN -
Pastikan anda semak dahulu baki yang perlu dibayar di E-PENYATA PINJAMAN di website PTPTN tu sendiri.
Dah tau baki tu, bolehlah semak dengan jumlah yang tertera dalam Surat Pengesahan nanti.

Thursday, 26 June 2014

Kematian Itu Pasti : Allahyarham Zain@Din bin Saad Bapa Saudara


ASSALAMU'ALAIKUM

Innalillahi Wainna Ilaihirhoji'un
Tu ja yang aku mampu ucap tadi masa encik suami call bagi tau yang arwah Pak Teh dah meninggal jam 11.40 pagi hari ni tadi.

Rupanya sepupu, anak kepada arwah ada cuba call aku tadi tapi masa tu mungkin aku tengah on call, aku tak terima apa-apa waiting call pun.
Terus aku call Mak pula rupanya betullah berita tu dah pun tersebar dah di kalangan kaum keluarga...

Kata Mak, arwah jatuh terduduk di pintu tiba-tiba...
Hmm arwah ada sakit jantung. Dah lama juga.
Harap anak-anak kaum keluarga sama-sama tabahkan hati.
Anak-anak dan keluarga terdekat yang akan lebih terasa kehilangan...
...Allah...

Setiap yang hidup pasti merasai kematian kan?
Kematian itu pasti untuk seluruh hamba Allah, makhluk Allah SWT.
Tu memang janji Allah kepada kita sebagai hambaNya dan Allah tak pernah mungkir janji...

Sebak rasanya bila mengenangkan arwah pernah menghantar dan mengambil aku di sekolah dulu. Walaupun dah tak serapat dulu, tapi arwah masih bapa saudara yang aku hormati.
Sejak sakit arwah jarang sekali keluar rumah, jarang sekali bercakap.

Hmm semoga roh arwah tenang di sana dan diletakkan bersama dengan orang-orang yang beriman.
Semoga urusan pengebumian selesai dengan baik inshaaAllah.

...Al-Fatihah...


...Amin Ya Rabbal 'Alamin...

Tuesday, 24 June 2014

Ramadhan 1435H 2014 : Menghampiri Bulan Puasa

(Kartu Bulan Ramadhan 2014)

ASSALAMU'ALAIKUM

Tak lama lagi bulan puasa...kurang seminggu ja lagi...apa agaknya persiapan kita ye?
Diharap apa sekali pun persiapan kita, mudah-mudahan dipermudahkan Allah SWT untuk kita jadik yang lebih baik InshaaAllah...

Bukan dalam bulan puasa ja tau...mudah-mudahan dengan azam baru di tahun baru, kita istiqamah sampailah ke bulan seterusnya jugak. Aminnnn...

Aku tengok tahun ni dugaan jugak la dengan jerebunya, dengan catuan airnya yang dah pun start di sesetengah tempat...tak taulah berapa lama pulak kali ni air kena catu ye...

Sudahlah bulan puasa tekak kering, air pun nak kering jugak...
Moga kita dipermudahkan seluruhnya untuk hadapi dugaan kali ni...

Selamat Berpuasa ye semua!!

Tuesday, 17 June 2014

Pelancaran Edisi Terhad Ulu Yam di Liverpool 2 (UYDL2)!


ASSALAMU'ALAIKUM

OK ni dah kali kedua aku dok sebut pasal abang Nazali Noor.
Peminat ke? Bukan dia peminat aku tapi aku yang peminat dia.

Ye keee?
Hehehe tak lah fanatik sangat cumanya aku suka penulisan dia dalam buku UYDL keluaran pertama dulu plus segala motivasi di laman sosial FB dia.

Memberi perangsang juga sesekali baca sebab aku memang teringin nak berhijrah ke negara orang mencari suasana baru. Kononnyalah!

InshaaAllah apa-apapun biarlah jejakkan kaki dulu ke Mekah kan?
Tu lebih diutamakan semoga ada rezeki dipanjangkan umur 
...aminnn...

Jangan lupa hadir di majlis pelancaran edisi terhad buku kedua Abang Nazali Noor ye!!!
Cuba beli, cuba baca, cuba fahami!

InshaaAllah anda akan jumpa kisah di sebaliknya hidup di negara orang nih...


Popia Mini Nestum Murah!


ASSALAMU'ALAIKUM

Ada sesiapa kat sini yang berminat dengan popia mini nestum tak?
Haaa bukan aku jual tapi kawan aku yang jual...

Home made ok! 

InshaaAllah dijamin sedap! Rangup! Kriuk kriuk~!!

Sebalang:

RM10* SAHAJA!!
Berat : 200gram +-

*harga tertera tak termasuk pos. Boleh COD kawasan terpilih sahaja. Tempahan dibuka sepanjang tahun.

Boleh PM/WhatsApp Suhaili Shahrul Annuar : 012 389 7353(SUE)

Giant Hypermarket Shah Alam : Hasil Tangkapan!

ASSALAMU'ALAIKUM
 
Marathon menaip entri hari ni nampak gayanya...berselang seli pulak kan...

Ahad lepas, dari nak menyinggah Pasaraya Matahari berdekatan dengan rumah, terlajak pula ke Giant Hypermarket Shah Alam Seksyen 13...

Alasan asal nak mencari minyak Geliga untuk Adam ja pun...
Tapi takpalah sambil menyelam sambil telan air orang kata...dah alang-alang dah lama sangat tak menjejakkan kaki di Shah Alam, boleh juga aku mencuci mata di tempat bermulanya campus life aku di Shah Alam ni...

Dulu di Giant ni lah tempat aku cari barang rumah bagai...
Sekarang dah banyak perubahan...
Food-court pun dah bertambah cantik dan tersusun walaupun masih crowded dengan orang ramai.
Tu memang tak boleh elak la kan...kecuali UiTM Shah Alam cuti semester baru terasa lengang sikit bumi Shah Alam nih...


Tapi apa yang aku nak cerita pasal 'hasil tangkapan' kali ni...ni haaa yang kat bawah nih...


Hehehe sempat lagi si kecik Mama ni 'tangkap' 1 buat test drive bak kata Abahnya.
InshaaAllah nanti mintak Abah belikan ye...
...lalalala...

Midvalley Megamall : Noodle Station

(Noodle Station Logo)

ASSALAMU'ALAIKUM
Hari apa tah memasing tatau nak makan apa bila singgah ke Midvalley Megamall.
Lastly, "Kita makan dekat Noodle Station ja lah...dah lama tak makan sana kan?"

Encik suami pun OK. Dah lama sangat tak merasa makan yang sedap-sedap sesekali kan.

Antara menu kegemaran kami kalau makan di situ...haaaa yang bawah nih...

(Fried Rice with BBQ Chicken)
Nasi goreng dengan Ayam BBQ kegemaran aku. 

(Tom Yam Fried Rice)
Haa atas ni pulak kegemaran encik suami. Spicy sikit nasi gorengnya. Boleh add on extra rice juga kalau suka. Tapi kuantitinya boleh di makan 2 oranglah ye. Sebab sangat memenuhi ruang pinggan yang besar tu. Hahaha.

Banyak lagi menu lain sebenarnya. Dekat sini namanya ja Noodle Station, tapi tak semestinya menu mee je ye...

Menu mee dia aku pernah try sekali dulu laaaaamaaa sangat...

(Springy Noodle With Smoked Original Drumstick)
Kalau tak silap aku menu mee spring ni kot...tah la tak ingat sebab dah lama sangat.
Bukannya selalu pun dapat makan sedap-sedap gini kan...

Tapi recommended kalau sesekali nak ubah selera. 
Harganya standard Kenny Roger's, 2-3 hidangan, bawah RM60.

KUALA LUMPUR

MID VALLEY MEGAMALL, S-069, 2ND FLOOR MID VALLEY CITY
LINGKARAN SYED PUTRA, 59200 KUALA LUMPUR
TEL: 03-22877558 / FAX: 03-22877558

Sementara aku tengah habiskan makan, Adam dah tak boleh duduk setempat.
Dah tak nak duduk dalam babychair
Abahnya terpaksa bawak dia jalan dan hasilnya....taraaaaa....


Sempat lagi si kecik ni window shopping kan? Haha...

Monday, 16 June 2014

Adam : Demam Campak!

(Gambar hiasan dari yamieonline.com)

ASSALAMU'ALAIKUM

 Selamat pagi semua....maaf ye gambar di atas tu bukan gambar Adam.
Tak sempat nak tangkap gambar dia bercampak di badan, campaknya dah hilang. So, terpaksa pinjam gambar baby Irfan. Campak Adam pun lebih kurang sama macam campak baby Irfan kena tu.

Aku backlink blog ibunya di SINI. Ada petua cara-cara merawat campak juga di blog ibu Irfan. Boleh klik pada link tu tadi ye.

Berbalik pada cerita si Adam nih....
Isnin lepas 10 Jun 2014, Adam demam panas. Berlanjutan selama 2 hari dengan suhu yang agak tinggi. Tak selsema, tak batuk.
Aku suspect demam panas biasa. 
Di bawa ke klinik, diberi PCM syrup, antibiotic, ubat sakit tekak (sebab tekaknya kelihatan merah kata doktor).

Hari ketiga, Khamis, demam kebah tapi Jumaat pagi 13 Jun 2014, penuh bintik-bintik merah macam baby Irfan kena tu di badan Adam.

OK, rupanya demam 2-3 hari lepas campak ni la nak keluar ni. Aku pulak dah terbagi PCM syrup. Hmmm...takpalah dah tatau...nak buat macam mana kan.

So, apa yang aku buat sepanjang Adam campak?

1. Stop consume PCM syrup memandangkan demam Adam dah kebah 2 hari sebelum tapi masih monitor suhu badan.

2. Sapukan calamine lotion untuk kurangkan kegatalan.

3. Perbanyakkan minum air kosong.

4. Teruskan penyusuan dan pemakanan macam biasa - memandangkan Adam berselera dan aktif macam biasa. Alhamdulillah.

5. Bagi Adam makan sup ayam untuk mengeluarkan campak/'panas dalam' tu sampai 'habis', orang tua pesan sampai ke tapak kaki dan tangan.

6. Bagi minum air kelapa - aku belum bagi Adam minum lagi. InshaaAllah petang ni balik dari kerja nak pergi cari air kelapa. Huhuhu...

Apa yang selalunya ibu-ibu di luar sana buat apabila anak terkena campak? Apa petua-petua yang boleh kita cuba?

1. Calamine lotion antara salah 1 cara untuk mengurangkan kegatalan selain menggunakan daun semambu - dilapik/dialaskan di tilam anak atau direndamkan di dalam air mandian anak.

2. Bedak sejuk juga antara salah 1 cara untuk mengurangkan kegatalan.

3. Bagi minum air kelapa dan sup ayam.

4. Kalau anak masih demam dalam masa yang sama, pastikan suhunya terkawal. Pakaikan baju nipis dan tak berpotensi menambahkan kegatalan di badan. Biarkan 'panas dalam' keluar secara semulajadi.

5. Penyusuan tetap diteruskan. Lebih baik sekiranya susu ibu sebab sedia maklum susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak-anak kita.

6. Untuk penyusuan ibu, si ibu perlu berpantang dari memakan makanan yang berpotensi gatal dan elakkan beri anak makan makanan yang gatal (udang, sotong, seafood etc.), makanan yang berminyak/bergoreng especially toddlers yang dah mula makan makanan solid.

Hmmm setakat ni tu saja petua yang aku terbaca di blog ibu-ibu lain yang boleh dikongsi bersama. Kalau ada tambahan info bolehlah ditambah kat ruang komen bawah ye.

^_^

Tuesday, 10 June 2014

Aib Orang, Aib Sendiri

(Sumber Gambar : Muslim Show)

ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua....semoga sihat selalu hendaknya.. :)
Malam tadi kan...ada seorang kakak ni tanya aku berbunyi gini...
"Betul ke Fara macam ni...macam tu...? Dia bagi tau akak gitu aritu..."

Hmmm...terkejut juga aku dengar. Kenapalah agaknya hamba Allah tu mencanang nama aku di depan kakak ni. Dah la kenal rapat juga. Sedih tapi dalam masa yang sama aku macam tak dak perasaan marah sangat juga.

Sebenarnya aku tak pernahpun cakap sepertimana yang kakak tu dengar...
tapi sebaliknya pulak yang berlaku...

Hmmm takpalah mungkin sebelum ni aku pernah terbukak aib orang lain tanpa sedar..
so malam tadi Allah bukak aib aku pula di depan orang lain...
Allah bayar cash kat aku di atas kesalahan aku yang lepas....Subhanallah...

Takpalah...
Lepas ni ambik iktibar jangan dibukak-bukak lagi aib orang lain kalau tak mau aib sendiri di bukak Allah SWT di dunia atau di akhirat kelak InshaaAllah.

Hmm sabar ja lah...

 “Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.” (HR. Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Terdapat beberapa lagi hadis berkenaan degan AIB. Untuk lanjutan boleh klik SINI

Friday, 6 June 2014

Zakat : Jenis-Jenis Zakat


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua...sudah sarapan? Jangan tinggal sarapan ye...sebab penting untuk metabolisme kita sebenarnya...tiba-tiba cakap pasal diet ni dah kenapa pulak ye...hehehe

Bab diet tu lain cerita sebab aku sendiri pun tak cukup master pun lagi bab diet pemakanan.

Sekarang ni aku tengah study pasal zakat...
Mencari di Google. Hasilnya terjumpa dekat 1 blog ni...Brother Adam
Blogger Muhammad Adam Bin Roslan merupakan pelajar Sarjana Kepujian Akaun di UIAM Gombak. Menurut pembacaan beliau, terdapat beberapa jenis zakat di dalam Islam.




2. ZAKAT HARTA

Zakat harta terbahagi pula kepada beberapa jenis seperti di bawah:

i) Zakat Ma'adin, Kunuz & Rikaz


Itu antara jenis-jenis zakat yang ada di dalam ajaran Islam. Untuk lanjutan boleh klik pada link masing-masing di atas.
Aku terpanggil nak study ni sebabnya tiba-tiba aku dapat rasakan macam ada sesuatu tak kena ja dengan aku ni...
Agaknya mungkin ada lagi yang aku tertinggal perkara wajib aku patut buat tapi aku tak buat.
Tu sebab rasa kurang tenang ja kan hati ni...macam ada kurang keberkatan gitu...

Tergerak hati nak tanya Google. Nah! Aku jumpa ni! Rupanya bukan zakat pendapatan ja aku kena bayar. Ada banyak lagi zakat lain yang perlu kita ambil tahu dan dititik beratkan.

Tambahan info...

Zakat Ma'adin - Ma’adin bermaksud segala galian yang diperolehi dari perut bumi sama ada beku atau cair di darat atau di laut.

Zakat Kunuz - Kunuz pula bermaksud harta yang tersimpan di dalam bumi (harta karun).


Zakat Rikaz - Rikaz ialah harta benda yang tersimpan di dalam bumi dan terdapat tanda-tanda yang menunjukkan ia tersimpan sebelum kedatangan Islam. (Jumhur ulama mengatakan semua jenis simpanan jahiliah)

Terima kasih kepada Brother Adam dengan penjelasan yang ringkas tapi padat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...