Recent Posts

Search This Blog

Friday, 30 November 2012

Whatsapp Error Status Unavailable



ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua.
Ada sesiapa dekat sini pengguna Whatsapp?
Ada sesiapa kat sini ada terima mesej berantai yang mengatakan kena forward mesej untuk mengelakkan akaun anda ditutup?

Sebenarnya semua tu tipu dan palsu sebenarnya. Boleh baca artikel berkenaan dengan isu ni melalui link dibawah :


ataupun boleh refer email screenshot di bawah ni:


Menurut pihak Whatsapp, tiada cas tambahan selain dari hanya sebanyak 0.99USD untuk pengguna iPhone semasa nak install sahaja. Selebihnya tiada. Boleh rujuk link yang terpapar di dalam emel untuk maklumat lanjut mengenai cas penggunaan application ini.

Semoga sedikit sebanyak terjawap persoalan kita selama ni :)

Monday, 26 November 2012

Semangat Anak Anak di Bumi GAZA




ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua...Alhamdulillah pagi ni aku semangat tetiba nak post entry pasal bumi Gaza.

Selepas Subuh tadi aku terbaca satu news pasal anak anak Gaza di wall Facebook seorang sahabat aku ni.
Dalam entri aku yang lepas, aku ada berkongsi pasal kelayakan untuk menjadi anggota Al-Qassam iaitu 'solat berjemaah Subuh di masjid selama 6 bulan berturut turut' untuk bacaan lanjut sila klik link ni Kelayakan Untuk Menjadi Anggota Al-Qassam

Ok, berbalik kepada anak anak di Gaza, aku terbaca, disebabkan seluruh kehidupan mereka hidup dalam keadaan sentiasa ditindas, sentiasa dianiaya, kematian ibu bapa, sentiasa dalam ketakutan dengan bunyi bunyian roket dan jet menjadi tarbiyah untuk mereka lebih bermotivasi.

Dari anak anak kecil sampailah ke remaja, sangat utuh semangat mereka menghafaz 30 juzuk.
Subhanallah!
Kenapa mereka begitu bersemangat sampai begitu sekali?
Bagi mereka, untuk menjadi hafiz 30 juzuk merupakan salah 1 kelayakan untuk menganggotai Briged Al-Qassam.
MasyaAllah!
Anak anak kecil ini juga sudah tahu erti perjuangan dan punya cita cita yang sangat tinggi.

Tak sempat nak duduk bermain dengan iPad, tab dan sebagainya. Mereka hanya memikirkan bagaimana nak mempertahankan bumi Gaza, bumi tumpah darah seluruh keluarga mereka demi memperjuangkan keadilan, kebebasan dan paling utama agama Allah.

Terima kasih kepada sahabat aku, Asma Dat kerana sudi berkongsi dengan kita semua.
Inshaa Allah akan dikongsi lagi di dalam entri entri yang lain sekiranya aku ada terbaca lagi pasal bumi Gaza.
Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua supaya tidak menjadi manusia yang alpa, hanyut dengan keduniaan semata mata.

Wallahu'alam.
Yang baik dari ALLAH SWT, yang buruk dari aku sendiri.

Wednesday, 21 November 2012

Kelayakan Untuk Menjadi Anggota Al-Qassam



ASSALAMU'ALAIKUM

Sementara aku tunggu kerja aku siap running kepala aku terfikirkan pasal perang di Gaza.
Anda kenal siapakah mereka di dalam gambar di atas?
Ya, merekalah anggota Al-Qassam!
Sejujurnya sebelum ni aku tak pernah terfikir langsung pasal kelayakan untuk menjadi anggota Al-Qassam.
Tetapi beberapa hari lepas aku terbaca di wall Facebook abang Afdlin Shauki,
status dia yang menerangkan mengenai kelayakan ni dari kawan beliau bernama saudara Farhash.

Aku ingatkan sesiapa sahaja rakyat Palestine yang berjiwa kental boleh menjadi anggota Al-Qassam.
Rupa rupanya, menjadi anggota Al-Qassam merupakan cita-cita seluruh rakyat Palestine kerana tugasnya menjaga tebing Gaza itu adalah kerja yang sangat mulia yang bukan sesiapa sahaja suka suka boleh mengambil tempat untuk menjadi Mujahidee.

Menurut perkongsian saudara Farhash sendiri, untuk melayakkan diri menjadi Mujahidee minimum 6 bulan bersembahyang jemaah di masjid tak tinggal. Selepas itu baru DIPERTIMBANGKAN oleh Imam Masjid sama ada mereka boleh memulakan latihan untuk menjadi salah seorang Mujahidee.

Subhanallah! Kalau bagi kita, berjemaah di masjid untuk waktu Subuh itulah yang paling berat untuk dilakukan. 
Semoga diberi petunjuk dan pengajaran untuk kita bersama.

Baru tadi aku terbaca status Akademi Al-Quran yang menceritakan tentang rombongan Sheikh Maulana Tariq Jamil.
Aku pendekkan ceritalah ye...nak tau cerita penuh aku minta sahabat semua Like Page Akademi Al-Quran dalam Facebook.
Ceritanya begini...

Setelah rombongan Sheikh selesai bersembahyang jemaah Subuh di sebuah masjid dekat dengan perbatasan (Al-Hudud), tiba tiba seorang tentera Israel datang menjenguk ke dalam masjid itu kemudian beredar.

Sheikh bertanya kepada tentera itu tadi dan dijawapnya hanya ingin melihat berapa ramai jemaah yang hadir ketika itu.

Sheikh bertanya lagi (kenapa?) dan dijawap, di dalam kitab Thaurat mereka ada tertulis :
"Jika di seluruh dunia jumlah orang Islam yang hadir untuk berjemaah Subuh di masjid sama banyak dengan jumlah jemaah solat Jumaat, maka saat itu Israel akan hancur"

So, korang nampak tak kat situ kenapa solat berjemaah Subuh tu amat penting dalam kelayakan untuk menjadi antara salah seorang Mujahidee di Gaza?

Bukanlah maksud aku apa yang tertulis di dalam kitab Thaurat tu satu satunya penyebab kepada kelayakan anggota Al-Qassam begitu. Ada banyak lagi faktor kenapa jemaah Subuh itu penting disamping terselitnya faktor disiplin yang tinggi di situ yang menjadi titik tolak utama yang dipertimbangkan untuk menjadi anggota Al-Qassam.

Wallahu'alam.
Yang baik dari ALLAH SWT, yang buruk dari aku sendiri. Kalau aku salah tolong betulkan apa yang aku nyatakan dalam entri ni.

Kesensitivitian Terhadap Isu di Gaza


ASSALAMU'ALAIKUM




(Semua dari Google Image)
Korang mesti pernah tengok gambar gambar seperti di atas kan? Melainkan anda tak bukak berita di TV atau pun memang anda tak berhubung langsung dengan mana mana media cetak, elektronik bagai.

Isu paling terpenting yang sentiasa digembar gemburkan sekarang ni.
Kalau anda rasa anda tak pernah tau, di mana kesensitivitian anda terhadap isu semasa?

Isu di Gaza bukan perkara asing lagi bagi seluruh dunia, kenapa kita tidak pernah nak ambil tahu akan saudara kita di sana? Sedangkan bukan seagama kita pun sangat peka dengan perkara ini.

Tak mahu serabutkan kepala yang dah sedia serabut?
Hmmm tepuk dada tanya iman.
Adakah dengan mengambil berat antara satu sama lain itu satu beban?

Moga diampunkan segala kesilapan kita di dunia ini, semoga ditetapkan iman kita hanya pada yang SATU.

Bukan soal beban, bukan soal agama sahaja tapi juga soal perikemanusiaan.
Dimana letaknya keperikemanusiaan manusia manusia kejam ini?
Cuba bayangkan anda di tempat mereka. Ketika anda di dalam penderitaan peperangan, tiada siapa yang membuka mata dan mengangkat tangan untuk membantu anda sekadar memejamkan mata dan berpeluk tubuh.
Sedangkan kalau anda diragut peragut pun anda pasti menjerit sekuat hati bukan?
Inikan bila sepanjang hidup anda dihujani bom dan senjata.
Sama samalah kita fikirkan.

Ya Allah, selamatkanlah GAZA dari tangan pihak zionis laknatullah!

P/S : Sekiranya kita tidak mampu untuk mengangkat senjata untuk bersama sama membantu di sana, apa salahnya kita mulakan dengan yang kecil. Mudah mudahan dari yang kecil lama kelamaan menjadi besar. InsyaAllah :)

Monday, 19 November 2012

Kesan DIABETES : Alhamdulillah...Kaki Abah Semakin Pulih


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat petang semua...salam hormat untuk tetamu baru...
Kerja di pejabat Alhamdulillah hampir selesai..
Tinggal 1 je lagi request yang tiba tiba boleh masuk emel..tak apalah kita layankan sajaa...

18/11/2012

Selepas beberapa hari aku tak bercakap dengan Abah, hari ni baru aku dapat bercakap dengan Abah.
Tak bercakap?
Eh jangan salah faham! Bukan maksud aku tak bercakap tu aku gaduh dengan Abah cumanya tak berkesempatan nak bercakap. Setiap kali aku call kampung, Mak yang jawap.
Abah pula dah masuk tidur.

Kali ni kami berbual agak panjang dari biasa.
Alhamdulillah dari cara Abah cakap, kaki dia makin pulih.
Bleeding dah stop. Cuma masih ada saki baki air bisa. Itupun hari makin hari setiap kali ke klinik untuk buat cucian, air bisa makin berkurangan.
Alhamdulillah syukur kepada Tuhan..sekurang kurangnya nampak juga perubahan pada luka Abah aku tu..

Tapi Abah masih memerlukan kerusi roda buat masa ni.
Sebab dia dinasihatkan tidak menjejakkan kaki untuk mengelakkan luka tu terganggu dengan jangkitan lain.

Harapan aku, berdoa agar segala rasa sakit Abah sepanjang lepas ni akan makin berkurangan dan makin sembuh seperti sedia kala walaupun sesekali Mak bagi tau yang Abah muntah muntah.

Ya Allah Ya Tuhanku permudahkanlah urusan harian Mak dan Abah, mudah mudahan Mak dan Abah dilindungi dari sebarang penyakit berbahaya dan sembuhkanlah penyakit Abah. Sesungguhnya Kau lah Maha Penyembuh segala penyakit yang tidak meninggalkan sebarang kesan sampingan.

Amin Ya Rabbal 'Alamin

Sunday, 18 November 2012

Isu Boikot Produk YAHUDI?!


ASSALAMU'ALAIKUM

Sekadar berkongsi dipetik daripada laman Facebook.

Ini kata mereka...


Tetapi ada juga yang berkata begini....


Bersama sama kita renungkan...sekadar berkongsi untuk sama sama kita fikirkan..
Di sebalik kerunsingan kita mengejar harta dunia, kita tidak sedar saudara seIslam kita bertungkus lumus mempertahankan tanah wakaf umat Islam..tanah kita seIslam..





Kisah Petang, Makan Petang hari ni...


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat petang...
Hari ni lambat sikit meng-update entri. Pagi tadi aku kemalasan. Tapi tak ada siapa kisahpun kalau aku nak update ke tidak kan...Hehe

Pagi tadi aku sarap bihun goreng dengan telur separuh masak. Lepas tu aku dan orang rumah kekenyangan sampailah terlepas tengahari masih tak tau nak makan apa. Tup tup tertengok Ayam Golek Nara Pantai Dalam dekat dalam rancangan JJCM tengahari tadi.
Haa dah dapat idea nak makan apa, terus mengajak orang rumah aku pergi cari ayam golek tu kebetulan tak jauh dari rumah aku. Alhamdulillah rezeki kami berdua hari ni, walaupun tak banyak ayam yang digolekkan hari ni mungkin sebab hari minggu dah petang atau memang sebab dah ramai orang menghabiskan stok ayam golek dia hari ni, kami dapat jugak beli seekor.

Seekor?
A'a seekor ok! Haha kononnya nak makan sampai malam.
Boleh dikatakan aku mengidam nak makan ayam golek siang malam hari ni ye.
Tak apa dimaafkan. Hehehe..


(dapurkakjee.com)

(minahmelayu.blogspot.com)

So, sebelum keluar rumah tadi masak nasi sesiap, balik rumah masak sayur kobis bersama lobak merah sikit, lepas tu sama sama balun ayam golek ni sampai kami kenyang.
Alhamdulillah rezeki kami hari ni dapat jugak lepas gian nak makan ayam golek yang dah hampir setahun lebih tak merasa.

Kalau bulan puasa MasyaAllah punyalah beratur panjang, semua pakat nak beli ayam ni.
Yang berbuka di situ pun ada.
Bukan saja ayam golek tapi pelbagai lauk pauk lagi dihidangkan panas panas.
Boleh order apa saja yang anda teringin dari tomyam sampailah ke masakan kampung biasa.

Kepada sesiapa yang tak pernah merasa lagi ayam golek Nara Pantai Dalam 5 bintang ni, bolehlah lepas ni terjah restoran ni untuk merasa keenakan ayam golek 5 bintang Pantai Dalam.


Saturday, 17 November 2012

Kisah Pagi, Sarapan Pagi

(Sekadar hiasan dipetik dari URL seperti yang tertera)
ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua :)
Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT yang kita masih diberi peluang hari ni...

Awalnya aku online hari ni kan? hehehe..
Aku bangun Subuh tadi terus dah tak boleh nak lelap balik. Selalu tu kalau hari kerja bukan main berat lagi mata aku. Hari ni segar bugar pulak kan...baik aku bangun siapkan sarapan untuk orang rumah sesiap sebelum aku pegi appointment dengan doktor pagi ni.

Gambar kat atas tu sekadar hiasan je ye yang aku ambik dari blog seorang hamba Allah ni.
Nasi goreng tom yam dia lebih kurang sama je dengan rupa nasi goreng aku pagi ni..rupa lebih kurang..rasa mungkin berbeza...hehe
Kalau nak resipi bolehlah masuk blog dia ye...terang lagi bersuluh resipi dia dengan resipi aku tak sama sebab resipi aku selalunya resipi campak campak...
Haru biru je kalau aku taip resipi kat sini bagi korang...haha..
Atau banyak lagi resipi nasi goreng ni kat dalam internet. Apa yang korang perlu buat cuma taip dan meng-google sahaja...berderet dari atas saaaammmpai bawah link resipi.

Hmmm asalnya pagi ni aku nak meng-edit blog aku satu lagi...tapi kebekuan idea pulak sebab semalam cousin aku bagitau dia tak nak pulak letak sekian sekian idea...
So, sekarang ni aku tengah berfikir apa yang paling sesuai aku buat untuk blog cousin aku tu.
Eh apa ni kejap blog aku, kejap blog cousin. Blog siapa sebenarnya ni kan?
Hehehe sebenarnya aku tolong cousin aku buatkan dia 1 blog. Itu ajeee....hehe..

Ok lah aku rasa aku dah dapat idea. Entri aku sekarang ni pun dah lari topik dari tajuk asal kat atas tu.
Nanti rerajin aku menaip lagi ye :)




Friday, 16 November 2012

Kesan DIABETES : Abah Masuk Hospital Lagi


ASSALAMU'ALAIKUM

Tak ada gambar yang sesuai untuk aku letakkan sebagai hiasan entri kali ni.
Maaf ye.

9/11/2012

Hmm Jumaat malam lepas aku bertolak balik kampung sebab Abah aku hospitalized lagi. 
Abah aku kena bedah kaki kiri, buang daging yang terkena jangkitan kuman.

Sebelum ni bengkak mengeras, lepas tu terpecah, terluka dan bernanah. Doktor mintak ke pusat kecemasan segera dan dimasukkan wad.

12/11/2012

Isnin malam lepas Alhamdulillah selamat selesai pembedahan jam 10.
Walaupun aku demam selsema sampai bengkak bengkak mata, berat kepala semua, aku gagahkan jugak badan aku ni bangun pegi jugak jenguk Abah sebelum dia dibedah.

Masuk bilik bedah jam 9.15 malam selesai jam 10.
Alhamdulillah Abah tetap senyum mungkin disebabkan anak anak isteri dan cucu turut sama tunggu pembedahan tu selesai.

Mu'adz Firas satu satunya anak buah akulah yang mungkin jadik penyejuk hati Abah.
Mu'adz lambai lambai tangan kat Abah semasa Abah ditolak keluar dari bilik bedah.
Walaupun Mu'adz masih kecik tak faham situasi masa tu, tapi dengan telatah dia, senyuman dia dah cukup sejukkan hati kami semua masa tu yang bermacam macam perasaan ada.

14/11/2012

Hari Rabu Alhamdulillah Abah dah dibenarkan keluar hospital tapi masih perlukan bantuan untuk bangun berdiri. Tak mampu nak berjalan sendiri disebabkan kaki dia masih lagi bleeding.

15/11/2012

Along bawak Mak Abah pegi beli kerusi roda. Supaya Abah mudah nak bergerak ke mana mana nanti memandangkan kaki dia masih belum boleh menampung badan. Setiap hari Abah perlu ke klinik kerajaan untuk buat cucian kaki dia.

Ya Allah mudah mudahan luka di kaki Abah cepat kering, cepat daging tu tutup semula tulang kaki Abah, dan semoga Abah cepat boleh berjalan seperti sedia kala semula.
InsyaAllah dengan izinMu tiada yang mustahil.

"Ya Allah, kasihanilah kedua orang tuaku sepertimana mereka mengasihaniku, dan sayangilah mereka sepertimana mereka menyayangiku...Amin Ya Rabbal 'Alamin"

Tag : Entri Pasal Abah

Monday, 5 November 2012

Asma Ketika Hamil



ASSALAMU'ALAIKUM

Tajuk entri kali ni hampir sama dengan tajuk entri sebelum ni tapi ada tambahan sedikit satu lagi penyakit. Huhuhu. Apa apapun syukur Alhamdulillah setelah hampir sebulan, rasa batuk aku berkurangan. Hasil dari beberapa pantang yang aku amalkan selain ambil ubat yang disyorkan doktor.

Appointment aku dengan doktor baru baru ni, doktor suspek aku ada mild asthma tu sebab ada satu malam tu aku tiba tiba sesak nafas lagi. So, penjagaan untuk pesakit bronkitis adalah sama dengan pesakit asma. 

  1. Tak boleh minum ais/sejuk atau sewaktu dengannya. 
  2. Tak boleh aircond terlalu kuat. 
  3. Jaga pengudaraan di dalam rumah. 
  4. Jaga persekitaran kita sekiranya kita keluar dari rumah.
  5. Jangan mandi malam sebab kalau mandi jugak nanti mendedahkan kawasan dada kita kepada cuaca sejuk di sebelah malam lebih dari sebelah siang.
  6. Perbanyakkan minum air putih dan air suam/panas. Sebenarnya sememangnya pun ais tak bagus untuk kesihatan. Ia bukan saja boleh membekukan lemak di dalam badan kita untuk jangka masa panjang, ia juga memburukkan kesihatan kita terutama sekali selsema dan batuk.
  7. Kepada penggemar buah, tersangatlah bagus tapi buah tersebut mestilah bukan dari peti ais anda. Kalau ye, sama jugak kesannya seperti anda meminum air sejuk/ais.

Setakat ini, itu saja yang aku amalkan sepanjang aku kurang sihat ni. Semoga sedikit sebanyak membantu anda diluar sana. Apa apapun harap semua banyak banyak sabar sebab kita sendiri sedia maklum kalau sakit ketika hamil ni tersangatlah tak selesa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...