Recent Posts

Search This Blog

Tuesday, 26 July 2011

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU


assalamu'alaikum

hari ni entah nape tiba tiba terlayan drama Fasha Sandha TV3 jam 7...
dah selesai terus masuk bilik..bukak blog..
tau apa aku nampak?
aku nampak penuh entri post pasal BEN ASHAARI punya blog...
aku pun bukakla salah satu...
waaaaaaaaa ada contest!
baca punya baca...syarat dia senang je...
oyeahh! aku joined!!
sesiapa pun boleh join tak payah nak kena interview bagai...kekeke

 cepatttttttt tutup jam 10 malam ni!

Saturday, 23 July 2011

Bad Boy Now is a GOOD BOY


assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

do you ever heard a name LOON? 
no?
how about LOON RAPPER?
he's very well known among rappers just like Puff Diddy and happened to working out with Diddy and Usher in single hit of 'I Need a Girl' Part 1 and 2



but you know what about 2 years ago he's converted to ISLAM..
i just know about it last night...
just want to share with others here who are never know about this before
ALHAMDULILLAH...
“Loon is working his way out of my system,” Loon stated, while sporting traditional Islam garb. “[I’m] happy to be accepting Islam, and finding the peace of mind I was always searching for in the music business…Thanks to Islam I was able to complete my search and now I’m very much at peace. Bad Boy days are over, I’m now what you call a good boy.”





His name is AMIR JUNAID MURADITH

“I was affected with the Arab Muslim’s culture; and I admired their refined morals, their kind treatment with people, and especially  their regular going to pray in the mosque five times every day.”

“Consequently, I began to ask about the reality of this religion, and whether it was only exclusive for Arabs, and I realized that Islam includes all human beings without any consideration to their nationalities.”


” when I was performing Omra, a few days ago, I lived a very poignant moment when I saw the holy Kaaba for the first time in my life.”

“I could not bear this affecting situation, so I could not stand on my feet, and I began to cry thanking Allah who allowed me to perform this magnificent ritual, and to visit the Prophet’s honorable mosque.”

more info about this you can click HERE Islamic Articles



P/S: bersyukurlah kita kerana dilahirkan dalam ISLAM...semoga ALLAH mengampuni aku..yang baik dari DIA...yang buruk dari aku sendiri..InsyaALLAH

Friday, 22 July 2011

SUBHANALLAH- Amazing Azan Discovery


assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

pernah tak korang semua tau azan masuk waktu setiap 5 kali sehari semalam tu sentiasa bersambung dari semasa ke semasa seluruh pelusuk dunia tanpa putus SETIAP HARI?

SUBHANALLAH..kebesaran ALLAH TAALA...

aku sekadar berkongsi dengan semua kat sini...

renung renung kan lah...

5 waktu sehari semalam tu tak banyak mana pun kalau nak dibandingkan 50 waktu sehari semalam


korang dah solat? 


Wednesday, 20 July 2011

Firdaus Life : Berkawan Dalam Kumpulan



Mari Kita Sama-sama Berkawan






Entri paling pendek pernah aku post..hahaha...
sesiapa sahaja layak untuk join...tapi kena cepat ye...
jam 12 tengah malam ni pada 20/07/2011 FIRDAUS dah tutup pintu kedai...
tutup awal pulak si Firdaus ni pun...tapi tak apalah...asalkan aku sempat join!

Tuesday, 19 July 2011

Mata dan HATI


assalamu'alaikum....


aku pernah terbaca dan terdengar...

"tak perlu mencari teman secantik BALQIS, jika diri tidak seindah SULAIMAN...
       tak perlu mengharapkan teman setampan YUSUF, jika kasih tak setulus ZULAIKHA...

  tak perlu diri seteguh IBRAHIM, jika tak sekuat SARAH....
                  mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH
            jika diri tidak sesempurna    
                              RASULULLAH S.A.W.....

       tak guna ada MATA kalau tak dapat MELIHAT.....
                tak guna ada HATI kalau tak tahu MENILAI...."

...masa melintas jalan dari seberang aku ternampak seorang wanita muda bersama 2 orang insan istimewa yang juga masih muda dalam lingkungan 20-an memegang tongkat...mesti korang dah dapat agak kan siapakah yang dimaksudkan dengan insan istimewa ni...

....sejujurnya tiba tiba aku terasa sebak tengok sebab apa tau? sebab aku tiba tiba rasa terharu melihat wanita muda yang berhati ikhlas tu sudi memimpin dan menolong 2 insan istimewa ni melintas jalan...bukan senang nak tengok zaman sekarang di tengah tengah kota metropolitan ni suasana macam tu..mungkin korang selalu nampak di tempat lain tapi tidak aku...

...aku cuba meletakkan diri aku di tempat insan insan istimewa tu..aku tak boleh bayangkan macam mana kehidupan aku 'kelam'...pasti perit dan susah untuk aku bergerak ke mana mana...pasti perih terasa dugaan yang ALLAH taburkan...namun...kenapa insan insan ini masih mampu tersenyum gembira...? raut wajah yang sangat tenang...SUBHANALLAH...bagaimanakah mereka menjalani kehidupan harian dengan keadaan fizikal sebegitu? 

"....aku tak cukup tabah Ya ALLAH...aku akui..aku bersyukur ALHAMDULILLAH kerana dilahirkan dalam keadaan cukup sifat...maka KAU perindahkanlah pula akhlakku ya ALLAH...berkatilah kehidupan insan insan istimewa ini...sesungguhnya hati mereka lebih bersih dari hatiku yang ber'mata' ini....Amin...

....sesekali kosongkan minda...selamilah kehidupan kita...fahami persekitaran kita...cuba meletakkan diri di pelbagai sudut yang mungkin kadang kadang kita terlepas pandang untuk cuba merasai akan keperitan kepayahan hidup setelah alpa dengan kesenangan kemewahan yang sementara.....

...maaf andai aku ada terlanjur kata...tersalah bicara...yang baik itu dari DIA...yang buruk dari aku sendiri...

Sunday, 17 July 2011

Pencarian URL Paling Unik?!


Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh and Good Afternoon guys!

Dalam tak sedar disebabkan kesibukan yang melanda dalam hidup aku sejak dua menjak ni sampaikan aku tak sedar bulan Rejab telah pun berlalu, Syaaban menyusul yang kini hampir ke penghujungnya.
Ramadhan bakal menjelma tak lama lagi...

Tengah blogwalking aku terpandang satu contest adik Akoo joined. Aku macam tertarik pulak nak menyebok sama. Hehehehe...

Contest ni sebenarnya dianjurkan oleh adik Che' Mad

Kenapa Lembu Gemok??

Hehehehe...tak ada sejarah apa apapun sebenarnya dari nama blog ni.
Aku mula mula terfikirkan gelaran ni masa di tempat kerja pertama aku di sebuah koleh kolej swasta.
Aku gunakan ID nama ni untuk Google Talk aku.

Bermula dari situ lah dengan tak sengajanya hampir satu level kenal aku dengan nama MooMoo 
(kununnya lembu la kan....hahaha)

Sampaikan ke Facebook pun aku guna pernah guna ID nama ni dan sekali lagi dikenali ramai oleh kawan kawan dengan nama pelik aku tu..
semua tanya kenapa lembu?
Tak ada binatang lain ke...



Hahaha jawapannya...mungkin sebab masa aku kecik kecik aku suka main dengan lembu arwah Wan aku kat kampung...dari ke bapak lembu sampaikan ke cucu lembu aku suka main main..panjat pokok jambu semata mata nak petik jambu yang dah ranum kasik lembu makan..
*tapi sekarang ID Facebook dah tukar nama lain...
tapi blog masih mengekalkan kenangan nama Lembu Gemok ni sebab sesekali ia mengingatkan aku pada arwah Wan aku..dan suasana kampung masa arwah Wan aku masih ada...hehehe

Last sekali sebab aku memang suka nama gelaran ni!
Tak kisahlah orang lain nak kata aku apa pun...
Hahahaha...

Sekian. Terima kasih daun ketum kepada Che'Mad ye!!
Have fun reading with my blog!

Tagged:
Azah Skaliskala
Suhailisa


Updated:: banyak gile typo dalam entri aku kali ni...almaklum dah lama tak jenguk..kekeke jari jadik keras..haha *alasan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...