Recent Posts

Search This Blog

Tuesday, 22 April 2014

Musim Harum Manis Kembali!


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat petang semua!
Tiba-tiba aku teringat nak update entry pasal buah harum manis nih..

Buat pengetahuan semua sekarang tengah musim yee...
Buah ni memang terkenal di negeri Perlis dengan kemanisannya yang luar biasa.
Manis-semanisnya macam letak air gula tambahan disetiap suapan kita ke dalam mulut...
Hahaha..




Kalau di Perlis, kebanyakan rakyat orang tempatan suka makan buah ni dengan pulut.
Sepertimana sesetengah negeri makan durian dengan pulut kan?

Sesiapa yang tengah mengidam, teringin nak merasa, 
boleh PM atau Whatsapp di nombor : 017 619 0035

Sekotak 3kg
Harga termasuk pos
Flat rate postage cost seluruh semenanjung!

Sementara tengah musim jom pakat-pakat beli!


Friday, 18 April 2014

Adam : Isolated!



ASSALAMU'ALAIKUM

Pagi Sabtu memecah keheningan bila Adam mula menangis dan merengek kurang sedap badan agaknya.
Doktor meminta Adam dimasukkan ke wad sebab dia dijangkiti HFMD dan semestinya kena isolated.



Disebabkan urat atau vein Adam terlalu halus, banyak kali juga doktor cucuk Adam untuk drip air.
Lastly di kaki juga yang jumpa uratnya.

Punya menangis fobia kalau nampak misi berbaju biru.
Terbeliak menahan sakit setiap kali dicucuk keluar masuk. 
Runtun betul hati ni rasa masa tu tapi terpaksa.

Persepsi aku pada taska semakin kurang best.Huhu.



Hari kedua di wad, Alhamdulillah Adam nampak sangat cergas. Makan minum kembali seperti biasa cumanya bintik-bintik merah masih kelihatan di seluruh badan.

Adam dibenarkan pulang rehat di rumah tapi masih perlu dikuarantin selama seminggu sebelum dihantar ke taska semula. Hukhuk.



P/S: Nak dijadikan cerita selepas 2 hari Adam dihantar ke taska semula, Adam kembali tak sihat. Muntah cirit lagi pulak dan sampai ke hari ni, aku sendiripun dah fobia nak hantar Adam ke taska tu. Tengah giat mencari pengasuh baru sekarang ni. Tak mau lagi hantar Adam ke taska tu....

Mungkin Adam kurang rasi dengan tempat tu agaknya sebab budak lain aku tengok ok ja...Hmmm..

Adam : Demam Lagi!


ASSALAMU'ALAIKUM

Entri bersambung tanpa gambar sebab memang aku tak sempat nak tangkap gambar Adam masa dia demam. Aku kerisauan sebab demam Adam terlalu tinggi dan hari Khamis 3 April 2014, aku nampak ada bintik-bintik merah di perut Adam.

Encik suami tak ada pula.
Outstation ke Melaka. Aku risau Adam denggi. 
Aku terpaksa minta tolong Ayah kepada pengasuh lama Adam bawakan aku ke hospital berhampiran untuk check darah Adam.

Alhamdulillah, susah payah Pakcik Roslan dengan isteri, serta pengasuh Adam yang lama tolong aku bawa ke hospital. Aku sangat-sangat berterima kasih atas kesudian mereka menolong aku dan Adam.
Aku langsung tak terfikir macam mana aku nak balik rumah nanti, hanya Adam dalam kepala aku masa tu.

Selepas saja darah di ambil, aku diberitahu boleh balik dan tunggu doktor sendiri yang akan call aku bagi tahu keputusan darah.
Alamak! Macam mana aku nak balik dalam keadaan hujan lebat. Kat mana aku nak dapatkan teksi hujan-hujan gini...

Aku rehat dulu di ruang lobi, dan terfikir nak bertanya pada receptionist hospital.
Rupanya aku boleh dapatkan teksi di kaunter lobi di luar. Alhamdulillah sambil aku tunggu teksi, doktor call. Menurut kata doktor, Adam negatif denggi cuma sel darah putihnnya mengandungi sedikit kuman.

Padahal malam sebelum tu aku dah ke hospital yang sama, doktor kata Adam demam viral.
Hmm tak apalah yang pasti aku nak anak aku sihat semula seperti biasa.

Sampai di rumah, aku tuam Adam seperti biasa.
Tapi sebelah malamnya suhu Adam sangat tinggi mencecah 39.7 darjah, aku terus mengajak encik suami ke hospital lagi pada hari Sabtu pagi.

Terus doktor sahkan Adam dijangkiti HFMD. Perlu dimasukkan ke wad.

Persepsi aku pada TM Dynamic Kids bertambah buruk tapi masih cuba berfikiran rasional. Sakit tu boleh dijangkiti di mana-mana sekalipun tanpa kita sedar.

Jadinya 3 kali aku ke hospital tu, Adam didiagnosiskan sampai 3 jenis sakit:

1. Demam viral
2. Jangkitan kuman pada sel darah putih
3. Hand Foot and Mouth Disease (HFMD)

Bersambung...

TM Dynamic Kids : Day 1 & Day 2 Adam Farhan


ASSALAMU'ALAIKUM

Tak berkesempatan aku nak meng-update blog sejak-sejak masuk April ni kan sebabnya si kecil aku yang seorang ni tak sihat sangat. Aku sekali dah macam panda makan batang buluh dah jadinya sebab kurang tidur.
Sebelum aku meroyan pasal Adam kurang sihat, aku rasa elok aku cerita dulu tempat asuhan Adam yang baru seperti yang aku janjikan sebelum ni.

Gambar di atas hasil tangkapan encik suami. Hari pertama Adam ke TM Dynamic Kids bertempat di Menara TM Kuala Lumpur. Agak well known di kalangan staf TM ye sebenarnya.
Begitulah keadaannya bilik atau kelas untuk bayi berumur seawal 7 bulan hingga ke 2 tahun ditempatkan.

Dihamparkan tilam secara selari sepanjang bilik dan haruslah setiap tilam dah berpunya. Adam masih baru ditempatkan paling hujung berhampiran pintu masuk.
Sedih sebenarnya nak meninggalkan Adam di sini tapi apakan daya Mama terpaksa.

Cuba berfikiran positif yang Adam akan mula bergaul dengan kawan-kawan yang lain dan InshaaAllah akan bertambah baik selepas ni. Aku pasti ibu bapa yang lain pun berperasaan seperti aku juga. Tak pernah terniat nak meninggalkan anak di tempat yang tidak selamat. InshaaAllah semua akan ok.

Namun, persepsi aku pada taska ni mula berubah pada hari kedua Adam dihantarkan ke taska.
2 April 2014, selepas kerja aku bergerak awal dari biasa terus ke taska.

Adam tertidur di sisi tilam dengan keadaan kaki terjuntai ke lantai. Pendek kata tidak diletakkan di tilam secara proper. Point untuk kenakan taska ke? Eh, tidak. Aku faham mungkin Adam selesa tidur begitu dan dibiarkan cikgunya dalam keadaan begitu.

Aku angkat Adam dengan harapan Adam masih tidur tapi sebaliknya berlaku.
Adam terjaga dan terus menangis secara tiba-tiba.
Badan Adam agak panas.
Sampai rumah, OK Adam demam.
Adam demam biasa atau sebaliknya?


Bersambung entri seterusnya sebab nak asingkan tajuk entri...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...