Recent Posts

Search This Blog

Wednesday, 30 May 2012

SOLAT JEMAAH



ASSALAMU'ALAIKUM

Salam sejahtera kepada non muslim.
Hampir sebulan aku tak update blog. Hari ni terasa gatal tangan nak menaip entri blog. Almaklum broadband aku dah kena potong servis. Sebab tak bayar bil untuk 2 bulan. Haha...ni pun melangut kt office curi bukak blog kejap. Kuikui...

Bercakap soal solat jemaah, aku bukan nak bercakap pasal makna solat jemaah sebenarnya. Aku percaya mesti ada banyak lagi laman atau blog lain yang menceritakan soal solat jemaah ni.

Apa yang aku nak berkongsi hari ni cuma pengalaman aku berjemaah bersama satu keluarga di surau stesen minyak. Pernah terjadi tak pengalaman ni pada korang? Mungkin ada yang pernah, mungkin tak.
Kenapa di surau stesen minyak bukan di masjid?
Hehe sebab masa tu aku singgah stesen minyak untuk solat.
Itu je yang terhampir. Sebab dah nak habis waktu, dari aku buang masa mencari masjid baik aku singgah je surau berdekatan kan?

Aku dari mana?
Aku naik bas dari Perlis turun Ipoh.
Ok sambung...
Aku singgah surau. Surau wanita berkunci. Surau lelaki je bukak dan tempat wudhuknya diluar. Terpaksalah aku ambik wudhuk di dalam bilik air.
Alamak aku pakai kasut! Selipar tak ada.

Tetiba sorang adik perempuan ni tegur aku...
"Eh kak nak pinjam selipar pakai lah!"

Aku...
"Eh tak pe ke? Hmm akak pinjam kejap ye?! Mekasehh"

Usai ambik wudhuk masuk surau.
Adik tadi tegur aku lagi...
"Hmm kak, kitorang nak solat jemaah dengan ayah. Ayah kat luar tu"

Aku pandang keluar...
"Kalau akak tak keberatan bolehlah jemaah sama.." sambil senyum.
Aku pun...terdiam kejap boleh ke jemaah sekali ni. Tapi difikirkan balik apa salahnya. Bukan aku jemaah berdua je dengan Ayah dia. Ada anak anak dia 2 orang lagi sebagai makmum. Sama jelah kalau aku berjemaah berimamkan imam masjid sekalipuin
"Hmmm...bolehlah dik!" 
Aku pun solat jemaah sama. Hehe.

Selesai je solat, on the way nak gerak dari stesen minyak aku ternampak mak bebudak tu. Senyum je mak bebudak tu. Mungkin bebudak tu ada bagi tau kot yang aku solat jemaah sama tadi.

Moralnya kat sini, apa yang aku cuba nak sampaikan ialah Alhamdulillah syukur, sejuk hati tengok bebudak yang aku rasa masih bersekolah tu sopan tutur katanya mengajak aku berjemaah sekali, bijak dan terdidik.
Aku ni pun sejuk hati tengok apatah lagi Mak Ayah dia kan?
Bak kata orang.sejuk perut Mak dorang kan? Hehehe...

Itu saja untuk entri kali ni....sekadar berkongsi. Yang baik dari DIA, yang buruk dari diri aku sendiri.

"Solat Jemaah lebih baik dari Solat Sendirian"

Tuesday, 1 May 2012

HAPPY LABOR DAY!



ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat Hari Buruh semua!!
Hari penghargaan kepada semua pekerja tapi pasai pa sehari ja cuti? Hahaha..alang alang tu bagilah banyak sikit cutinya kan? Suka hati aku ja mintak mintak..Alhamdulillah, syukur orang bagi jugak cuti dari tak ada langsung.

Dulu masa aku sekolah, Abah dan Mak aku selalu cakap. Hari Buruh tak ada sesiapapun dibenarkan bekerja. Kalau bekerja jugak akan dikenakan tindakan.
Masa tu aku percaya ja. Aku dah terbayang mesti semua pejabat, semua bangunan tutup, kosong dan sunyi, pakat bercuti.

Tapi sekarang, bila aku pun dah bekerja, ada ja insan insan yang kena bekerja di Hari Buruh untuk mencari rezeki. Bukan senang nak jadik senang...bukan susah nak jadik susah...
Kita bercuti tapi masih ada insan yang perlu bekerja untuk mencari rezeki yang halal demi menyara keluarga...

Yelah yang bekerja shift tak kan la nak kena bercuti jugak. Tak beroperasi mesin di kilang kilang tu ha. Tak berjalan semua pusat khidmat pelanggan. Mau hangin pelanggan seluruh dunia telefon asyik tak berangkat kan?
Tak bergerak pengangkutan awam, semua orang pun yang tak punya kenderaan sendiri pun susah nak bergerak kemana mana...
Kesimpulannya, semua saling memerlukan tolong menolong antara satu sama lain secara tak langsung...antara sedar atau tidak..semua pekerjaan yang halal itu adalah mulia..tak kiralah walaupun dia hanya seorang tukang sapu sampah di tepi jalan...
Syukur Alhamdulillah :)


Apa apa pun...

HAPPY LABOR DAY!

Untuk besok...

SELAMAT KEMBALI BEKERJA!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...