Recent Posts

Search This Blog

Friday, 29 April 2011

Sikit Sikit COMPARE~!

Assalamu'alaikum...

Selamat pagi semua! Untuk hari ni buat kali keduanya aku post lagi entri. Hehehe. Tiba tiba pulak rasa macam nak say something. Eh silap bukan say tapi share something dengan semua.

Seperti biasa sejak sejak akhir ni dah macam rutin harian aku pulak asal bukak Internet mesti aku nak bukak iluvislam.com. Dulu aku dok beli majalah dia je. Tapi dah tak berkesempatan nak beli setiap keluaran. Asyik terlupa sebab beli bukan aku nak baca sangat. So dari aku membazir beli tak baca, baik aku baca terus online dari laman web dia. Kaaannn...? :) Lagi ada untungnya. Teknologi di hujung jari anda! Aiceh! :-P


Aku terpandang satu topik ni BUDAYA 'SUKA BANDING'. Ahah!! Terus rasa macam jatuh cinta pandang pertama! Huuu! Belum baca kandungan tapi dalam hati AKU SUKA TOPIK NI! Haha sebab hmmm aku pun pernah punya pengalaman seperti ni. Situasi di mana DIBANDING BANDING KAN!

SEKOLAH RENDAH

 
Aku ingat lagi masa aku kecik kecik...zaman aku sekolah, aku tak ada la pandai sangat. Boleh dikatakan pelajar sederhana je lah walaupun anak cikgu. Mak aku mengajar di sekolah yang sama. Masa tu famous kau! Wakaka. Famous dengan gelaran "ANAK CIKGU!". 

Kalau nak tau, aku tak pernah bangga dengan panggilan tu. Sebab aku malu bila digelar macam tu. Aku segan (orang utagha panggil) sebab aku tak pandai macam anak anak cikgu lain. Aku kesian Mak aku. Masa tu tak matang lagi kan. Dalam kepala fikir kesian Mak dapat anak dungu macam ni. Hohoho. Aku lebih suka dilayan macam pelajar pelajar lain. Tapi biasalah tak boleh lari.

Sikit sikit COMPARE!! Antara cikgu nak gunakan anak masing masing untuk di COMPARE, anak siapa lagi pandai, dapat result bagus. Asal lepas keluar keputusan apa apa peperiksaan sekalipun, tu lah saat yang paling aku benci! Get ready to be compared! Hoohh! Annoying!

"Ehh Ruhiza (nama Mak aku), anak you dapat berapa subjek Matematik? BM?"

Last sekali tak sah kalau tak tanya, 

"Subjek BI? (memandangkan Mak aku mengajar subjek BI)"

Dalam hati, sibuk je orang tua nih! Aku faham sangat dah budaya cikgu cikgu aku kat situ tanya bukan sebab concern nak support tapi menjatuhkan lagi ada la! Dia tau dah Mak aku mengajar subjek tu, kalau aku dapat rendah dari anak dia, nanti mesti dia akan cakap...

"Aikkk sikit je! Anak I pun lebih kurang tu jugak tapi sikit lagi nak A" Mak aku senyum je.

Lebih kurang mende nya kalau dah nak hampir dapat 100%? Nampak tak hati busuk dia. Wakakaka. Konon nak ambik hati Mak aku dengan menggunakan word 'lebih kurang' supaya tak nampak ketara sangat bezanya dari markah aku yang terang terang sikit ni. Tapi hakikatnya!! Kalau boleh nak bagi tau satu dunia anak dia pandai! Erghhhh....benci! Ampunkan saya Mak, saya malas belajar! Huhuhu...(sabarlah Mak, nanti dah sekolah menengah saya akan buktikan saya rajin belajar ye) Wahaha masa tu pemikiran aku sangatlah tidak matang menyalahkan cikgu aku sendiri.

SEKOLAH MENENGAH
Apabila dah masuk sekolah menengah, aku ingat sebab dah jatuh mandat gelaran 'ANAK CIKGU' tu, aku tak akan mengadap lagi masalah BANDING! Rupanya sama sajaaaaaaa....situasi berbeza kali ni, bukan antara pelajar...tapi antara sepupu sepapat aku pulak. Bapa sedara aku memang suka 'concern' pasal result exam anak anak sedara dia. Terutama sekali anak sedara dia yang namanya anak Mak aku! Hahaha. Aku dengan Along aku la selalu jadi mangsa dia. 

Almaklum aku dengan Along aku ni dikira pelajar sederhana je. Tak adalah cemerlang sangat tapi Alhamdulillah. Tapi disebabkan anak sulong dia (anak sulong dia je lah...anak anak dia yang lain lebih kurang aku je jugak..keke) lebih pandai dari kami dua beradik ni...dia punya 'concern' bertukar jadik MENYEBOK! Sedihnya masih ada budaya BANDING ni lagi jugak walaupun aku dah sekolah menengah. 

Ampunkan saya Mak sekali lagi! Tunggu saya masuk menara gading Mak Aba! Tekad!

UNIVERSITI
Alhamdulillah aku diterima masuk ke UiTM tahun 2006 sambung Diploma Sains Komputer. Awal awal semester biasalah hangat hangat tahik ahyam! Berkobar kobar ni semangat. Konon tanam azam baru nak buktikan pada bapa sedara aku tu yang aku pun boleh jadik macam anak sulong dia tu.

Tapi atas sebab sebab pengaruh luar, aku leka, aku kecundang 1 paper! Terpaksa repeat paper next semester. Dapat satu mandat gelaran REPEATERS! Hahahaha. Masa ni lagi mencabar aku punya sindrom COMPARE. Bukan saja dengan bapa sedara aku malah dengan lecturers pun. Membanding para repeaters dengan student yang on time. Waaaa....
Semua ni berlanjutan sampailah aku sambung ijazah. Alhamdulillah mangkuk mangkuk aku pun boleh jugak aku sambung. Begitula ye adik adik ambik iktibar dari cerita akak ni. Jangan putus asa! Wakaka.

OFFICE 

Alhamdulillah aku da keja sekarang!!! Ha tengok adik adik...walaupun selalu dicompare itu dan ini, berkat doa dan doa Mak Aba kita..ditambah dengan usaha, semua akan berjaya. Samada cepat dan lambat je. Kena banyak banyak sabar. Hukhuk tiba tiba blog ni jadik macam rancangan motivasi pulak kan.
Aku dah pun bekerja sekarang dan dalam dunia kerja pun pendek kata even dah dewasa budaya tu tak pernah hilang. Tak bagus untuk kesihatan rohani kita sebenarnya. Sekarang pun aku masih dicomparekan antara staf kat sini pulak. Kadang kadang dalam keluarga sendiri pun timbul isu yang sama. Pendek kata tak pernah hilang selagi pemikiran kita sendiri tak berubah. Pesanan untuk diri aku jugak yang serba kekurangan.

Credit to siapa siapa di luar sana yang pernah mengalami situasi yang sama macam aku ni...bertabahlah!! Aku bukan jenis yang suka membalas dengan kata kata apabila dibandingkan itu ini. Aku lebih senang untuk berdiam diri kerana kata kata itu lebih tajam dari mata pisau...mata pedang atau mata mata lain lagilah yang sewaktu dengannya. 

Once kita mengeluarkan kata kata walaupun pada hanya seorang sekalipun ia mampu melukai lebih dari seorang sebenarnya. 

Berwaspadalah setiap bicaramu kerana ia mampu mengguris hati orang lain tanpa sedar atau pun sedar. Sekali anda melakukannya terhadap orang lain, tak mustahil suatu hari anda jugak akan merasai sepertimana insan yang pernah anda lukai tu.

Walau apapun pengalaman pahit pernah aku alami terima kasih cikgu cikgu, pensyarah pensyarah dengan bos bos!! Jangan salahkan pendidik anda kalau mereka laser. Ada hikmah disebalik kejadian. Take it positively! Inilah yang dikatakan cabaran dan warna kehidupan yang sentiasa akan membuatkan hidup anda amat bermakna :)

P/S: Tiada perbezaan antara kekurangan dan kelebihan kerana ia saling melengkapi. Ce tengok gambo selipar tu walaupun berbeza tapi apabila diletakkan bersama ia lengkap satu wajah LEMBU GEMOK  :-P Yang baik dari DIA, yang buruk datang dari aku sendiri.


ALHAMDULILLAH ABAH MAKIN SIHAT

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Tengah sedap tido pagi ni...aku terdengar bunyik macam air menitik atas atap zink kat kampung masa aku tido di rumah Maktok aku masa kecik kecik dulu. Hmmm nyaman dan sayu je bile teringatkan zaman aku masa kecik kecik. Apabila aku bukak je mata aku, hmmmm...baru aku sedar semua tu sudahpun berlalu hampir 20 tahun lalu masa arwah Mak Andak dan arwah Mak Cik aku masih ada. Apa yang aku nampak sekarang cuma bilik malap yang hampir 3 bulan lebih aku menyewa.


Handphone alarm aku berbunyik lagu Flow. Hmmm...hujan pagi ni rupanya. Alhamdulillah rahmatMU YA ALLAH di pagi Jumaat, penghulu segala hari. Dah jam 6.35 minit pagi. Aku belum Subuh. Aku pun lantas bangun ke bilik air.

Dah siap mandi, pakaian, solat Subuh...makan supplement 'memantapkan' diri (heee~ jangan tanya supplement apa), aku ambik beg laptop, tag nama sarung ke leher, last sekali kunci rumah. Terus turun lantas berjalan menuju ke stesen LRT. Tapi sebelum tu singgah gerai 'akak karipap'. Hehehe. Hari hari aku wajib singgah gerai Akak tu. Karipap dia sedap. Ada macam macam inti. Daging, Ayam, Kentang dan paling aku suka inti Sardin. Selalu aku beli 3 biji seringgit. Ada juga sesekali aku beli bihun goreng campur sambal dengan telo mata, 2 ringgit sebungkus untuk dibuat lunch :) Tapi hari ni aku beli 3 biji je buat breakfast. 

On the way berjalan sebelum sampai bangunan office aku, aku teringatkan Aba kat kampung (wahhh panjang beno mukadimah, padahal nak cerita pasal Aba je..hee~ :-P) 
"Truut truuuuttt....truutt truuuuttt....truu truuuttt..."

"You're call have been forwarded to the voicemail. Please leave..." 
Tak sempat pompuan tu habis cakap aku dah letak. Dalam hati mana Aba ni pegi. Tak berjawap pulak.
"Truutt...trruuutt...truuutt..."

Tak sempat nak apa apa Mak dah angkat. Aku call Mak pulak.
"Assalamu'alaikum Mak. Mak dah pi sekolah?"

"Haa dah dah..dah sampai pagaq sekolah..."

"Owhhh...ingatkan Mak kat rumah lagi. Aba sihat Mak?"

"Alhamdulillah...Aba bangun awai sikit hari ni. Tadi Mak siapkan makan Aba dulu baru mai sekolah. Tu yang lambat sikit..."  

"Owhh hari ni Aba makan nasik lagi la ye Mak? Alhamdulillah...tak apalah kalau macam tu Mak..Take care..Assalamu'alaikum"
 
Masa tu dah jam 8 lebih. Lepas tu aku call Aba semula. Borak kejap dengan Aba tanya khabar. Aba bagi tau yang Mak dah panaskan lauk. Nanti dia makan. Tadi dia tak angkat sebab tengah gosok gigi. Hehehe. Tak apalah. Alhamdulillah dah masuk hari KEEMPAT, Aba boleh makan nasik tanpa muntah. Ce kira dah berapa hari Aba AVF? Alhamdulillah aku tengok Aba dah beransur OK sikit cuma sengal sengal badan tu masih ada. Besok Along balik dengan dua orang kawannya. Katanya kawan Along, seorang Haji tu boleh berubat orang. So Along berikhtiar mintak Haji tu tengokkan Aba nanti. Mudah mudahan dengan izin ALLAH Taala Aba sembuh seperti sedia kala tak lama je lagi. Ameen :)







LilySlim Diet days tickers



Wednesday, 27 April 2011

TECHNO #2 : BOB THE BUILDER IS REAL!!

Assalamu'alaikum...

Hehehe hari ni aku rasa macam nak post lebih dari 1 entri. Korang penah dengar tak BOB THE BUILDER? Tak penah?? Haishh dunia kanak kanak korang tak best la kalau tak layan kartun ni. Haaa ingat kan..kan? Dan dan ingat. Wahaha...


Aku layan jugak kartun ni kalau ada masa ter-remote 'tebisyen' tu tup tup haaa keluar kartun ni. Aku selalu terfikir alangkah bagus nya kalau Bob The Builder ni betul betul wujud dalam dunia nyata! Nak buat rumah main pasang siap je...nak buat toilet pun main pasang macam pasang lego je! Ada lagi! Nak buat jalan berturap bata tu..yang ada corak corak tu kan? Aku fikir dunia nyata sekarang jenuh la nak susun menda alah tu satu satu atas jalan raya yang panas terik tu.

Rupanya!!!!!?

Dah ada dalam dunia kita yang nyata ni!!!
Percaya tak?? Tak percaya? Haa meh sini aku tunjuk bukti bukti di tempat kejadian...tak percaya ek...tengok tengok! Jangan tak tengok!




Sekarang percaya ke tak??
Aku tak tipu la!!

:-P











LilySlim Diet days tickers

HARI KEDUA ABAH MAKAN NASIK

Assalamu'alaikum

Selamat pagi semua...! :) Alhamdulillah aku masih bernafas hari ni nak post entry kat blog untuk tatapan korang. Cewah! Perasan! Followers baru 6 orang dah kecah beriya itu ini kan? Pang!! Perasan ko pompuan! Wakaka

DAY 11

Perkara wajib aku kena update sekarang adalah berkenaan dengan Aba aku. Aku baru call dia tadi. Guess what? Haa aku rasa korang dah dapat agak kot kalau dah mukadimah aku macam happy je hari ni kan? Yess...betul tu! Alhamdulillah Aba aku beransur pulih InsyaAllah di masa masa akan datang pun harap entri aku semuanya berita gembira pasal Aba aku. Dia da bangun awal awal pagi ni tengok 'tebisyen' sambil baring golek golek atas batu. Huhu untuk apa? Haa tu maksudnya dia lenguh badan. Dia memang suka tido atas batu sungai satu tu. Peberet dia! 

"Aba muntah tak hari ni?"

"Aba tak muntah hari ni..."

Alhamdulillah syukur sangat walaupun dengan ayat tu je, aku dah rasa syukur sangat sangat. Sekurang kurangnya tu petanda Aba aku dah boleh makan nasik lagi HARI NI (HARI KEDUA). Mudah mudahan sampai ke malam dan hari hari seterusnya Aba aku tak akan muntah muntah lagi, catat lagi satu hari sehari tanpa muntah. Kekejangan dengan lenguh badan tu tak apa lah. Perlahan lahan beransur ok jugak nanti :)











LilySlim Diet days tickers






Tuesday, 26 April 2011

ABAH DAH BOLEH MAKAN NASIK

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh

Selamat petang everybody! :)

Hmmm hari ni dah masuk 26/04/2011 Selasa bersamaan dengan 22 Jamadil Awal 1432.
Dah masuk hari ketiga aku di KL setelah seminggu berkampung di Perlis. 

DAY 10

Aku bundle 3 hari sekali la ek. Sebab hari ni dah masuk Selasa. Aku sampai Kajang jam 6.30 pagi. Aku tunggu Along aku ambik di stesen hampir 1 jam baru dia sampai sebab dia habis keja jam 7 pagi. Aku terjelepok tepi jalan sebab terlalu sejuk dan mengantok malam tu atas bas aku tak boleh tido sangat.

Macam biasa setiap hari pagi siang dan malam aku akan telefon kampung tanya khabar Aba Mak. 

Yang menyenangkan hatiku hari ni....Alhamdulillah Aba dah boleh makan nasik! Sebelum ni asyik makan bubur nasik je. Itu pun sesuap dah muntah. Hari ni Alhamdulillah Aba dah boleh telan nasik walaupun sikit dan tak muntah. Syukur Alhamdulillah. Sekurang kurangnya kurang sikit seksa sakit dia muntah kosong tu.

Aku bersyukur kepadaMU YA ALLAH! Sebab makbulkan doa aku kurangkan kesakitan Aba aku walaupun sikit. Berkat doa Mak Along dan semua. Alhamdulillah. Moga moga Aba akan beransur pulih tak lama lagi. Aku tak sanggup tengok Aba aku menderita. Kalaulah boleh pindahkan kesakitan Aba pada aku. Aku sanggup YA ALLAH. Sesungguhnya KAU sedang menguji kami seluruh keluarga. 







LilySlim Diet days tickers
 




Monday, 25 April 2011

WWWOW DiGi AWARDS!!


Bermula dari 21 April 2011 hingga 20 Jun 2011 



atas kerjasama 

 
 
telah melancarkan satu awards called WWWOW Awards khas untuk pengguna Internet di seluruh Malaysia untuk nominate dan vote their online website and blogs.  

Jadi kawan kawan kalau rasa rasa ada perasaan sayang kat aku sikit pun jadik lah walaupun tak banyak
...hahaha....
 tolong la vote aku dengan klik pada banner di bawah ni sehari sekali ye...JANGAN LUPA!!

 

Aku tak harapkan untuk menang sebab banyak sangat bloggers lain yang hebat hebat join this contest.
Kalau tak menang pun tak apa lah asal boleh tambah kenalan dengan bloggers lain...
Makaceehhh koraaanggg...

VOTE FOR ME!!!! :)

P/S: Please leaves your blog URL on my page so that I can VOTE YOU back! :)

UPDATE (21/06/2011)!

EXPIRED ALREADY!

ABAH SAKIT

Assalamu'alaikum...

Selamat semua....apa khabar? Harap harap semua sihat sihat selalu. Walaupun baru seminggu aku tak update blog aku ni, aku rasa macam dah lama sangat pulak aku tak online. Terasa gian sangat sangat tapi memandangkan kat kampung tu susah nak dapat internet access, terpaksalah aku bersabar menahan gian aku tu.

Kenapa aku tak update lama? Korang tak tanya pun, aku nak jawap jugak! Walaupun aku tau tak ramai pun tunggu aku update. Hehehehe
Aku balik kampung sebenarnya. Jumaat (15/04/2011) tengah malam lepas tengok Maharaja Lawak (memang selalu pun kalau balik dengan Along dia suka gerak tengah malam, kereta tak banyak), aku dan keluarga Along aku gerak balik Perlis. Aba aku tak sihat dan perlu menjalani pembedahan minor pada Ahad (17/04/2011). 

Sabtu jam 10 pagi kami sampai Perlis. Aku langsung tak gilir drive dengan Along sebab aku tido tak sedarkan diri. Mungkin terlalu penat kerja sebelah petang Jumaat tu.

Aku tengok muka Aba yang sangat sangat lah kepenatan (muka orang tak sihat) sangat sangatlah lesu. Sayu aku tengok Aba. Aba sakit apa? Pembedahan apa?

Aba aku didapati mengidap penyakit buah pinggang. Perlu lakukan pembedahan AVF. 

Apa itu AVF? 

Aku pun kurang pasti samada AVF atau AVS. Tapi ia shortform pada word Arteriovenous Fistula. Mungkin lebih kepada AVF kan? Mana mana jelah. Nanti aku check balik. Almaklum masa kelas Biologi aku tak masuk sebab memang tak ambik langsung subjek tu. Ada rasa nak lempang tak?? Pang!!! Mengade ko ni Para!! Hahaha.

Apa itu Arteriovenous Fistula?

Haaa kalau nak tau details baik aku buat blog pasal medication (klik DI SINI untuk tau lebih lanjut). Wakakaka aku terangkan secara ringkas je lah ye. Actually pembedahan tu adalah untuk menyambung vien dengan artery. Tak paham? Aku pun tak paham sangat. Tapi untuk memudahkan kita sama sama paham, aku pun Google la gambo. Haa ni rupanya keadaan yang dikatakan AVF tu...


Tak berapa nak jelas tulisan tu kan? Macam terpotong pulak kan? Tak apa lah aku terangkan sikit. Pembedahan ni kalau nak senang paham kena terang betul betul macam nak terang kat anak anak kecil. Aicehh...pendek kata pembedahan untuk combine dua urat supaya urat tu jadik lebih besar memudahkan proses Hemodialysis.


DAY 1

Ok lah aku malas nak bercerita panjang pasal AVF ni. Aba aku buat AVF di kawasan pergelangan tangan kiri. Pembedahan dibuat kat Hospital Besar Alor Setar tapi sekarang dikenali sebagai Klinik Kesihatan Bandar Alor Setar setelah hospital besar baru siap, Hospital Sultanah Bahiyah. Kenapa tak buat di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar? Sebabnya kat Kangar tak ada pakar. 



Sesudah Subuh kami gerak dari rumah, seawal jam 7.30 pagi kami tiba di hospital tu. Sampai saja di wad tu, nurses comey comey belaka mintak Aba salin baju pakai pakaian wad hospital. Dah check bagai tak lama lepas tu Aba diminta pindah ke stretcher untuk disorong ke bilik pembedahan. Lebih kurang jam 9.30 pagi Aba masuk. Sejam 40 minit kemudian barulah Aba keluar. Kesian Aba. Letih benar nampak muka dia masa tu. Agaknya masih lali dengan ubat bius walaupun tak bius seluruh badan. Tapi dengan keadaan Aba yang tak sihat, bius sikit pun dah layu.


Aba tak stabil sangat selepas pembedahan. Darah kejap naik, kejap turun. So doktor pun tak izinkan Aba balik lagi. Dibiar terbaring rehat dulu. Sementara tu aku pun sempat terlelap di koridor luar wad. Sebab terlalu mengantok bangun seawal jam 5 pagi hari tu. Nak lelap di kerusi, kerusi tak ada. Aku bagi Mak aku duduk sebelah katil Aba.


Sampai petang Aba masih belum stabil. Aku dan Along aku dah tak tahan sangat sangat mata ni. Lebih kurang jam 2.30 petang, Along aku ~

"Dik, jom kita tidoq dulu dalam keta. Along tak tahan dah mata ni." 

Aku sengih! Itula yang aku tunggu tunggu dari tadi. Memandangkan Aba akupun ketiduran. Along aku ~

"Mak, saya dengan Adik tidoq dulu sat na. Apa apa mak call Adik. Handphone saya dah abeh bateri"

Yahoo!! Leh tidoO! Aku pun bagaikan mengantok disorong bantal. Tanpa diajak, aku dulu ke depan dari Along aku. Sampai je kat kereta...aku ambik port seat belakang terus baring. Lelap! Tak sedar!

Jam 3.00 terjaga sebab terlalu panas. Mak call. Mak bagi tau Aba dok rehat lagi. Doktor pun tak datang datang lagi. Aku sambung balik tido sebab masa cakap dengan Mak tadi pun, aku mamai lagi. Along aku lagi la tak sedar. Malam tadi drive straight dari KL kan. Selalu tu bergilir dengan aku. Tapi disebabkan aku pengsan malam tu memang TAK la! Hukhuk sorry long. Memang sengaja! 

Tup tup lebih kurang jam 3.30-4.00 petang...Mak call lagi. bagi tau yang Aba dah stabil dan dibenarkan balik cuma kena tunggu surat doktor dulu. Aku pun pegi lah masuk wad balik. Tolak bahagi darab tambah, lebih kurang jam 5.00-6.00 petang baru kami gerak balik Perlis.

Hari berganti hari...

DAY 2

Aba nampak cergas sikit dari semalam. Walaupun malam tadi Aba kekejangan teruk. Sampai Aba menangis menahan sakit. Kesian aku tengok dia. Aku tak sedap hati. Bangun pagi, macam biasa kena rehat rehat dulu. Tak boleh terus bangun dari katil dan berjalan. Nanti Aba akan terasa pening nak pitam. Kesian Aba kan? Maka bersyukurlah kita yang diberi nikmat untuk bangun pagi dengan cergas. Itupun masih liat nak bangun Subuh. Aishhhh...Astaghfirullah. Ambik iktibar ye untuk diri aku dan semua.

Aba boleh senyum gelak macam biasa tengok telatah Mu'adz Firas, anak sedara aku :) Syukur Alhamdulillah lega sikit aku tengok Aba boleh senyum. Tapi raut muka keletihan tu masih nampak. Tak apalah. Aku fikir mungkin ambil masa untuk rehatkan badan. 




DAY 3

Aba nampak penat sangat sebab hari ni Aba makin kerap muntah. Makan sikit je muntah. Setiap kali makan wajib muntah antara 10-15 minit sekali dan kekerapan muntah tu antara 3-8 kali sehari. Muntah yang tak keluar apa apa. Lagi kesian tengok setiap kali lepas muntah, badan Aba akan kejang. Mula dari tengkuk, pegi ke kepala terus turun ke bawah kaki. MasyaALLAH. Hanya Allah saja tau keadaan Aba masa tu. Macam semalam lah. Sekali lagi Aba menangis menahan sakit. 

Aku tak sanggup tengok. Tapi aku kena berhadapan dengan semua tu. Aku pun tak boleh biarkan Mak dengan Along je yang tolong mengurut Aba, tenangkan Aba semula. Walaupun air mata aku tak tertahan nak meleleh sama masa tu. Aku kuatkan jugak diri aku.

Sampai ke malam keadaan Aba masih sama. Aku bertambah tambah risau sebab mengikut plan asal, malam ni aku dan Along akan bertolak balik KL semula. Masakan aku boleh balik kalau keadaan Aba sedemikian?? Last minute punya keputusan. Aku masuk bilik Aba.

"Aba, biar Along lah balik dulu. Adik ambik cuti sampai Jumaat ye? Tak sedap hati tengok Aba macam ni Bah..."

"Abah OK. Jangan risau. Balik la dengan Along. Nanti Bos marah pulak cuti lama lama tuu..."

"Hmmm tak apa la Bah. Boleh dibincang dengan Bos tu. Adik boleh ambik EL. Pasal cuti Abah jangan lah risau"

"Hmmmm..."

"Boleh la Baaah..."

"Hmm yelah!"

Alhamdulillah dalam hati aku rasa sangat sangat lega apabila Aba izinkan. Walaupun orang akan kata cuti je lah buat apa nak tanya tanya Aba. Terang terang Aba sakit. Cuti je lah! Yeee aku tau boleh je nak cuti macam tu. Tapi aku memang selalu akan mintak izin dulu. Baru aku rasa macam Aba Mak restu niat aku tu. Baru lah aku terasa tenang sikit. Kalau tak serba salah mak nenek aku akan rasa tak sedap bagai. Haaa...

DAY 4

Aku bangun pagi ni tengok Along aku dah balik.Tah bila aku terlelap malam tadi tak sempat nak tengok Along aku gerak balik. Adehhh....Tak apalah. Nanti aku balik Kajang, Along aku ambik dekat stesen jumpa lagi InsyaAllah. Apa aku nak buat pagi ni ye? Hmmm tengok Aba. Terbaring keletihan di katil.  

Tak lama lepas Aba dah ready semua, aku tolong Mak aku siap siap kan Aba lepas Aba selesai mandi. Selalu Mak yang akan mandikan Aba. Pagi tu aku try mandikan Aba dengan air panas. Aku tengok dia macam kurang sikit kejang. Siap siap kan Aba pakai baju seluar. 

Aku kena bawak Aba pegi poliklinik Arau. Cancelled pegi Hospital Kangar sebab Aba tak larat nak pegi jauh jauh. Sampai sahaja di poliklinik atau klinik kesihatan tu, doktor tak on duty pulak hari tu. Yang ada cuma pembantu dia sahaja. Aku fikir tak mengapalah kan. Kami cuma nak cuci tempat pembedahan gantikan swab dan kapas baru. Apabila bukak tampalan, ini yang aku nampak ~






Awal awal aku mintak maaf sebab kamera 'DSLR' handphone aku tak berapa nak sharp. Wakoko. Almaklum 2.0 mpx sajO. Tak nampak sangat rupa sebenar. Actually ada gap antara tempat carikan hari tu. Mungkin sebab Aba aku juga pengidap kencing manis. Luka lambat sembuh. Kulit lambat cantum semula. Setelah cuci semua, kami dibenarkan balik. Aku pun terus balik sebab Aba dah tak larat sangat. Dia rasa nak muntah.

DAY 5

Macam biasa rutin harian, setiap pagi bangun tunggu Aba betul betul ready baru siap siap untuk mandikan Aba. Hari ni aku nak bawak Aba aku pegi Hospital Besar Tuanku Fauziah Kangar pulak. Nak jugak jumpa doktor atas nasihat Mak Lang Malini aku yang jugak kerja di hospital tu tapi unit lain. Tapi still nasihat dia boleh diterima pakai untuk pegi ke unit MOPD.

Biasalah hospital kerajaan memang mengambil masa yang lama untuk tunggu giliran. Aku suruh Aba aku duduk tempat lain dulu sebab depan bilik doktor penuh. Sementara Mak aku tunggu betul betul depan bilik doktor tunggu untuk dipanggil.

Hampir 2 jam kami tunggu giliran baru dipanggil masuk ke bilik doktor. Paling hampa, doktor tu cakap dia tak boleh nak tolong part gelembung air yang naik kat tangan Aba aku. Dia tak berani nak usik sebab dia bukan pakar AVF. 

DAY 6 

Sehari lagi sudah berlalu, hari ni tempuh hari baru yang sama. Aba terus terusan muntah dan kejang. Hari makin hari risau aku bertambah tambah tak pernah berkurang. Nak nak lagi besok malam aku dah nak balik KL semula. 

Dah masuk tengahari aku masih tangguh nak pegi beli tiket bas balik KL atau pun tak. Kalau aku tak balik, macam mana pula dengan bos aku? Sudahla ambik EL 2 hari untuk semalam dan hari ni. Dah nak seminggu sudah aku tak masuk office. Petang tu selepas Zohor dalam jam 3 petang aku mintak izin Mak nak ke Kangar beli tiket. Aku buat keputusan besok malam aku balik. InsyaAllah weekend ni aku balik lagi kalau Along tak jadi balik dengan 2 orang kenalannya. Aba pun dah izinkan.

DAY 7

Aba masih dalam keadaan yang sama. Hari ni kekerapan Aba muntah makin menjadi jadi. Tapi aku cuba untuk menunjukkan muka risau aku depan Aba dan Mak. Tapi aku tau mesti Mak rasa ralat tapi terpaksa izinkan aku balik KL. Aku terdengar Mak cakap dengan Mak Cik Leha yang datang mengurut Aba hari ni, anak nak balik KL, susah lah dia sorang sorang. Hmmm..kesian Mak. Mesti dia penat tak menang tangan nak urus itu ini.

Bas Sani Express gerak jam 10 malam ke KL. Sedih aku tengok Mak aku pegi ke kereta nak balik rumah. Aku suruh Mak aku balik dulu sebelum bas gerak. Tak mahu dia tunggu lama lama di stesen lewat lewat malam. Di kampung bukan macam KL, even 2 pagi pun masih ramai orang dan banyak kereta. Di Perlis, jam 9 malam jalan raya dah sunyi sepi nak nak lagi kawasan kampung aku tu :)

Bersambung episod aku di KL lepas ni.....

Tuesday, 12 April 2011

INSPIRE


Kalau sekali terasa pedih....susah nak lega...sebab dah absorb banyak sangat segala pahit maung...
Seperit sepahit sekelumit se se se apa sekalipun, kalau tak belajar lepaskan, the positive part will never come to you...semoga ALLAH SWT tak keraskan hati aku untuk memaaf...
Apa apapun aku kena belajar lepaskan even I know that sooner or later it will come back to me keep hurting me so much again...
Kuat Fara!
Aku selalu bangun balik bila terjatuh...dan kadang kadang tak sempat jatuh aku sempat berpaut dan bangun semula...tapi malam tadi aku tergelincir bila cuba nak berpaut then terus terjatuh sebab aku tak larat...
Takung pun dah melimpah...tak muat dah nak absorb...
Takung tu sekali sekala kena melimpah...baru air lama tu dapat keluar, ganti dengan yang baru...barulah dapat takungan yang baru yang bersih...sesekali pembersih hati...
Kuatkan hati aku...
InsyaAllah...kuat atas izin ALLAH SWT jugak..

Credit to:
IDY ~ semoga ko pun kuat...many thanks for your quotes today... :)

Monday, 11 April 2011

Aku Tak Solat...Tapi Aku Berjaya...

Assalamu'alaikum...

Selamat pagi....macam biasa..Monday Blues...malas betul aku nak bangun pagi ni pegi keja. Rasa macam nak tarik selimut, tarik bantal...sambung lelapkan mata. Hehehe...

Tengah godek godek folders and files dalam laptop aku ni, niat hati nak clean up mana mana fail yang aku dah tak guna. Dah tak guna buat apa nak simpan kan. Aku terjumpa satu fail .txt (Notepad). Mana pulak la datangnya fail ni. Double-click fail, baca. Mungkin ada yang pernah terbaca tapi niat aku hanya nak berkongsi :)

**********

Kita tahu bahawa ilmu itu cahaya, dan tidak akan memasuki hati-hati yang gelap, tetapi kita lihat, kawan kita yang berjudi, yang minum arak, boleh berjaya pula, sedangkan kita terkial-kial walaupun sudah berusaha. Kita tahu bahawa, siapa yang berbuat baik, taat kepada ALLAH akan dipermudahkan jalan kehidupannya, tetapi kita lihat, kawan kita ini tidak solat, tetapi perniagaannya menjadi, kita pula hidup dengan penuh cabaran dan duga. Kita juga tahu bahawa, ISLAM ini agama yang benar, tetapi kita sering melihat orang-orang yang bukan ISLAM itu lebih berjaya, dan umat ISLAM tertindas dalam kehidupan sempit lagi derita.

Orang bertanya kepada saya. Kenapa begitu? Sekarang ini, yang manakah benar? Adakah apa yang kita faham selama ini tidak benar? Kita dah salah sangka?

Maka saya hendak bertanya kepada anda.

Adakah anda tahu apa itu ISTIDRAJ?

Istidraj ini adalah satu kalimah, yang sering menunjuk kepada keadaan seseorang itu yang terus dilimpahkan rezeki dan kejayaan yang melimpah ruah dalam kehidupannya, walaupun dia bukan hamba ALLAH yang taat, malah seorang pembuat maksiat yang tegar. Kenapa mereka ini dinamakan manusia yang mendapat istidraj? Apakakah maksud istidraj?

Istidraj adalah, apabila ALLAH memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk manusia itu menjadi lebih jauh dariNya.

Biasanya, manusia yang mendapat istidraj ini adalah mereka yang tidak berusaha menjalankan ISLAM dalam kehidupan, juga tidak berusaha mengenali ALLAH SWT.

Contoh manusia yang mendapat istidraj ini banyak. Kita lihat contoh yang mudah. Qarun. Apakah anda kenal kepada Qarun? Dia ini adalah seorang manusia yang teramat kaya. Diriwayatkan bahawa, kotak yang mengisi kunci kepada gedung-gedung perbendaharaannya tidak mampu diangkat oleh orang-orang yang kuat. Hal ini hendak menyatakan betapa kayanya dia.

Kisah Qarun terdapat di dalam Al-Quran. Hartanya melimpah ruah. Segala perniagaannya menjadi. Segala pelaburannya mengembang. Hartanya makin hari makin bertambah, sedang yang bertambah semalam tidak pula luak digunakan.

Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya berkenaan semua kekayaannya itu datang daripada ALLAH, maka Qarun dengan angkuh menjawab,

“ Tidak, semua ini adalah hasil dari ilmuku”

Lihat. Lihat apa kata Qarun. Tidak, semua ini adalah hasil dari… ILMUKU. Dia nyata semakin jauh dari ALLAH, walaupun kekayaannya menjadi, rezekinya melimpah ruah dan sebagainya. Dia saban waktu memperlekehkan pengikut-pengikut nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan hamba.

Apakah pengakhiran Qarun? Dia akhirnya ditenggelamkan ALLAH ke dalam bumi dengan seluruh hartanya. Kisah ini terdapat di dalam Al-Quran.

Nah… Apakah itu yang kita mahu?

Sebab itulah, saya hendak mengajak saudara-saudari berfikir, apakah yang akan timbul di dalam hati kalian apabila kalian ini jenis yang melazimi dosa-dosa, melakukan maksiat, kemudian kalian berjaya di dalam peperiksaan atau perniagaan. Apakah yang agaknya akan timbul dalam jiwa kalian?

Saya yakin, 99% akan merasa begini, 
“Tengok, aku tak solat pun berjaya. Siapa kata solat tu bawa kejayaan?”

Apakah yang akan terjadi kepada anda ketika itu? Anda berjaya, tetapi anda semakin jauh dari ALLAH. Itulah istidraj.

Maka jangan gusar bila tidak berjaya. Cuba lagi. Hubungan keimanan anda dengan ALLAH itulah yang pertama sekali perlu anda perhatikan. Jika anda berjaya membina hubungan keimanan yang baik, insyaALLAH, datanglah badai apa sekalipun, anda akan mampu melaluinya.

Sebenarnya ALLAH suka menguji hamba-hambaNya yang beriman. Terdapat satu kisah yang saya suka baca ketika saya masih kecil.

Terdapat dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, dan seorang lagi muslim yang taat kepada ALLAH. Ketika menebar jala, yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala yang muslim membaca bismillah. Bila jala diangkat, yang menyembah berhala mendapat banyak ikan, manakala yang muslim, hampir sahaja tiada ikan untuknya pada hari itu.

Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada ALLAH.

“Ya ALLAH, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, KAU berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambaMu yang menyebut namaMu, KAU tidak memberikan DIA apa-apa”

ALLAH menjawab,

Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti NERAKA. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadanya? Tetapi HambaKu yang beriman itu, AKU hendak mengganjarkannya syurga, maka AKU suka mengujinya untuk melihat kebenaran imannya”

Nah, jangan anda kecewa bila diuji, tidak berjaya di dalam peperiksaan walau sudah studi, gagal dalam perniagaan walau kemas menyusun strategi. Itu semua adalah sebahagian dari ujian ALLAH. ALLAH menguji hanya untuk mereka yang dikasihi. Bukankah ALLAH SWT ada berfirman,

“Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum diuji?…”

Jika gagal terhadap satu-satu perkara, itu perkara itu. Anda masih belum gagal dalam kehidupan. Teruskan usaha, selagi nyawa masih ada. InsyaALLAH ALLAH akan memberikan sesuatu yang bermakna kepada anda. Bersangka baiklah kita kepada PENCIPTA kita.

Maka sebenarnya, bila hidup kita digegarkan dengan masalah, hendaklah kita rasa bersyukur. Tandanya, ALLAH masih lagi dekat dengan kita. Ujian adalah tanda kasih sayang dan perhatianNya kepada kita.

Mustahil anda suka senang sebentar di dunia, di akhirat yang kekal abadi nanti anda merana. Anda mahukan istidraj?

Saya yakin tidak..

Anda tenang sekarang?

Anda wajib untuk tidak berasa tenang jika anda berbuat dosa, dan anda berjaya. Sebab itulah, muhasabah diri itu penting. Untuk kita sentiasa periksa bagaimanakah hubungan kita dengan ALLAH SWT.

Aku berdosa, tetapi aku berjaya…. Berhati-hatilah kita agar jangan sampai lafaz itu, atau lafaz-lafaz yang membawa maksud serupa itu terkeluar dari mulut kita.


Mari kita sama-sama duduk, dan bermuhasabah semula




P/S: Pesanan dan peringatan untuk diri aku jugak..Betulkan aku kalau aku ada tersilap bahasa. :) Yang baik tu dari DIA, yang buruk datangnya dari aku sendiri. Wallahu'alam

Saturday, 9 April 2011

6 Steps Sweet Menu


Assalamu'alaikum...

Selamat pagi semuaaaa..... :) Malas nak cakap mukadimah ni panjang panjang la...pagi ni ada mood nak ajak korang godek godek blog.

Kalau korang perasan, blog aku sekarang lebih kurang baru je selesai buat plastic surgery. Hahahaha...Perasan tak sidemenu bar  tepi kiri blog aku seperti yang ditunjukkan contoh kat gambo atas. Actually menatam ni dipanggil Sweet Menu menggunakan codes jquery. Apa dia jquery? Jquery ni sebenarnya one of the Java language. Java language ni pelbagai. Bila dah campo aduk dengan benda alah lain boleh jadik javascript pulak. Macam macam spesis ada. Tapi untuk Sweet Menu ni bukan totally guna javascript semata. Dia guna CSS jugak. CSS pulak doh! CSS pun salah satu language jugak ye. Haaa. Ehhh aku bukan nak cerita pasal coding! Aku pun kongkang bab bab nih! Hehehe...

Macam mana nak buat ni? Haaa meh aku tolong korang yee...

STEP 1:
Of course la korang kena login blogspot korang. Masuk Dashboad. Caik Design. 
(Seperti yang aku shot kan untuk korang kat bawah ni)


STEP 2:
Lepas tuuu..korang click pada tab Edit HTML (rasanya korang dah familiar kan part niii..). Aku dengan baik hatinya screenshot kan untuk korang lagi supaya lebih memudahkan korang nak follow. 
*Make sure the check box Expand Widget Templates checked


STEP 3:
OK...sekarang part menjulingkan bijik mata korang dah tiba. Bawah check box tu ada satu ruang HTML korang. Bagi yang biasa InsyaAllah tak ada masalah. Bagi yang kurang biasa dan tak biasa, jangan risau. Pelan pelan follow semua steps kat sini pun InsyaAllah boleh :) 
Selepas tag <head>, please copy and paste the below codes:



<script src='http://moimoritutor.bravehost.com/jquery-1.4.2.min.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://moimoritutor.bravehost.com/jquery.easing.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://moimoritutor.bravehost.com/jquery.sweet-menu-1.0.js'type='text/javascript'/>


STEP 4:
Lepas tu caik pulak tag ]]></b:skin>
Please copy and paste the below codes under it:
*Korang boleh tuko icon lain dengan cara replace link yang aku italic dan bold tu...tanya Mr.Google..banyak icon yang comey homey...



<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){

$(&#39;#backMenu&#39;).sweetMenu({
top: 40,
padding: 8,
iconSize: 48,
easing: &#39;easeOutBounce&#39;,
duration: 500,
icons: [
&#39;images/back.png&#39;
]
});

$(&#39;#exampleMenu&#39;).sweetMenu({
top: 100,
padding: 8,
iconSize:40,
easing: &#39;easeOutBounce&#39;,
duration: 500,
icons: [
&#39;http://1.bp.blogspot.com/-8HPX3cRbEv4/TWqAKubiMlI/AAAAAAAAD-M/3vIzpvJOzHo/s1600/2011-02-28_003024.png&#39;,

&#39;http://1.bp.blogspot.com/-OE-a1ACRYvM/TWp-YDU4JAI/AAAAAAAAD98/AcK_uUbYiuU/s1600/Lockbox.png&#39;,

&#39;http://3.bp.blogspot.com/-D-iRR9UIz5k/TWp-9to863I/AAAAAAAAD-E/0dSNTvNoZJQ/s1600/Text.png&#39;,

&#39;http://1.bp.blogspot.com/-z-iw2XB4WUQ/TWqAK5_Z86I/AAAAAAAAD-U/mVSX7JI-1YY/s1600/Customize.png&#39;,

&#39;http://2.bp.blogspot.com/-YtXFVHsn9Yk/TWqALDHN4mI/AAAAAAAAD-c/qM-XY5PrDgg/s1600/Sketches.png&#39;,

&#39;http://3.bp.blogspot.com/-R9xU-Bj9Ye4/TWp9wCGKvKI/AAAAAAAAD90/U9jqZvY3ueA/s1600/Kate.png&#39;
]
});
});
</script>


STEP 5:
Halamak...aku kata nak letak CSS dulu tadiiii...erkkk lupa! Tapi aku dah malas nak edit. Aku bubuh je lah kat sini ye korang. Harap paham..! Hee~
Sebelum ]]><b/:skin>, letak ni dulu sepatutnya:



.sweetMenuAnchor{
border-top: 1px solid #ffffff;
border-right: 1px solid #ffffff;
border-bottom: 1px solid #ffffff;
border-top-right-radius: 4px;
-moz-border-radius-topright: 4px;
border-bottom-right-radius: 4px;
-moz-border-radius-bottomright: 4px;
color: #000000;
font-size: 20px;
font-weight: bold;
text-align: right;
text-transform: uppercase;
font-family: Arial Narrow;
text-decoration: none;
background-color: #ACF3FD;
opacity: 1.0;
}

.sweetMenuAnchor span{
display: block;
padding-top: 10px;
}

STEP 6:
Step terakhir. Copy and paste codes ni pulak atas pada </body>.
*Mana mana yang aku bold dan italic, korang leh replace dengan link korang sendiri dengan caption korang sendiri.

<div id='exampleMenu'>

<li><a expr:href='data:blog.homepageUrl' title='homepage'>Home</a></li>
<li><a href='http://www.blogger.com/home' target='_blank' >Login</a></li>

<li><a href='http://linky-linko.blogspot.com/' target='_blank' >Links</a></li>

<li><a href='http://rojakstory.blogspot.com/2009/08/banner.html' target='_blank' >Comel</a></li>

<li><a href='http://rojakstory.blogspot.com/2007/05/disclaimer.html' target='_blank' >Disclaimer</a></li>

<li><a href='http://rojakstory.blogspot.com/2007/12/about.html' target='_blank' >About</a></li>

</div>

Selamat Mencuba! :-P


Credited to:
Amoi Rojak 
(yang memperkenalkan aku dengan Sweet Menu)
Adam Becker
(pengasas kepada Sweet Menu - original post)
Cuya
(Nanti ajo para part CSS ok! Hee~)


*Aku dah test dalam Firefox, Opera, Chrome, IE8...Alhamdulillah berfungsi :)

Friday, 8 April 2011

TECHNO #1 : 10 Watches Most Difficult To Read!

Assalamu'alaikum...

Hari ni aku tak tau nak mengarut apa kat entri aku ni. Tu yang lambat sikit aku publish hari ni. Mintak maaf ye korang. Walaupun aku tau tak ada siapa pun yang tunggu aku upload new entry. Wakakaka...tapi aku pedulik hape!! Hahaha...suka hati aku la nak syok sendiri ke apa ke...Kekekeke..

Tengah syiokkkk....check emails Yahoo, ada satu emel ni very make me impressed! Tajuk emel tu (aku tak tau sape yang translate cam pelik pulak bunyik dia).............. 
10 JAM TANGAN PALING SULIT DIBACA! 
Emel tu ditulis dalam Bahasa Melayu, jadiknya aku nak sedap dengar sikit aku ubah tajuk dia dan intisari minachi dia dalam English jadik.................... 
10 WATCHES MOST DIFFICULT TO READ! 
Haaaa....menarik tak tajuk entri aku kali ni walaupun bukan originally dari aku tapi aku dengan senang hatinya teringin sangat nak share dengan korang.

**********

EQUALIZER HIGH FREQUENCY 2

Jam High Frequency 2 sebenarnya menggunakan konsep equalizer dengan tujuan untuk mempercepatkan baca masa (yang lagi menyusahkan ada la! hahaha). Di skrin LCD jam ni ada lampu LED bergerak turun naik macam grafik equalizer menunjukkan masa untuk 5 saat. Tau tak equalizer tu apa? Alaa macam kat Winamp korang tu laa..dan secara teknikalnya, High Frequency 2 adalah antara jam yang tercanggih. LCD dicipta hanya menggunakan 1 LED sahaja, sampaikan daya konsumsi (aku pun tak tau konsumsi ni apa..jenuh Google) ia sangat rendah. 

E35 JLR7

See it closely and what you will see?
Jam ini pulak dicipta oleh Eri dan Eiichi atau E35, dikenali dengan nama JLr7.
If korang nak tau sekarang/masa tu pukul berapa, korang tekan je knob untuk lihat L's grid shaped notch tu bernyala. Jam, minit dan saat dikod menggunakan geometries pattern. 
2 baris pertama yang bernyala, terdiri daripada 12 lampu, mewakili jam (hours). Barisan nyalaan yang ketiga yang berikutnya adalah untuk menentukan 15 minit dan 14 minit (jangan tanya aku kenapa dia sebut 15 minit dulu, baru 14 minit...tunggu aku beli pakai sendiri nanti aku explain balik kat korang ekk...kekeke) dan nyalaan berikutnya mewakili 1 minit masing masing. 3 nyalaan terakhir pula mewakili saat.

Haaa bawah ni cara cara nak baca jam nih..sila buat ulangkaji kalau rasa rasa sekarang ni tengah sihat tak pening kepala...hehehe:

OBERON
This watch is really swanky! Ia menggunakan concentric ring untuk menunjukkan waktu/masa. Setiap LED diluar cincin considered as 1 hour. LED yang kedua pulak mewakili 1 minit masing masing dan mana mana yang di ring dalam. 10 minit masing masing. Yang bagusnya, LED dipasang sejibik macam jam biasa. So suppose lagi mudah nak paham kan? Hee~

E35 GEOMESH
Ce tengok jam ni; nak baca E35 ni kita kena buat kira kira sikit. Vertical lights mewakili jam (hour) dan yang horizontal lights mewakili minit (baik 5 minit ataupun 1 minit selepas depends pada lampu tu sendiri di mana kedudukan dia. Bawah ni lebih kurang cam tutorial macam mana nak baca jam ni:

Ada 10 horizontal lights (green - meaning it is 10:00), 6 lights (yellow) * every 5 minutes + 3 lights (red) * every 1 minute = 33, made up 10:33

ELEENO KION ELITE
If you closer and closer, you will see this is the only one watch that showed us the minutes. So that it obviously the watch showed us it is already 7:50.

TOKYO FLASH 1000100101
 Jam ni hampir sama dengan jam dalam filem Sci-Fi tahun 1960 pasal masa depan. Selain dari ia sangat cool (disebabkan LED dia banyak colors), jam ni mampu mengajar anda Matematik. Wakakakaka
Setiap kali nak check masa, korang kena buat sedikit mental arithmetics (jam lain pun sama je susah betul nak baca...menyusahkan! Haha): 
LED pertama mewakili 10 jam, lagi 9 mewakili 1 jam masing masing.  
Lagi 5 mewakili 10 minit masing masing, manakal yang ke 9 mewakili seminit terakhir.
So that 1000+100+30+5 made up 11:35.
Now don't you ever said that you'll never use Maths! :-P


RADIOACTIVE ACTIVE REACTOR

Jam ni pulak memerlukan rumus Matematik. Jam (hour) diwakili pada 'Dangerous' bar (dengan peringatan tombol menandakan 6 jam)


SHINSOKU




Shinsoku adalah produk stainless steel, mengikat pergelangan tangan kita dengan matriks berlubang yang diisi dengan 29 LED yang bernyala, menentukan masa dan waktu.
Untuk version multicolors, 12 LED merah menunjukkan jam (hour), 3 LED hijau menunjukkan 1 per 4 jam (15 minit), dan yang 14 LED (kuning) menunjukkan 1 minit setiap satu. 
Arloji di atas menunjukkan jam 8:35


KYOKUSEN

In Japanese, Kyokusen means a curve line, yang merupakan sebahagian besar pada jam itu sendiri. Setiap segmen yang bernyala dari curve menunjukkan 1 jam (hour).
Array melingkar lampu minit. Setiap titik di luar ring adalah 5 minit, dan 4 titik bahagian dalam 1 minute respectively. Bawah ni contoh la kalau korang nak tengok.


TWELVE 5-9 Q VERSION

Jam ini berkonsepkan 'biomechanise' ; bentuk jam mempunyai efek gelombang berkontur (aku pun tak paham apa yang aku tulis ni. Aku cuma taip apa yang aku paham selebihnya aku follow je sebijik sebijik macam dalam emel aku dapat..wakakaka).Terdapat 5 strip kecil terdiri daripada 26 LED multicolors yang sangat terang.
Just like its name, jam ini menggunakan method 12-5-9 (12 jam, 5*10 minit, 9 minit tunggal). Bergerak seperti jam biasa yang kita pakai...pusingan ke kanan...dua baris pertama LED menunjukkan jam (hours). Baris berikutnya adalah hingga 50 minit, dengan selebihnya 10 minit. Manakala 2 baris terakhir adalah 1 minit dengan satu LED untuk setiap minit (mintak maaf kalau korang pening tapi aku sendiri pun pening...aku akan make sure entri akan diupdate dari semasa ke semasa untuk lebih difahami)

**********

Inilah antara 10 jam tangan yang sangat sangat memeningkan kepala aku sebab sambil aku menaip, aku cuba nak paham apa yang aku nak taip ni supaya korang mudah faham. Ini saja aku buat masa terdekat ni. Aku akan pastikan entri ni sentiasa diupdate selalu.

Wahhhhhhhh!! Akhirnya berjaya jugak aku siapkan entri untuk hari ni....Alhamdulillah...
Sekarang aku dah mula pening balik...sorry aku tak dapat nak buat satu lagi entri...

As Salam....... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...