Recent Posts

Search This Blog

Monday, 19 January 2015

Cara Menghapuskan Pepijat atau Hama



ASSALAMU'ALAIKUM

Gambar hiasan yang dipinjam dari laman web tersebut...gambar lain buat aku hilang selera pula pagi-pagi ni melainkan yang itu, yang agak kecil tetapi jelasssss~

Kenal apa itu pepijat?
Bagi sesiapa yang pernah ada pengalaman, hubungan permusuhan dengan serangga ni, memang sangat allergic dengan perkataan pepijat ye termasuklah aku...
Hampir setahun bergelumang tidur bersama dengan serangga ni, buntu habis alternatif dah cuba untuk menghapuskan serangga durjana ini!
Dari tradisional sampailah ke moden, murah ke mahal...kenapa liat sangat nak mati wahai binatang!

Habis seluruh badan kami sekeluarga berparut, kualiti tidur pun terganggu.

Aku dah tak sanggup nak Google contoh gambar-gambar lain...sesiapa yang baca entri ni mesti lebih memahami perasaan aku tu ye...

Salah silah pepijat bagi sesiapa yang masih dalam pencarian. Meh aku bagi sesi ice breaking dengan teman tidur ampa nih...



Sekali bertelur, sangat banyak, dan cepat pula menetasnya.
Ambil masa antara seminggu untuk menetas dan makanan pertama tak perlu susu badan tetapi hanya darah manusia yang setia tidur bersamanya. Hadehhh~

Serius geli gila aku Google gambar pepijat nih...atau dalam bahasa Inggerisnya, Bed Bug.

In first stage larva, anda akan mendapati diri anda sangat sukar untuk melihatnya. Sedar-sedar dah gatal seluruh badan! Itu tandanya anda baru saja menderma darah kepada BB lebih kurang 10-15 minit sebelum. Tahniah! Proses menderma darah anda tidak perlukan apa-apa precaution untuk anda pengsan atau sebagainya sebab BB lebih prihatin menghisap darah anda ketika anda tidur!

Awalnya memang aku sangat geli tengok depan mata, tapi sejak-sejak terlalu sangat sakit hati, aku picit pepijat tu with my naked hand macam tu ja. Cara bunuh pepijat ni bukan sekadar tekan sahaja, sebab pepijat ni sangat bijak, sekali anda picit dia terus akan kaku supaya anda fikir dia telahpun mati. Sebenarnya dia masih belum mati melainkan anda picit dan dengar bunyi 'pop'. Perutnya pecah!

Dari petua menggunakan daun durian belanda, baygon (racun serangga warna hijau), racun serangga pepijat berharga RM50, semuanya tidak mendatangkan hasil.

Sudahnya yang paling berkesan adalah Bio-D Non-Toxic Bed Bug! Ekstrak dari tomato liar.


Katanya dalam tempoh 4 minit berjaya menghapuskan BB. Tapi aku pernah cuba spray terus ke BB, Alhamdulillah kurang dari 5 saat, pepijat tu terus mati menonggek montotnya.

Akhirnya kami jumpa ubat yang paling berkesan untuk BB/Hama tilam.
Bukan racun pula tu. Selamat untuk anak-anak kita sekiranya tersentuh.

Hanya RM29.90 sahaja! 100% proven!!

Aku tak ambik pesanan ye.
Ampa boleh cari di mana-mana cawangan Giant berdekatan, ataupun beli di talian dalam laman web yang aku link  kan di atas tu ye.

Untuk nyamuk pun ada tapi agak mahal nak dibandingkan dengan racun serangga seperti Ridsect dan sebagainya. Tapi bagusnya, produk ni bukan racun serangga!

Selamat serang Giant!
Kalau ada terjumpa di mana-mana selain Giant, mintak kongsi ye.

P/S: Boleh juga digunakan pada semut yang selalu memenuhi ruang sudut rumah anda. InshaaAllah kurang 5 saat, semut-semut berkenaan akan terus mati. Paling berkesan sehingga besoknya, seluruh keluarga semut yang berada di dalam soket turut melimpah-limpah keluar. Semuanya mati!

173 comments:

  1. Thanks... semenjak dua menjak nie saya kerap menghadapi binatang nie samada di hostel, rumah kawan, mahupun di hotel... damn... mengganggu jiwa dan raga

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha no problem..boleh try..ada org petua letak daun durian belanda...letak kulit durian belanda tu pun boleh..tp aku try..BB rumah tu kuat sgt..xmati2..sudahnya spray ni baru berkesan..alhamdulillah..berkesan utk semut juga...

      Delete
    2. 0123170132...tlg watsapp sy...mane nk cari spray nie

      Delete
    3. Tolong watsapp sy..mane u all beli..0123170132

      Delete
    4. Maaf lambat reply...kesibukan untuk menjengah ke blog..
      Seperti yg ada dinyatakan dlm entri hehe
      Cik Puan boleh cuba cari di Giant/Jaya Grocer atau beli online secara terus dari website syarikat Bio D ni terus...link ada diletakkan pada gambar di ats...
      Terima kasih ye sudi menjengah...

      Delete
    5. Sy try bukak website xbleh.. acanaw nk beli spray nie.. Urgent sgt..

      Delete
    6. http://www.bio-d.com.my/

      Cuba klik yg ini..
      kalau xboleh juga sila bergerak ke giant/jaya grocer berdekatan ye huhuhu

      Delete
    7. Asslamualaikum sis.. sis mmg guna Bio D atau ada pencegahan lain..so far ada dtg balik x pepijat..saya dh guna..tp still ada..buntu sgt2

      Delete
    8. Wa'alaikumussalam.Alhamdulillah last time masih bersisa sekor then cepat2 spray Bio-D tu..alhamdulillah berkesan..terus mati after few minutes..just kena recheck juga setiap barang2 yg ada kot2 masih ada bersisa lagi..kena keep spray jemur bantal segala...
      alhamdulillah skg nampak dah xda dah...
      yg penting sis kena buang suspected area yg jdik tempat dia membiak..

      Delete
    9. sy penah kena skali...mmg azab...kwn sebelah bilik..die kena tp die kate ank lipas ggit...die xtaw natang ape..then kite g tgk...btol agak aku...pijat...pe lg sesi serang la ape lg...tp bkn sng nk bunuh natang ni...die tmpang tdo semalaman je kt bilik aku...aesk nye aku yg kne truk dr die...die x tukar baju yg die kate kne pijat time tu...then aku ckp g bakar je tilam tu je jln terakhir...aku plak g antar dobi cuci air panas...mmpos da...

      Delete
    10. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  2. salam sis, sy pun dah guna kan spray ni. dah masuk botol ketiga dah. alhamdulillah mmg berkesan. tp before spray saya buang brg2 lama kat sekitar tilam tu,. maklum lah kdg2 bwh katil msti ada simpan brg. jadi nya saya buang brg2 n trus spray bio D ni.. then waktu siang, sy akan spray pada bantal, tilam n karpet2 kat rmh,. mlm before tdo pun spray tmpt sama lg. insyaAllah mmg berkesan..)

    **produk Bio D ni ada jual kat semua giant. so far Giant batu caves ada. tgk kat bhgn spray nyamuk** harga dalam Rm32.00

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezzaaa...betoi2...kalau sy yg menjual untung juga nih...boleh buat testimoni haha..sy pun masih guna bio D utk semut/pijat sewaktu dgnnya...

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
    3. Terima kasih ye info. Abis dah parut satu badan. Bab parut dan gatal tu. Macam mana nak buat ye. Tak tahan dah nak garu ni.

      Delete
  3. Nak try p bli la

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2...hehehe..kalau aku yg jual nih...boleh buat untung juga ye..ramai ada masalah yg sama

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  4. Replies
    1. sila2...cari jgn xcari...hehe

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  5. Patut la tgn & atas belakang gatal2..
    Rupanya2 pijat..
    Celaka betul..
    Xtahan da 4-5 hari xtaw apasal..
    Malam ni saja xpasal2 sebab pijat,lipas & nyamuk saya kerjakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...mmg xtido malam la jdiknya ye?

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  6. ada jual di cold storage. I beli di klcc cold storage

    ReplyDelete
    Replies
    1. o yeke...jarang sgt ke cold storage..tatau pulak ada di sana..ok lah tu..terima kasih sudi berkongsi...pd sesiapa yg masih mencari xjumpa tu..boleh lah cuba nasib di cold storage pulak...hehe

      Delete
  7. Mmg haram j...betul...dah 2 hari xlena.....garu..garu...and garu.....dah dengan macam apa dah...benci....Bio tu xde kat my din ke??knpe cari area mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu mmg nightmare kalau start kena serang pijat nih...
      bio D tu xada di mydin..
      cuba cari di tempat2 yg kawan2 kita kongsi di atas..
      Cold Storage
      Jaya Grocer
      Giant
      atau beli online shj di website
      Goodluck ye!

      Delete
    2. saya cari kat giant tade laa

      Delete
    3. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  8. Assalamualaikum sis..saya pun de pakai produk ni ..tp 1 botol je..dah abis pun dan xcontinue sbb mcm tu gak le...saya pun xjumpa mana exactly dia bsarang.. barang2 dh bnyk buang..leh x sis cerita detail how u buat ..just sembur direct to BB atau kena cari btl2 then sembur

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam
      1st of all terima kasih sudi singgah blog ni :)
      hmm actually mmg bedbug xsemudah tu nak hilangkan dia..
      sy pun hampir setahun juga sengsara tidur dgn bedbug tu
      mcm2 cara dah cuba..
      at last elok nak pindah rumah..
      kebetulan jumpa bio D...cuba sembur dkt semua bedbug directly sekor2...gigih tp terpaksa dlm rela..
      cari segala punca dia bersarang...buang segala barang..
      awal2 mmg masih ada rupanya sbb ada lg tempat lain yg masih bersarang..

      better awk buat spring cleaning 1 rumah...
      setakat sembur 100 ekor xcukup sbb mungkin ibunya masih edup utk bertelur..sekali bertelur dah berapa...huhu

      Delete
    2. One more thing sis..dah berapa lama sis solve this problem.. ada dtg balik tak BB ni.. sy baru kena blk..tp baru buat cleaning 1 rumah..cat rumah..basuh lantai dgn air panas.. buang segala benda..tilam..perabut...tidur atas tikar pun still kena..

      Delete
    3. ada lagi?? hmmm...alhamdulillah setakat ni xda dah...lagipun lepas kemas sy pindah rumah terus..msa baru2 pindah mmg ada terjumpa 2 ekor tersesat...alhamdulillah xda dah pastu...
      rumah sewa lama pun...org baru masuk nampak gaya dah xda dah..sbb ada jgk tnya2 penyewa baru tu...tgk dia ok je...

      Delete
    4. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  9. Mana nak cari spray ni. .??saye nak 1 botol. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh baca dari atas...ramai yg komen share tempat2 yang boleh dpt kan spray ni ye...
      sila2 hehe mekaseh sudi singgah..
      giant boleh
      jaya grocery boleh
      mana tah lg sy sendiri pun dah lupa...hehe sy beli di giant

      Delete
    2. Saya kena gok menatang ni.. habis betak2 badan dan mukaa.. siap basuh kain baju dgn dettol. Tp hilang laa gatal tu sekejap. Spray dgn bio d ni baru hilang...

      Delete
    3. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  10. sy x dpt bukak link ni la...anybody can help

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh bukak link apa tu naz naw?

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  11. Salam, just nk mintak pendapat. Sbb sy pun kene gatal2 mcm ni nak dekat sebulan dh sengsara. Abis semua parut. Tp nak cakap pepijat, sy x jumpe plk serangga kecik tu dlm bilik. Tp ade org ckp, mungkin hama. Sbb hama ni org x nampak dgn mata kasar, tp wujud jgk kat katil.

    Just nk mintak pndapat psl hama? Dan pendapat mcm mane nk treat gatal2 ni dgn parutnye :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq jax sudi singgah blog ni...
      mungkin hama tu...try la buat spring cleaning..jemur tilam tempat panas..ulang beberapa hari pun xapa...sambil tepuk2 biar keluar semua..
      bio D ni setakat ni mmg berkesan tp still kena keep spray..sekali spray xboleh juga.. hehe

      Delete
    2. bab gatal boleh guna krim herbal shaklee tu inshaaAllah membantu...
      tapi sy xjual juga hehe boleh cari..

      Delete
    3. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  12. Saya pun ada problem ni.. baru je lari tido bilik anak..tgh plan macam mana nak settle problem ni.. kalau google pasal bed bug apparently kat US nun memang dah macam epidemic.. banyak gila cerita pasal ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lari tdo bilik anak tu hati2 ye..
      sebab sy pun gitulah juga dulu dr bilik tidur tu berpindah ke ruang tamu dia tetap ikut sampailah ke seluruh rumah ada..kec dapur dgn bilik air huhuhu

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  13. balik ni nk p beli..sy da kene gigit smpi lebam2 bdn ni dekat 2mggu da..xgune punye pepijat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ni berkesan untuk saya...
      kalau untuk sis xberkesan..inshaaAllah sy akan cuba luangkan masa buatkan 1 lg entri..ada dengar ada ubat lain yg juga berkesan untuk hapuskan pijat nih hehe...

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  14. Dh 2 giant g runner bio d..utk pijat punye Dh abis... Dh x tahan tido gatal2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah mencari di jaya grocer pulak kalau gitu...uhuhuhu

      Delete
    2. lazada pun ada ye?
      haaa bgus gk tuh...hehe mekaseh ye sudi kongsi

      Delete
    3. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  15. Salam fara. Sy baru 2 weeks ni diserang bb ni. In 2 weeks ni mmg jenuh dok fikir apa yg menggigit kami anak beranak. Tetiba tadi terpandang si bb tgk nak nyonyot darah akak. Tepuk tak mati. Tangkap dia melompat. Lastly ketuk pakai botol mcm betuk sambal belacan baru dia kO. Baru dpt 4 ekor. Aduii seram pulak nak tido mlm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak...pijat mmg ala2 kutu tau tp much horror sbb dia sgt2 susah nk mati..
      ya Allah mintak simpang la berulang lg rasa...xsgup dah..
      sampai skg dh macam jdik habit
      nk bersihkan bilik mesti tgk bebetul setiap kelim yg ada even di bantal or tilam...semuaa tgk..huhu
      always spray bio D tu

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  16. Saya tersilap beli. Dah 2 minggu kena serang dgn bb. Kesana sini cari bio d last last jumpa di klcc. Tapi terbeli yg mosquito punya. Boleh ke ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. faiz...awk dah try ke yg utk nyamuk tu?
      sorry lambat reply...sy bercuti baru je blk...baru boleh jengah blog ni ha..

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  17. Sy baru order dekat lazada . non toxic jugak .. try la beli rm35 ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lazada pun ada jual ye? dasat betul ...ok la tu as long ada...dah try belum?

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  18. Alhamdulillah...baru je beli nie...kat jaya grocer intermark...harga dia rm31.69 after tax...balik nie nak try jugak!!da buruk da kaki tangan nie macam zaman budak2 maen pasir dulu...hukhukhuk πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. parut di kaki tu inshaaAllah boleh hilang
      sy punya dah hilang dah walaupun dlu sekali blk kg aman xda pijat dlm sehari dua tu terus parut xda hehe...hopefully awak boleh selesaikan masalah pijat awk ni...huhu horror makkk

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  19. Alhamdulillah...baru je beli nie...kat jaya grocer intermark...harga dia rm31.69 after tax...balik nie nak try jugak!!da buruk da kaki tangan nie macam zaman budak2 maen pasir dulu...hukhukhuk ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe xpa nanti kalau dah berjaya bunuh semua pijat tuu...
      inshaaAllah sekelip mata ja hilang parut2 tu...mcm magic hehe

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  20. boleh guna air panas mengelegak sementara mencari spray yang dimaksudkan.siram air panas di celah sofa, katil,tilam,bantal dan di tempat yang di rasa ada pepijat.rajin-rajinlah berperang dengan pepijat BESTNYA mendengar bunyi pop pop biar dia mampus makhluk durjana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh bgus jgk idea tu...sy xpernah try tuang air panas sbb malas nk berjemur..xda tempat panas nk dijemur sbb rumah atas..
      sy pernah guna iron
      iron 1 tilam mmg pop pop bunyik nya
      tp tatau lah marah agaknya yg lelain..malam tu terus kena serang lg bertubi2..dasat betoi ek penagan pepijat ni

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  21. saya pun mmg dah selalu perang dgn BB ni bila malam. tapi sejak pakai racun serangga yg mmg khas utk BB ni mmg BB akan mati kering dan berkesan. inshaallah kurang dah BB ni. Harga rm18 je. bolehlah try kalau nak. whtsp 0172406332

    ReplyDelete
    Replies
    1. akhirnya sampai juga peniaga ubat pijat kt sini hehe...
      ha sapa2 nak boleh cuba..sy xjual..kalau jual dah laku jgk ni
      ramai PM tnya..hehe

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  22. setahun dah perang ngan BB ni, sejak guna ubat utk hapus pijat, alhamdulillah kurang dah BB kat rumah, rm 18 je, whtsp 0172406332

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. pelik ngn bb ni, 2 mggu tinggal rumah tp diorg still aktif dan besar2 plk tu. ntah sedut darah sapa. anyway tq for sharing, esok nk p beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bedbug boleh hidup tanpa hisap darah selama 6 bulan cik..
      kalau setakat 2 minggu tu apa lah sgt utk dia hehe

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  25. Alat itu untuk membunuh ke menghalau?
    Minta penerangan yang jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marl Lan : kalau awak perasan saya ada tulis di atas...
      "Alhamdulillah kurang dari 5 saat, pepijat tu terus mati menonggek montotnya"
      untuk pepijat rumah sy,this spray can kill'em...

      Delete
    2. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
  26. thank u darling...i pun kene masih x henti henti...mula mula i curiga sj...smlm i dh tgk sendiri bed bug ni...i tangkap die je...die burst n darah i keluar dr perut die...
    pastu...die tubi tubi gigit i...mungkin kawanan die kot...
    pastu i taruh minyak angin seluruh badan i pastu baru i dpt tido...
    sabtu akan dtg nk gi cari bio d ni kat giant...
    thank you ye...sharing is caring...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kaverijeni...tq for dropping by...hehe
      kann horror sguh..baca cerita u pun sy masih terasa fobia sbb sy dlu pun gitu juga...bunuh sekor,malam tu mesti anak pinak cucu cicit nya serang sy...diseterika pun meletop2 bunyi...uwaaaa tak sanggup dah rasa...mintak dijauhkan

      Delete
  27. Anda ada masalah pepijat kami bole Bantu sila wssp or SMS
    Di no INI 0146521134...puan aisyah

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum farah ada lg satu tempat yg org x perasan kat tali pinggang cuba la tgk.....sy pun kena serang jugak gan pepijat ni......dia suke bertelor kat tempat macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam.uiks dkt tali pinggang pun ada ke? xpernah pulak nampak di tali pinggang suami..agaknya ptut la pun dulu dia ngadu asyik gatal2...ingtkan pada baju dia ke

      Delete
  33. sis boleh tak nak tanya macam mana sis hilang kan parut semua tuh , i dah banyak sangat ni macam2 i pakai produk tak jalan ini semua pasal pijat tuh, so sis guna apa hilangkan parut tuh semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamu'alaikum...maaf lambat.alhamdulillah terima kasih yuk sudi singgah blog nih..sy xpakai ap2 produk pun sis..hilang sendiri..just mandi sabun biasa guna lifebouy...minum air masak bebyk mcm biasa hehe...
      tp sy boleh cadang kan awak guna sabun hijau marine essence
      boleh contact no ni 0176190035

      Delete
  34. sis boleh tak nak tanya macam mana sis hilang kan parut semua tuh , i dah banyak sangat ni macam2 i pakai produk tak jalan ini semua pasal pijat tuh, so sis guna apa hilangkan parut tuh semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sapu krim gatal biasa ja...kadang sapu je body lotion..sekarang sy pakai body lotion premium beautiful..
      kalau nk cuba boleh contact sy 0176190035

      Delete
  35. Sempena tahun baru kami ada harga istemiwa utk anda rm290 utk 3 Kali treatment utk menghapuskan pepijat.. Sehingga 31mac2016 cpat2 cari kami pakar dalam menghapuskan pepijat.. Hubungi atau whatsapp kami di talian 01117557442

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro awak jelaskan serba sedikit cara awak menghapuskan pepijat nie. Siapa nak angkat barang? Siapa nak cari pijat..

      Delete
    2. Seperti biasanya pihak kami yg angkat barang2 encik seperti katil dan juga almari

      Delete
    3. Kami akan spray satu rumah dan juga kawasan2 hot spot bedbugs nie

      Delete
    4. Kalau rumah apartment the price still the same ke? Ade guarantee x hilang bedbugs after 3 kali treatment?

      Delete
  36. Saya dah pakai Bio-D ni...tak jalan jugak.....malam2 saya kena bangun cari pijat dan picit bunuh cara manual...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh pernah buat spring cleaning x?
      kalau xmenjadik juga tu ha dkt atas tu ada no contact boleh contact no tu hehehehe...

      Delete
  37. Awk, bio d tu boleh spray terus dekat bantal ke? Lepas tu bantal tu buat tido, boleh ke? Tak ada effect pape dekat kita kan?

    ReplyDelete
  38. Awk, boleh directly spray dekat bantal and tilam kita nak tido ke? Tak ada effek pape ke dekat bantal tu nanti? Maksud sy b4 tido spray terus dekat bantal, tilam then tido. Boleh ke?

    ReplyDelete
  39. Cik Suliana,
    Terima kasih sudi singgah...maaf lambat
    Bukak blog ni on weekdays sahaja di pejabat hehe...
    Hmm kalau sis perasan di botol tu nanti akan ada simbol kepala budak..tertulis situ 'Safe Around Children' sebab katanya non toxin, diperbuat dari campuran ekstrak tomato...
    Logiknya kalau safe around children should be dgn org dewasa lagi xda masalah. Tapi jangan le pulak suka2 spray dkt muka budak lak nt hehehe...
    Boleh spray di bantal/tilam gitulah selalu saya buat pun...tapi saya biar keringlah dulu...tak lalu pulak nak tido atas bantal/tilam yang basah hehehehe

    ReplyDelete
  40. Salam sis, boley sy tau mcm mane rupe kene gigit pijat tu? Mcm kene gigit nyamuk tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah ke blog saya...
      Fuhh jangan ditanya terus terasa meremang bila terkenang balik...
      Over lak sampai meremang tp mmg xmo dah diserang pijat...
      Fobia!
      Lebih dr gigitan nyamuk dik oi!
      Lebih kurang hama tapi level up lagi...gatal dia..lagi digaru lg gatal..dah la tu, berminggu pulak tu bisanya baru nak hilang..kadang sampai boleh melecet kulit kalau dilayan gatalnya...

      Delete
  41. Hhahaha.. terbaik.ar info... sy malam nie kena serang pepijat terus google malam nie juga.. wowwww esk nak kerja nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. makaseh sudi singgah...hehe kena cepat2 bersihkan...
      tp ada juga yg xmenjadik..kalau xmenjadik guna bio-d makna kata panggil ja la pest control...
      cara aku ni cara budget sbb aku xberapa cukup duit nk upah pest control..alhamdulillah menjadik..hehe

      Delete
  42. Uwaaaaa.. Misaki dah tak tahu nak buat apa sebab ni pertama kali kena.. habis gatal satu badan merah.. bukan Misaki sorang.. satu rumah kowt :'(

    Tak tahu nak buat apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah blog nih...
      hehehe biasala tuh misaki..ramai dekat sini pun luahan perasaan memasing tatahan dah terkena dengan pijat tuh..
      lain mcm sikit bisanya..
      try cari Bio-D tuh buat spring cleaning sehabis2nya 1 rumah sebaiknya..keluarkan semua barang dlu spray bio-D setiap barang make sure setiap sudut diteliti supaya barang yg dimasukkan nanti xda yg pijat sesat masuk blk dlm rumah...
      silap2 1 botol bio-d pun xcukup kan...
      kalau xboleh juga..silalah call nombor tepon di atas tu..panggil ja lah pest control...
      good luck! :)

      Delete
    2. Dah cari dekat Giant Batu Caves tetapi tiada.

      Delete
    3. Misaki cuba cari di tempat2 ni:
      1. Giant Sri Manja
      2. Jaya Grocer Bangi Sentral

      Kalau masih tak ada boleh beli online di website bioD tu sendiri

      Delete
  43. Krusi opis pom dibedalnye..abis lengan naik bijik2 merah..geram plak..ari tu gune febreeze x jadi apa..ampeh..spray pkai ridsect pom x jadi..kene try yang nie plaa..tq share info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep...toksah berangan guna ridsect atau febreeze...celah gigi dia je yg tuh haha

      Delete
  44. ishhh...kadang2 dalam seluar pon ada,,,pergi kerja gatal2 rupanya selit.sekor plak,,,gemok kenyang,,nak cuba bio d tuuu,,,harap2 jadi,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep..dkt semua tempat di mana sj yg ada kelim yg boleh dia bertelur and buat RnR time kenyang hehehe...tu sbb kena teliti sikit kalau nk spring cleaning makhluk Allah yg nih...

      Delete
  45. Sy tinggal kt kampung sis, memang jenuhla nk cari tesco.hee
    Try google2 jumpalah website ni www.ubatpijat.com
    Beli 1 nk test, dlm 2,3 haritu nampaklah kesan.tp mlm2 kn gigit lg.
    Tak silap sy dlm 2,3 minggu memang tk nampak klibat bb.syukur sgt rasanya...
    Tuan puan bleh cuba kat sini,
    Lambatlah skit tp berkesan sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @sitishalwani....terimas kasih sudi singgah blog ni..
      mohon semak link di bawah gambar sy ada kepilkan sekali pembelian secara atas talian....

      Delete
  46. Sy dk kg sis, jenuhla cari tesco.hee.
    Haritu beli kat sini jer
    www.ubatpijat.com
    Berkesan sgt walaupun dlm 2 minggu br bb trus pupus.
    Skrgni dh xnampak langsung.
    Memang bersyukur sgt2.
    Mereka yg penah kn jer tau perasaan ni kn!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @sitishalwani....terimas kasih sudi singgah blog ni..
      mohon semak link di bawah gambar sy ada kepilkan sekali pembelian secara atas talian....

      Delete
  47. Kene beli jugak ni..disebabkan BB tu la badan adik aku gatal2 termasuk la aku..harap2 kat giant taman connaught ade jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cari kalau xjumpa beli online pun boleh ;)

      Delete
  48. Dulu penah kena jugak . then bila dapat tahu ada sekor pepijat jalan , terus mencari kat mana dia buat sarang . dapat tahu dia kat situ , saya gi buang tilam tu . ha padan muka saya . tapi dulu tilam bujang . tu cerita 8thun yg lepas . skrang ni die mai lg . tak kan nak buang tilam lg kan ? Syg kot . skrang katil queen . katil bujang tk thu nk buat mcm mne . hadoiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh contact pest control lah kalau gitu agaknya...xpun nanti inshaaAllah sy cuba buat lg 1 entri..ada jumpa ubat baru yg juga boleh bantu hapuskan pijat nih...mekaseh ye sudi singgah

      Delete
  49. Dulu penah kena jugak . then bila dapat tahu ada sekor pepijat jalan , terus mencari kat mana dia buat sarang . dapat tahu dia kat situ , saya gi buang tilam tu . ha padan muka saya . tapi dulu tilam bujang . tu cerita 8thun yg lepas . skrang ni die mai lg . tak kan nak buang tilam lg kan ? Syg kot . skrang katil queen . katil bujang tk thu nk buat mcm mne . hadoiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cari ubat ni kalau xjumpa boleh beli online ;)

      Delete
  50. Ffuhhh.rasa nk bkar satu rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha welcome onboard! heheh sy dlu gitu lah juga...rasa nak bakar 1 rumah punya fobia..

      Delete
  51. sebelom ni xpnah kene gigit pijat, sejak ada bangla masuk rumah habis gatal satu badan...sy ingatkan apa, rupanya pijat punya keje...hampir setiap hari jugak la tido tak lena...tido pun termimpi2 pijat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangla tu terbawak sekali anak benihnya kot hehehe...
      buat spring cleaning la gituk...berperang habis-habisan sampai ke akar umbi org kta haha

      Delete
  52. Ya Allah, saya dr bln 11 thn lepas da gatal2 bdan...g farmasi g klinik, xjugak baik..doc ckp alahan..n tetiba mlm ni baru blik dr kmpung n sblom tido suruh ank check katil, yer lh kita da tinggalkn umh bape ari takut ad 'tetamu' yg x d undang...rupanyer slama ni kt tilam tu ad pijat...padahal bkn ler xberbasuh cadar n slimut tuh...last2 mlm ni tidur dpn tv., esok nk g giant cari spary tuh..tq for info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah jengah blog nih...
      yee sy pun bukannya xselalu tukar ke apa...tapi once dia dah berkampung sll basuh pun dah xguna ye..
      sebelum awak cuba spray tu...buat spring cleaning dlu..kalau rasa boleh buang tu buang je lah...sbb kalau disimpan pun xguna dah...

      Delete
  53. Asalmualaikum....anda mengalami masalah pepijat..atau anai2 bole la sms atau col saya di no saya aisyah 0146521134

    ReplyDelete
  54. Hai fara.. saya baru jer tau pasal bb 2 hari lpas.. n kenal bentuk pijat.. hahaha.. skg pkul 5pg.. xleh tdo.. start fobia n geli sbb rasa ada benda bgerak kt bdan ...hahaha.. cuma nak tau.. thanks for your info..
    1)klau baju2 pon sis buang jugak ker..
    2)siram air pnas.. comfirm mati ey?
    3)mmg kne buang la kan perabot kayu n katil..
    4)spring cleaning tu mcm mna..
    Klau sis bleh terang.. sgt bermakna bg sy
    Sis tlg wasup sy yer 0179982040 fay

    ReplyDelete
  55. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum fara.. trima kasih ats blog yg sngt brguna ni.. baru2 ni sy ada kena gigit ngan pepijat/hama.. baru je kena ni.. ni pon x sembuh lagi.. sy kena masa balik cuti study week hari tu.. skrg sy ada kat uitm sbb ada final x lama lagi.. nak tny, pepijat/hama tu akan ikut sy smpai ke uitm jgak ke?? risau laaaa.. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. alif aimi...maaf ya sy delete lg 2 komen awak sbb mesej yg sama...
      hmm kalau ada tersangkut di pakaian/beg atau apa2 yg awak bawak balik ke uitm..ada potensi gk tu dia terikut sekali...so better check habis2 mana2 barang yg dari kampung tu...jgn sampai terlepas terbertelur pulak nanti...jenuh huhu

      Delete
  58. Assalamualaikum..sy pon da 2mgu ade mslh pepijat ni..tiap mlm trauma na tdo asek belek2 tmpt tdo je tkt bb naik tp still kne ggit..1st kne xtwu natang pe ggit smp gtl truk..abes 1 bdn memerah..tringat mmber pna cite psl toto die ad ppijat trus directly searh google cri psl bb ni then belek stiap tmpt tp xjmpe..lastly nmpk bnde nga syok ggt leher ank igt habuk rupanye bb ni nsib bru start isap sb bdn bb leper lg..sy tenyeh smp mti..lps tu trus xnpk sekor pon tp tiap mlm still kne ggt tp y plik bdn sy sorg y memerah kne ggit time tdo..husbnd,ank n fmly sy x dok kne ggit ato gtl2..skg still mcari sarang n cri jln pyelesaian..puas cari tp xjmpe..dlm trauma ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cari di celah2 bantal/tilam/langsir...
      almari berdekatan...kadang2 kalau yg masih baby tu..mmg xnampak dgn mata kasar sis...kena betul2 teliti...

      Delete
  59. makhluk ni mmg durjana. malam ni je dah bunuh 4 ekor. total 16 ekor. esok nk cari jugak bio D ni. x tahan. rasanya berpunca dari kedai perabut terpakai. dia dok ikut sampai ke rumah. bahaya!! tq fara untuk perkongsian ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. @iz@t hehe teliti mencari inshaaAllah jumpa...kalau dah tersimpan lama di kedai perabot mmg xmustahil pijat boleh membiak dgn jayanya...inshaaAllah sy cuba buat entri lg 1 sbb ada terjumpa ubat pijat yg lain juga mujarab...

      Delete
    2. Fara..saya dah ke Ace Hardware Publika semalam. Mencari spray. Boleh tahan harganya. Untuk jenis spray RM59.90 dan ke atas. Untuk Trap Gam dalam RM50. Boleh tahan juga harganya. Malam tadi saya saya tidur diruang tamu. Tapi siang dah buat operasi sembur guna racun anai2. Hope berkesan sebab bau kimia dia kuat juga.

      Delete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    4. @iz@t sorry ye sy delete salah 1 komen di atas sebab komen yg sama appeared 2 kali..
      uiks yeke? ha boleh la cuba..kalau berkesan nanti share ye...
      aku dah jumpa ubat baru boleh ke new entry aku ada attached kt bawah ...kot xberkesan yg itu boleh cuba yg aku baru jumpa tuh...tq yaa...nt sgah la lagi blog aku..

      Delete
  60. Assalamu'alaikum...
    Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
    Saya buat entri baru... terima kasih

    http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

    ReplyDelete
  61. Asalmualaikum... Kepd anda semua yang mengalami masalah pepijat di mana sahaja anda berada bolelah wssp atau coll saya untuk mengetahui lebih lanjut 24jam... Aisyah 0146521134

    ReplyDelete
  62. Salam Fara...nak nangis dah ni tgh xleh tido di serang dek BB ni..huhu..pedih menggaru tapa sedar..siap amik ubat selsema utk paksa tido...huhu..rasanya mmg kena major spring cleaning nih..mcm sluruh bilik dlm umag infected..yg pelik me n my eldest kena serang..en somi n youngest xkena serang..tido sebilik gaks ni..huhu..kenapakah...anyway will find those spray ASAP xtahan derrr...tq ya Sharing info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu'alaikum...
      Rakan-rakan yg masih mencari alternatif ubat serangga terutama utk pepijat boleh ke link ni ye...
      Saya buat entri baru... terima kasih

      http://faraada.blogspot.my/2016/04/cara-menghapuskan-pepijat-atau-hama-ii.html

      Delete
    2. Naik kenderaan awam penuh pekerja asing. Saya bawa balik pijat. saya cuba campuran detol, racun anai2, sabun serbuk dan air.

      Delete
  63. First day pkai still kne gigit ke?cam truk je gatal ny lps spray..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...agaknya dia mengamuk ida bunuh anak cucu dia..
      ida boleh refer Part 2 untuk entri ni..saya jumpa 1 lagi ubat yg sepupu sy guna..pun berkesan lebih cepat saya rasa...

      Delete
  64. Rumah kene standby bedak cam aiken n dettol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itupun makan minggu juga kan nak hilang gatal2nya tuh...huhh...serik dah rasa...nak kena bersihkan rumah selalu..mop2 selalu...tuang air panas selalu...

      Delete
    2. Asalmualaikum.... Hey anda semua...anda mengalami masalah pepijat...waaaa jom wassp atau coll saya puan aisyah di no 0146521134...24jam kami sedia membantu...

      Delete
  65. Tq for da info.. Gigih sy scroll bace komen satu2.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama2...
      kalau tak berkesan Bio D ni boleh cuba di entri Part 2 sy ya..alternatif lain untuk bedbugs

      Delete
  66. salam sis.. xdpt tgk pun gmbar tu sis.. mcm mna rupa product tu?? xdpt buka lah sis gmbr sis dlm blog ni.. yg kutu tu je ada pic.. yg product tu xde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah...
      maaf link yg lama sudah berubah...saya sudah update yang terbaru...hehehe

      Delete
  67. Thank u so much fara..finally jumpa juga produk yg boleh bunuh menatang niπŸ˜‚πŸ˜‚
    Lama dh cari...pepijat dari pulau ikut suami balik rmh huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Micha, dah cuba ke? berkesan tak? sebab ada readers lain yg cuba tak berkesan..mungkin ikut jenis pepijat juga gamaknya..apa2pun goodluck! kalau tak berjaya boleh semak entri yg Part 2...ada ubat lain sbg option... :) terima kasih sudi singgah

      Delete
    2. Asalamualaikum

      And a bermasalah dengan Pepijat
      πŸ’ nak buang tilam ehh jangan
      Sayang tilam tu kalau buang
      πŸ’anda tidak dapat tidur di sebab kan Pepijat..

      πŸ’kami boleh membantu anda mengatasi nya Saya pasti and a berpuas hati Dan Saya pasti anda Lena tidur malam
      πŸ’sila wassp Saya atau coll Saya aisyah wassp 0146521134
      Coll kami 0129549985..
      πŸ’πŸ’πŸ’cepat2 coll or wassp details..

      Delete
  68. Sy dah guna yg ni..mmg berkesan terus x ada pepijat..tapi bio D ada giant tertentu sj..sesiapa yg nk sy belikan skrg di giant rm23.90 je..whatssap sy 0183724349(ija)

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...