Recent Posts

Search This Blog

Friday, 25 July 2014

Balik Kampung!

ASSALAMU'ALAIKUM

Tak berapa hari lagi dah Ramadhan tahun ni akan berakhir tapi peperangan di Gaza masih tiada penghujung. MH370 pun masih menjadi misteri dan dalam tempoh 4 bulan kemudian dikhabarkan dengan terkorbannya semua penumpang dan anak kapal MH17. Allahuakbar...Innalillahi wainna ilaihirhoji'un...
Terselit sikit pasal nasib saudara kita di sana sebagai tanda syukur kita di sini Bumi Malaysia, terkenangkan juga para penumpang dan anak-anak kapal MH370 dan MH17, semoga dipermudahkan segala urusan hendaknya..

Apa-apapun moh le kita panjatkan doa untuk saudara seIslam kita di sana.
Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua dan tidak ketinggalan sama-sama kita sedekah surah Al-Fatihah kepada semua mangsa muslim yang terkorban. Semoga roh mereka diletakkan bersama dengan golongan orang-orang beriman. InshaaAllah...Amin

Apa-apapun aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri!
Maaf Zahir & Batin mana yang terkurang dan terlebih.


Tahun ni turn raya aku di Ipoh, Perak dulu.
Hoyeahhh!

...Hahaha...
Lama tak update blog terus jadik mereng kepala aku ni.

Selamat yaaa semuaa!! 
Hati-hati di jalan raya!

Friday, 18 July 2014

Resipi Daging Dendeng

(Gambar Hiasan)

ASSALAMU'ALAIKUM

Ahad lepas balik cuti ke kampung sempena Nuzul Al-Quran, tengok dalam peti ada daging. Teringat daging dendeng yang colleague selalu buat. Terus mintak resipi dan cuba.

Resipi ni hasil pengubahsuaian aku sendiri setelah digabungkan dengan pelbagai resipi lain.
Resipi lain aku rujuk blog Kak Nor di Secubit Garam.


Bahan-Bahannya: 

1. Daging lembu yang dipotong kiub 2inci x 2inci (ikut kesesuaian memasing).
2. Serbuk jintan manis.
3. Serbuk jintan putih.
4. Garam.
5. Gula perang/gula melaka/gula pasir.
6. Serai dititik.
7. Cili mesin.
8. Kicap lemak manis/kicap pekat manis.
9. Bawang besar.
10. Bawang putih.
11. Daun limau purut.
12. Halia.
13. Minyak masak.
14. Bunga lawang.
15. Bunga cengkih.
16. Kulit kayu manis.

Cara-cara Memasak:

1. Bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dimayang nipis, digoreng di dalam minyak masak sehingga garing dan naik bau wangi. Lagi banyak bawang lagi sedap. Setelah garing, diangkat,ditoskan dan diketepikan.

2. Boleh juga sesambil goreng bawang tadi, daging yang telah dipotong kiub direbus sehingga empuk. Simpan air rebusannya.

3. Setelah daging empuk, diangkat dan ditos, daging perlu dihiris nipis-nipis dan ditumbuk sikit bagi penyek. Perapkan bersama sedikit serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih lebih kurang 30 minit atau 1 jam.

4. Dengan menggunakan minyak gorengan bawang tadi, goreng daging rebus yang dah ditumbuk sehingga garing. Angkat dan tos.

5. Masih menggunakan kuali dan minyak yang sama, tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih bersama serai yang dah dititik sehingga naik bau wangi.

6. Masukkan cili mesin. Tumis sehingga naik minyak. Masukkan garam, gula secukup rasa dan kicap lemak manis/kicap pekat manis. Gaul sehingga rata.

7.  Masukkan air rebusan daging, renehkan sehingga pekat dan agak kering.
 
8. Masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama dengan daun limau purut yang dikelar atau ramas.

9. Akhir sekali masukkan bawang yang telah digoreng tadi. Siap dan hidang!


Selamat mencuba!



Friday, 11 July 2014

Resipi Udang Tempura Oat


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi...hari ni aku sampai office lambat. Alkisahnya aku terkeluar lewat dari rumah, hadap sesak lalulintas lagi padan la muka aku kan...sampai encik suami terpaksa drop aku dekat stresen LRT sebab dah terlewat sangat nak ke temuduga kerja.
Sampai ja office terus siapkan daily report. Alhamdulillah ni sempat juga update blog.

Menu berbuka aku dengan encik suami semalam. Aku masak yang simple ja asalkan kami puas makan dari pergi beli dekat bazar ramadhan tu yang rasa entah apa-apa. Huhuhu.

 Bahan-Bahannya:

1. Beberapa ekor udang bersaiz besar.
2. Tepung tempura serbaguna.
3. Oat.
4. Sebiji telur ayam.
5. Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara memasak:

1. Basuh udang dengan sedikit garam supaya udang tu kekal rasa manis dan segar (TIps dari Food Network Channel Astro)
2. Celupkan udang satu per satu ke dalam telur ayam yang telah dikacau macam nak buat telur dadar tu kan.
3. Dicelup pula ke dalam tepung tempura serbaguna.
4. Dicelup semula ke dalam telur dan akhir sekali celup pula ke dalam mangkuk oat.
5. Goreng dengan cara deep fry.
6. Jangan terlalu lama sebab kita taknak hilang rasa kemanisan udang tu.
7. Siap. Angkat dan hidangkan!


Selamat Mencuba!!

Thursday, 10 July 2014

Promosi Suffy Goat Ramadhan!




:: HARGA PROMOSI ::

Sempena Bulan Puasa Tahun ni masih berjalan!
Cepat dapatkan segera!

Logkan pesanan sekarang!! 

HARGA SEKOTAK SUSU SUFFY GOAT
RM40*

HARGA SEKATON SUSU SUFFY GOAT
RM35 x 15 kotak!
*Tak termasuk kos pos
*Harga tertera tertakluk pada terma dan syarat.
*Harga promosi layak untuk pembeli sepanjang bulan puasa SAHAJA.

 Terima kasih.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi (SMS/Whatsapp) di 

017 619 0035


Wednesday, 9 July 2014

TESTIMONI SUFFY GOAT : Tiada Bau Hamis!


ASSALAMU'ALAIKUM

Semalam saya terima feedback yang positif daripada seorang customer dari KL. 
Pada mulanya saya ingatkan dia belikan untuk anak rupanya dia nak minum sendiri sebab dia ada masalah lactose intolerence dengan susu lembu.

So, biarlah gambar di atas berbicara ye.
InshaaAllah susu Suffy Goat memang membantu, tiada bau hamis, lemak lagi sedap!

Sesiapa berminat ingin mencuba untuk anak atau pun diri sendiri macam Cik Hidayah kita ni, boleh hubungi (SMS/Whatsapp) aku di nombor ni 017 619 0035

Harga promosi sekarang masih berjalan!!

CEPAT CUBA SUSU KAMBING LAJAK TERLARIS HARI INI!

Tuesday, 8 July 2014

Resipi Sambal Udang Serai

(Gambar Hiasan)

ASSALAMU'ALAIKUM

Selepas beberapa hari menghilang lepas marathon update blog sebelum ni, muncul dengan resipi pulak kali ni ye...

Buat berbuka malam semalam ni...memandangkan dah bosan asyik makan ayam ja kan.

Bahan-Bahan (Hidangan untuk 2 orang makan):

1. Beberapa ekor udang yang dibuang kepala dan tinggal ekornya sahaja
2. 2 batang serai dititik.
3. 2 sudu besar cili kisar/cili mesin.
4. 1 biji bawang besar.
5. 3-4 ulas bawang putih.
6. Serbuk stok ayam Knorr secukup rasa.
7. Garam secukup rasa.
8. Gula secukup rasa.
9. Minyak untuk menumis.
10. Sos tiram secukup rasa.
11. Air asam jawa secukup rasa.
12. Cili benggala atau capsicum.

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, serai dan cili benggala sehingga garing dan wangi.
2. Masukkan cili kisar/cili mesin, tumis lagi sehingga naik minyak.
3. Masukkan sedikit air sekiranya mahukan sedikit kuah, dan masak lagi sehingga cili betul-betul masak.
4. Masukkan garam, gula, sos tiram, serbuk stok ayam Knorr mengikut citarasa masing-masing.
5. Dibiarkan masak dan mendidih berbau wangi, masukkan sedikit perahan air asam jawa ataupun guna pes asam jawa tu pun boleh..lagi senang, toksah nak picit-picit cuma kena kurangkan sikit sukatannya dari kita cubit yang kena perah tu..sebab pes kan pekat.
6. Lepas tu, barulah dimasukkan udang yang telah dibersihkan.
7. Tidak perlu lama untuk mengelakkan overcooked nanti udang jadi keras dan kurang manis. Kemudian siap untuk dihidangkan!

*Gambar di atas hanya hiasan ja ye. Aku tak sempat snap dah habis dimakan. Hehehe. Tapi lebih kurang gitu la juga rupanya ada serai..udang mengerekot kepanasan. Hehehe.

Selamat Mencuba!

Thursday, 3 July 2014

Felixia Yeap : The Chinese Girl in Hijab


ASSALAMU'ALAIKUM

Sekarang nama Felixia Yeap bukan lagi nama asing di kalangan kita rakyat Malaysia.
Hebah sana sini pasal khabar dia sudah bertudung litup.
Manis orangnya apabila dikenakan hijab.

Terpampang sana sini mukanya di dada akhbar dan di kaca televisyen. Tak kurang menjadi sebutan ramai juga.

Alhamdulillah sempena bulan Ramadhan ni dan sempena tarikh lahir beliau pada 3 Julai, Felixia Yeap sendiri telah mengumumkan di blog, bahawa dia akan menjadi muslim secara rasmi.

Tahniah FELIXIA YEAP!
Semoga kita sama-sama bergerak ke arah yang lebih baik InshaaAllah.

Untuk lebih info mengenai selebriti kita ni boleh KLIK SINI.


TESTIMONI SUFFY GOAT : InshaaAllah...Kurang Fermentasi di Lidah


ASSALAMU'ALAIKUM

Lagi testimoni Suffy Goat dari pengalaman aku dan Adam sendiri.
Ada kaitan sikit dengan testimoni aku yang lepas, SINI.

Lidah putih seperti di dalam gambar hiasan di atas, sangat sinonim dengan bayi/anak-anak yang minum susu formula. Tompokan putih ni sebenarnya hasil fermentasi susu yang juga boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius selain dari nafas berbau seperti yang aku pernah story dalam entri yang lepas.

Yess...Adam pun pernah mengalaminya juga, tapi sejak bertukar kepada susu Suffy Goat, lidahnya kelihatan bersih, kurang putihnya. Alhamdulillah.
Kalau tak, sampai berketul-ketul jugalah di lidah Adam.
Aku tengok pun geram macam nak korek-korek cungkil je sebab berketul kan...

Namun, harus diingat ye, dinasihatkan doktor, selepas menyusu, lidah bayi/anak tetap perlu dibersihkan untuk mengelakkan risiko yang lebih serius.

Atau dengan cara lain, bagi toddlers yang dah mula makan semi/solid food, perbanyakkan bagi minum air kosong selepas menyusu. Air kosong/masak mampu membantu mencuci sisa susu yang tertinggal.

Boleh hubungi (SMS/Whatsapp) aku di 017 619 0035
untuk dapatkan BEST PRICE!

TESTIMONI SUFFY GOAT : InshaaAllah...Tiada Pembentukan Lemak Susu


ASSALAMU'ALAIKUM

...Selamat pagi semua...

Gambar botol susu PPSU Pigeon di atas tu hanya sekadar hiasan saja ye. Aku tak berkesempatan nak snap botol susu Adam lagi. Nantilah aku update ye.

Alkisahnya ni dari pengalaman aku sendiri sepanjang bagi Adam consume susu Suffy Goat.
Sepanjang pemerhatian aku, susu kambing berbeza dari susu lembu dari segi pembentukan lemak susu pada botol.

Pembentukan Lemak Susu?

OK, pernah tak tengok di botol anak-anak selepas beberapa jam susu tu dibiarkan di luar bottle warmer? Berdasarkan pengalaman aku, sebelum ni aku pernah bagi Adam minum susu lembu, tak sampai 4 jam terus dah boleh nampak pembentukan lemak susu di dinding botol. Seolah-olah macam susu tu dah basi dan dinding botol nampak kotor.

Sangat berbeza dengan susu kambing, struktur kepekatan susu masih sama seperti baru dibancuh plus memang botol susu nampak bersih.
Tapi tak bermakna tak perlu basuh botol ye. Hehehe...cuma nak bagi tau perbezaannya saja.
Botol tetap kena basuh dan disterilkan seperti biasa ye.

Bukan fokus pada susu Suffy Goat sahaja ye, aku ada terjumpa 1 entri dari seorang blogger, pun berpendapat sama macam aku. Selepas 12 jam katanya, susu masih pada struktur yang asal.
...Susu kambing memang berbeza...

InshaaAllah nanti berkesempatan aku upload gambar botol susu Adam ye.

Ingin cuba susu kambing bersama pemakanan sunnah untuk diri sendiri, keluarga atau anak-anak?

Boleh hubungi (SMS/Whatsapp) aku di 017 619 0035
untuk dapatkan BEST PRICE!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...