Recent Posts

Search This Blog

Wednesday, 4 April 2012

HOSPITAL KERAJAAN


ASSALAMU'ALAIKUM

Maaf pada sesiapa yang ada kena mengena dengan tajuk entri aku kali ni...
Isunya di sini bukan soal nak berkongsi definisi perkataan 'Hospital Kerajaan' tetapi hanya nak berkongsi pengalaman sepanjang hidup aku yang terpaksa berkejar ke tempat yang sama selama dua kali...

Dua kali?
Yes, memang kekerapan yang tak berapa nak impress untuk melayakkan aku bercerita pasal tempat ni tapi dalam dunia ni tolong bagi tahu aku ada sesiapa yang suka ke tempat ni??
Tak ada kan?
Tapi kalau dah ketentuan Yang Maha Esa nak menguji hambaNYA dengan penyakit yang memerlukan kita untuk mendapatkan rawatan...tempat inilah antara tempat kita untuk berikhtiar bukan?

Ok berbalik kepada isu utama yang aku cuba nak kongsi di sini ialah...
tanggal 02 April 2012, aku terkena keracunan makanan selepas makan di kafeteria office aku.
Sebelah malam jenuh aku muntah dan cirit birit sampai dah tak lalu nak keluar apa apa dah dari dalam perut aku ni...
terlalu lewat gerak ke klinik semuanya dah tutup beralih ke hospital terdekat...
yang aku tak akan namakan hospital tersebut dalam entri ni tapi ini dah masuk kali kedua aku ke sini tapi kali kedua juga mengecewakan aku...
kenapa?

kali pertama
aku terkena alahan makanan yang amat teruk...
itching, rashes, sesak nafas tak boleh bernafas..sakit di bahagian bawah perut sampai tak boleh bangun hanya mampu mengerang kesakitan tapi dikatanya aku histeria oleh pihak hospital tersebut sebagai alasan tidak boleh hantar ambulan ke rumah sewaku...
padahal sekentot je dari hospital tu....
sampai di hospital selepas berusaha bangun walaupun dah penat lesu kepucatan
masih tidak dapat layanan hampir 3 jam lebih yang berakhir dengan pendarahan dalaman seolah olah aku kedatangan haid...pun masih doktor tak banyak membantu hanya dapat injection di bahagian montot...huhhh...
menjadi misteri aku tak tau kenapa aku 'berdarah'...

kali kedua
, 02 April 2012 tu lah...sampai di situ niat untuk mendaftar dalam keadaan mata aku kabur disebabkan sepanjang perjalanan aku menahan sakit, tapi layanannya?
sangat mengecewakan...
"kak, pesakit dari petang tadi pun belum selesai, doktor belum tengok lagi...saya sarankan akak pegi ke klinik swasta biasa...(dalam hati semua klinik dah tutup dik non! tu sebab aku datang sini!)"
haaahh tak apa lah...

SUNGGUH PUN RAMAI PESAKIT...MANA PERGINYA DOKTOR DOKTOR YANG TERMASYHUR SEKALIAN???
unit kecemasan kah? huhuhu..macam tak sesuai je kan? hmmmm....

kalau sakit macam aku ni hanya sekadar keracunan makanan yg dehydrate, boleh balik tidur sapu minyak minum air...dengan makan pil poh chai...bagaimana kalau aku bukan sekadar keracunan makanan???
bagaimana kalau insan insan lain yang kesesakan nafas??

hmmmm....dah tak tau nk taip apa dah...sangatlah kecewa...
Alhamdulillah hari ni aku dah sihat...
dah boleh ke pejabat macam biasa walaupun sekali sekala perut aku masih berkeroncong..huhuhu...

fikir fikirkan lah...terasa fobia nak ke hospital kerajaan macamni..
kalaulah ibu bapa yang bermasalah kewangan nak bawak anak sakit...jenuh la kalau nak ke klinik swasta biasa...
mungkin aku masih kurang faham scope of work dunia perubatan agaknya..hmm tak apalah...
kalau aku salah anggapan silalah tinggalkan komen nyatakan pendapat korang pulak..
mungkin aku kategori salah anggapan selepas baru 2 kali berkunjung ke tempat sedemikian rupa...

5 comments:

  1. wahhh layout baru..cantikkkkkk..hahaha..

    ReplyDelete
  2. betul la tu..sb tu su x suke p spital..byk kerenah..p kenek je..tapi kalo dah tutup mmg tahan je la..sb spital pn jauh kan..baru nk komen pasal entry..wakaka..

    ReplyDelete
  3. hehehe....mekasehhh....
    bosan dah layout lama...tapi yang ni rasa cm gelap pulak cuya...
    aa betulll penat je pegi spital kerajaan ni...tp apakan daya...

    ReplyDelete
  4. Hohoho...(wah intro).. itu perkara biasa bagi spital kerajaan (semenjak dua menjak bermastautin ni kan). Sesetengah kes kecuaian tu mmg ada. Entahla nak cakap sengaja atau tak, tapi len kali kalo jadi lagi camtu, sound je dokte tu, " kalau saya balik nanti, saya mati, camna dokte? dokte nak betanggungjawap ke?" - Ini realiti. Kasi cuak sket.

    ReplyDelete
  5. tula kak pah...
    geram betoi aku..tapi nk buat macam mna..alhamdulillah xdak apa2..aku leh bangun lagi pagi besok nya p klinik...huhu

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...