Recent Posts

Search This Blog

Sunday, 8 April 2012

TM Career & Education Fair 2012


ASSALAMU'ALAIKUM

Dah terlambat baru nak update? Haha harap maaf sebab tak berkesempatan nak update pasal benda ni.
Kang kerap update dua tiga entri dalam masa sehari dikatanya gian berblog pulak kan..

Hari ni aku terajin nak update sebab berkesempatan pergi ke fair ni. Sebenarnya dari hari Jumaat sebelum perasmian lagi aku ada singgah sekejap, kununnya nak usha line. Nak tau jugak seramai mana orang seluruh Malaysia ni yang sanggup turun ke Kuala Lumpur untuk menghadirkan diri ke fair ni. Kesimpulan, tersangatlah ramai. Belum rasmi dah berduyun duyun datang, beratur di lobi Menara TM Jalan Pantai Baru, punyalah panjang! Dari meja pendaftaran sampai memenuhi kawasan lobi tempat pertanyaan.
Masa tu aku terasa betapa ramainya yang berhajat untuk masuk berkhidmat dengan TM tak kira dari lepasan SPM sehinggalah yang dah pun berpengalaman kerja bertahun tahun.
Banyak jugak post yang TM bukak untuk semua dan pastinya banyak saingan.

Hari Jumaat agak sesak dengan pelbagai lapisan umur datang mencuba nasib menghantar resume masing masing. Aku pusing jelah menyesakkan lagi suasana. Bukan memeriahkan. Hehehe..pusing pusing..snap gambar dua tiga then balik...hasilnya ha nih...

(Pintu masuk ke TMCC)

(Ruang legar TMCC dari pintu masuk depan ke dewan fair)

(Ruang legar TMCC bahagian bawah)

(Ruang masuk ke laluan introduction screening mengenai TM)

(Kolam air? Eh tak, ini pembuka fair, 'screen-on-floor')

(Usaha mencari peluang di TM)

('Screen-on-wall')

(Paspot sebagai pas masuk untuk drop resume dan temuduga)

(Lagi 'screen-on-wall')

(Replika patung Regional Network Officer (RNO)..eh betul ke? Aku lupa! hukhuk)

(Menunggu sebelum perasmian bermula)

(InsyaAllah semoga semua berjaya! )
Haaa tu sedikit sebanyak gambar yang aku sempat snap. 
Masa tu aku sekadar pusing melawat kawasan je.
Hari ni baru betul betul aku datang ke Menara TM jam 9.30 pagi bersama Along, Akak ipar dan anak buah, dengan satu tujuan iaitu juga melawat kawasan. Hehehe..

Along aku ada temuduga sebenarnya. Hehe.
Jam 3 petang baru selesai.
Menurut kata Along aku, ada 4 peringkat semuanya.
Perghh banyak betul. Susah jugak ek nak masuk kerja di TM ni.
Apa yang 4 peringkat?
Hmm..4 peringkat ni termasuklah ujian bertulis dan 2 temuduga lisan.
Kenapa berperingkat?
Sebab ia ibarat filteration purpose.
Kena passed setiap peringkat baru boleh.
Ada juga belum masuk peringkat dah kena rejected.
Based on clarification and qualification in background samada sesuai atau tak dengan tawaran kerja yang ditawarkan di situ.

Apa apa pun aku doakan semuanya berjaya dengan impian dan hajat masing masing.
Rezeki tu semua atas ketentuan DIA. Kita hanya mampu merancang dan berusaha.
Insya-Allah..ameen~

2 comments:

  1. wahhh menarik sungguh ye TM career fair ni..kite pun dah pg..>_<

    ReplyDelete
  2. haha saaaangat!
    cik cuya pun tetiba terlekat sekali dalam gambo tu..wakakaka

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...