Recent Posts

Search This Blog

Thursday, 4 September 2014

Tak Cukup Duit?


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi!!!
Belum sempat breakfast aku breakfast-kan dulu blog ni...hahaha...
Aku bukan nak 'jual' skim cepat kaya ye...atau MLM. Hahaha...

Zaman sekarang ni serba serbi guna duit. Walaupun keluar window shopping tapi dalam tak sedar sebenarnya kita masih juga menggunakan duit. Duit apa? Haaa duit minyak/tambang/makan/minum atau sebagainya masih kita belanjakan walaupun tak 'membeli' apa-apa. Betul?

Nak gaji sebanyak mana lagi agaknya baru dikatakan cukup ye?
Gaji bukannya tak ada increment. Lainlah kalau gaji mati. Tapi dalam tak sedar, setiap kali increment gaji, komitmen kita pulak bertambah. Haaaa itulah dia puncanya kita terasa macam gaji kita tak pernah cukup.
Kos hidup pun makin tinggi, tak pernah lagi dengar kos hidup makin rendah.

Maka terlahir la statement 'tak cukup duit' tadi tu...
Dah kenapa aku pagi-pagi bercakap pasal 'duit' je ye?

Sebenarnya ada orang tegur, jangan disebut-sebut 'tak cukup duit' sebab itupun boleh jadi satu doa.
Nanti betul-betul tak cukup duit. Katanyalah.

Hmmm dah betul memang tak cukup duit, duit yang sedia ada perlu dibelanjakan ke arah yang lebih priority nya. Lainlah kalau kita guna statement 'tak ada duit'. Ha itu betul penipu dan boleh jadi satu doa. Padahal masih ada berbaki walaupun hanya sekeping not biru ataupun sekeping 5 sen tapi masih dipanggil 'duit' kan? Sepatutnya kita guna statement 'tak cukup duit' tu baru betul!

Betul, setiap kata-kata itu boleh jadi satu doa untuk diri sendiri.
Tapi kena ingat, kalau betul 'tak cukup duit' buat cara tak cukup. Jangan belanja sesuka hati just sebab takut nanti jadi satu doa macam aku sebut tadi tu.
Allah pun tak suka kepada pembaziran. Betul?

Haaa fikir-fikirkanlah ye.
Kalau salah tolong betulkan. Ni sekadar personal opinion sahaja.
Pagi-pagi dah meroyan.
Tetiba sentap bila ada orang yang menegur tu sendiri pun suka merungut tak cukup duit. 
...Hmmmmm...
Macam-macam ragam manusia...

No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...