Recent Posts

Search This Blog

Monday, 22 December 2014

Episod Abah Lagi




ASSALAMU'ALAIKUM 

Seminggu lepas aku balik kampung.
Balik kampung secara tergesa-gesa selepas dapat tau dari Mak yang Abah akan dimasukkan ke wad pada hari Jumaat 12 Disember 2014.

Khamis malam 11 Disember 2014 terus kami bertolak ke Perlis sejurus selepas encik suami tiba dari Kuantan, Pahang.

Dari tengah terus ke utara semenanjung pula encik suami aku malam tu.

 JUMAAT (12 DISEMBER 2014) 

Turut serta bersama Mak bawa Abah ke hospital besar Kangar ke unit kecemasan.
Diperiksa, diminta tunggu giliran, dan diperiksa lagi, berakhir dengan keputusan doktor untuk dimasukkan ke wad sebab kata doktor, bekas luka di tapak kaki Abah terkena jangkitan kuman.

Dari pagi sampailah ke petang urusan kemasukan wad, Abah akhirnya ditempatkan di Wad Kelas 3.
Faham-faham sajalah keadaan wad di hospital kerajaan, Kelas 3 pula tu.
Tak apa, redha, sementara tunggu kekosongan di Wad Kelas 1 yang lebih selesa.

SABTU (13 DISEMBER 2014)

Masih di Wad Kelas 3, Abah diminta berpuasa dari jam 6 pagi sebagai persediaan untuk pembedahan di tapak kakinya yang dijadualkan pada hari tersebut.

Hampir ke malam masih belum ada berita dari unit operation theater (OT). Kami dah kurang sabar jadinya sebab Abah kelihatan sangat lemah. Sudahlah berpuasa dari awal pagi lagi.

Mak terus ke kaunter hadapan wad, menanyakan misi di situ. Masih jawapan yang sama barangkali Mak berpatah balik ke katil Abah.
Berulang alik lagi ke kaunter hadapan wad.
Dah terlalu lemah tengok Abah kata Mak, barulah misi bertugas bergegas bersama doktor, periksa Abah.

Bacaan ECG kurang normal kata doktor. ECG digunakan untuk membaca gerak nadi jantung pesakit barangkali. Kurang arif aku dengan peralatan hospital.

Bawak ke malam barulah Abah ditolak masuk ke OT.
Masa tu aku di rumah. Pelawat tidak dibenarkan stay di hospital melebihi waktu melawat.

Mak call bagi tahu yang pembedahan Abah berisiko tinggi sebab kuman dah sampai ke jantung Abah. Bimbang kalau Abah terkena serangan jantung ketika pembedahan, sangatlah bahaya kata doktor. 

Mak minta sama-samalah kita bacakan Abah surah Al-Kahfi. Mak dan Along baca di hospital, kami di rumah. Mendoakan yang terbaik untuk Abah.

Allah...
Bermacam-macam perasaan dah masa tu...
Namun, Alhamdulillah pembedahan selesai dengan jayanya.

************************

Hari-hari kami berulang ke hospital bergilir-gilir bersama kakak ipar dan anak menakan aku.
Along berjaga malam, Mak berjaga siang.
Mak berjaga malam, Along berjaga siang.
Aku?
Aku berjaga waktu melawat sahaja memandangkan si kecik tu memang susah berenggang dengan Mamanya. 
Sampailah ke hari Abah dipindahkan ke Wad Kelas 1, Alhamdulillah, lebih selesa di situ.
Hanya ada 4 katil sahaja dalam 1 wad berbanding Kelas 3 sebelum tu.

Sekali lagi syukur, luka di tapak kaki Abah beransur pulih, tapi kandungan gula dalam darah Abah pula tak stabil lagi sepenuhnya.

Sampailah ke hari Jumaat 19 Disember 2014, barulah Abah dibenarkan discharge ward.
Bersambung episod di rumah pula.
Apa-apapun lebih selesa di rumah sendiri kan?

Walaupun Abah masih nampak lemah, InshaaAllah moga Abah beransur pulih dan kuat semangat semula. Kembali ceria macam sebelum-sebelum ni.

Sama-samalah kita doakan Abah dan Mak kita semua sihat sentiasa.
Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Dah telefon Abah atau Mak di kampung?
Jom kita dail bertanya khabar!
InshaaAllah




No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...