Recent Posts

Search This Blog

Saturday, 30 January 2016

Resipi Sambal Tumis Tanpa Belacan


ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi!
Baru perasan followers di blog ni makin berkurang. Mesti intipati tak begitu memuaskan, kan? Maaf ye pada semua sebab tahun lepas tak sempat nak update sangat blog nih. Biar menyepi tanpa tulisan bersawang habis. Tapi tak apa, akan di improve kan lagi lepas nih.

Apa-apapun aku nak share sikit resipi sambal tumis tanpa belacan. Selalunya yang dinamakan sambal tumis, tak sah kalau tak diletak belacan tapi untuk yang ada resdung atau sinus tak sesuai ambil belacan. Tapi nak makan sambal tumis juga ye kalau dah tekak orang melayu. Hehehe.

Ni resipi aku reka sendiri...

Bahan-Bahan:
1. Cili kering *direbus dan dikisar halus
2. Sedikit garam buluh *sebagai perasa kalau dah cukup perasanya tak perlu garam langsung
3. Sedikit gula tebu organik *sebagai perasa
4. Sedikit minyak masak *bahan menumis
5. Sedikit asam jawa (aku pakai asam jawa extra jenama Adabi)
6. Bawang merah atau bawang besar dihiris dan ditumbuk *dikisar pun boleh
7. Bawang putih dihiris dan ditumbuk *dikisar pun boleh
8. Sedikit serbuk ikan bilis Knorr *ganti belacan
9. Sedikit kicap lemak manis Jalen
10. Sedikit sos ikan

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak masak.
2. Tumiskan bawang merah/besar & putih yang telah ditumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan beberapa sudu teh serbuk ikan bilis, sos ikan dan ditumis lagi sehingga keperangan dan naik bau lagi.
4. Masukkan cili kering yang telah direbus dan dikisar, tumis lagi sehingga naik minyak.
5. Diperasakan dengan asam jawa, kicap, garam/sos ikan & gula.
6. Didihkan sehingga sebati, cukup rasa boleh ditutup api.

*Untuk sambal ikan bilis/ikan/ayam, ikan bilis digoreng terlebih dahulu dan dicampur sekali sambal 8 minit sebelum dihidangkan untuk kekal rangup.
*Untuk sambal telur rebus pun, telur direbus dulu dan dicampur kemudian.
*Untuk sambal sotong/udang, sotong/udang dimasukkan akhir sekali dan dididihkan tapi tidak terlalu lama untuk elakkan sotong liat/keras.

Sekian resipi sambal tumis cara aku. Boleh diolah ikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...