Recent Posts

Search This Blog

Monday, 22 February 2016

Resipi Kek Savannah Cocoa Kukus


ASSALAMU'ALAIKUM

Gambar hiasan yang tak begitu menarik kali ni ya...
Almaklum kamera cikai ditambah pulak tuan punya telefon pun tak profesional...
Hahahaha...

Mari berkongsi resipi hasil cubaan kali ke-3 aku buat kek kukus...tapi cubaan kali ke-3 ni pun setelah cuba setahun sekali ja ya...bukan setiap hari hahaha...
So, jangan terasa kagum sangat sebab aku memang tak pandai baking. Tapi Alhamdulillah kali ni menjadi la jugak...tak keras tak kering macam selalu tapi masih perlukan improvement...orang cakap better than nothing hahahaha...

BAHAN-BAHAN:

Bahan A
1. 1 cawan Savannah Cocoa
2. 1 cawan susu cair
3. 1 1/2 cawan gula (aku lebihkan gula sikit sebab tak nak guna susu pekat)
4. 1 cawan minyak masak
5. 1/2 cawan susu pekat (tapi aku tak letak sebab tak suka kek yang terlalu manis)

Bahan B
1. 3 biji telur
2. 1 sudu kecil esen vanila

Bahan C
1. 1 1/2 cawan tepung gandum
2. 1 sudu kecil soda bikarbonat
3. 1 sudu kecil baking powder
(Aku tak guna tepung gandum dan baking powder, aku ganti dengan tepung naik sendiri BlueKey)

CARA-CARA:
1. Bahan A dicampurkan dan dimasak di atas api yang kecil sehingga sebati. Tutup api.
2. Sejukkan Bahan A sekejap dan masukkan Bahan B dan kacau sebati.
3. Masukkan pula Bahan C dan kacau lagi.
4. Ditapiskan semua bancuhan sebelum dimasukkan ke dalam loyang yang telah disapukan mentega.
5. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kemudian barulah masukkan loyang ke dalam pengukus.
6. Kukus adunan sehingga masak di atas api yang sederhana antara 30-45 minit sehingga masak.
7. Bolehlah taburkan Savannah Cocoa sebagai hiasan di atasnya ataupun boleh gunakan double boiled cooking chocolate sebagai topingnya. Ikut kreativiti masing-masing.

Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...