Recent Posts

Search This Blog

Monday, 6 September 2010

Kejadian-Kejadian Misteri Di Perang Gaza

 ASSALAMU'ALAIKUM

Sebelum timbul salah faham, aku nak bagi tahu artikel ni aku ambil dari emel opis aku...ada member aku share dari blog seorang HAMBA Allah ni...aku hanya nak berkongsi pula dengan semua kat blog aku....

Aku tak ubah apa-apa melainkan besarkan sikit gamba dan cuba dapatkan sekali video mengenai perbincangan hangat mengenai isu ni....

(Ambik dari En.Google)
GAZA, itulah nama hamparan tanah yang luasnya lebih dari 360km persegi. Berada di Palestin Selatan, "potongan" itu "tersepit" di antara tanah yang dikuasai penjajah Zionis Israel, Mesir, dan lautan Mediterranean serta dikepung dengan tembok di sepanjang daratannya.

Sudah lama Israel bernafsu menguasai wilayah ini. Sudah banyak cara yang mereka lakukan untuk menundukkan kota kecil ini. Israel membuat pelbagai sekatan supaya rakyat kesulitan memperoleh makanan, ubat-ubatan, dan senjata, telah dilakukan sejak tahun 2006 sehingga kini. Namun, penduduk GAZA tetap bertahan, bahkan perlawanan GAZA atas penjajahan Zionis semakin menguat. Namun sekali lagi negara yang tergolong memiliki militer terkuat di dunia ini masih tidak mampu menguasai GAZA.

Dunia juga menyaksikan bagaimana kapal-kapal bantuan dari negara lain dihalang dari memasuki GAZA. Umat ISLAM yang peka risau tetapi negara-negara kuasa veto buat tak tahu malah bersekongkol dengan Israel. Pemimpin-pemimpin negara ISLAM juga seperti malu-malu alah dengan Amerika kecuali dua Perdana Menteri yang lantang menyelar Israel dan Amerika iaitu Mahmoud Ahmadinejad, PM Iran dan sekarang PM Turki,Recep Tayyip Erdogan.

(Recep Tayyip Erdogan menyelar hebat Israel secara depan Shimon Peres di World Economic Conference di Davos)

Di atas kertas, kemampuan senjata AK47, roket anti tank RPG, ranjau, serta beberapa jenis roket buatan tempatan yang biasa dipakai para mujahidin Palestin, tidak mampu menghadapi pasukan Israel yang didukung kereta kebal Merkava yang dikenali terhebat di dunia. Apalagi menghadapi pesawat tempur canggih F-16, helikopter tempur Apache, serta ribuan tan "bom canggih" buatan Amerika Syarikat.
Akan tetapi di sana ada "kekuatan lain" yang membuat para Mujahidin mampu membuat "kaum pengganas" itu tidak dapat menguasai Gaza, walau mereka hanya dengan berbekalkan senjata-senjata "kuno".
Itulah pertolongan dari Allah Subhanahu wa Taala kepada hamba-hambaNYA yang taat dan ikhlas. Kisah tentang munculnya "pasukan" lain yang ikut bertempur bersama para Mujahidin, semerbak harum jasad para syuhada, serta beberapa peristiwa "aneh" lainnya ketika pertempuran, telah beredar di kalangan masyarakat Gaza, ditulis para wartawan, bahkan disebarkan para khatib Palestin di khutbah-khutbah Jumaat mereka.

 Pasukan "Berseragam Putih" di Gaza
 
Ada pasukan lain membantu para Mujahidin ketika pertempuran. Pasukan Israel sendiri mengakui tentang kewujudan dan kehadiran pasukan misteri tersebut.

Suatu hari di penghujung Januari 2009, sebuah rumah milik keluarga Dardunah yang berada di antara Jabal Al Khasyif dan Jabal Ar Rais, tepatnya di jalan Al Qaram, didatangi pasukan Israel.
Seluruh anggota keluarga dikerah duduk di sebuah ruangan. Salah seorang anak lelaki keluarga itu disoal siasat mengenai ciri-ciri para pejuang Al Qassam.
Saat disoal siasat, sebagaimana ditulis laman Filisthin Al-Aan (25/01/2009), memetik cerita seorang Mujahidin Al-Qassam, lelaki itu menjawab dengan jujur bahawa para pejuang Al-Qassam berseragam hitam. Namun, pasukan Israel tidak berpuas hati dengan jawapan lelaki itu lalu memarahi dan memukul pemuda malang itu sehingga pengsan.

Selama 3 hari berturut-turut pasukan Israel mendapat jawapan yang sama iaitu pejuang al-Qassam berseragam hitam. Akhirnya pasukan Israel berkeras mengatakan, "Wahai pembohong! Mereka itu berseragam putih!"

Dari sumber lain yang disampaikan oleh penduduk Palestin di laman milik Brigade Izzuddin al-Qassam, Multaqa al-Qasami, juga ada menyebut mengenai kewujudan "pasukan lain" yang tidak dikenali. Pada mulanya, sebuah ambulan disekat oleh sepasukan Israel lalu menyoal pemandu itu sama ada pemandu tersebut dari kelompok Hamas atau Fatah. Pemandu itupun lalu menjawab, "Saya bukan dari mana-mana kelompok, saya cuma pemandu ambulan".
Pasukan Israel mengajukan soalan lagi kepada pemandu tersebut, "Pasukan yang berpakaian putih-putih dibelakang kamu itu dari pasukan mana pula?" . Pemandu tersebut dengan kebingungan menjawap, "Saya tidak tahu", sebab dia tidak nampak seorang pun dibelakangnya.

Suara Misteri
Ada lagi kisah karamah Mujahidin yang kali ini disebutkan oleh khatib masjid Izzuddin al-Qassam di wilayah Nashirat Gaza yang telah ditayangkan di televisyen siaran Al-Quds, yang juga ditulis oleh Dr.Aburrahman Al Jamal di laman Al Qassam dengan judulnya Ayat Ar Rahman fi Jihad Al Furqan (Ayat-ayat Allah dalam al Furqan).
Khatib bercerita ada seorang pejuang telah menanam periuk api yang telah sedia menunggu tentera zionis melalui jalan tersebut.

"Saya telah menanam sebuah ranjau. Saya kemudian terlihat sebuah helikopter menurunkan sejumlah besar pasukan disertai dengan kereta-kereta kebal menuju ke tempat saya menanam periuk api", kata pejuang tersebut.

Akhirnya, pejuang tersebut mengambil keputusan untuk pulang ke markas kerana menyangkakan periuk api tersebut tidak akan berfungsi seoptima yang disasarkan dengan jumlah musuh yang begitu ramai.
Akan tetapi, sejurus para pejuang ingin berganjak dari lokasi, terdengar satu suara mengatakan, "Utsbut tsabatkallah" yang membawa maksud tetaplah ditempat maka Allah akan menguatkanmu. Kata-kata itu terdengar berulang-ulang kali sebanyak 3 kali.

"Saya mencari disekeliling dari mana arah datangnya suara itu. Akan tetapi saya malah terkejut kerana tiada sesiapa pun bersama saya", ucap mujahidin itu.
Akhirnya sang mujahid memutuskan untuk tetap berada di lokasi. Ketika sebuah kereta kebal melewati periuk api yang tertanam, sesuatu yang “ajaib” terjadi. Periuk api itu tiba-tiba meledak amat dahsyat. Kereta kebal yang berada di dekatnya turut hancur. Ramai tentera Israel meninggal terus. Sebahagian dari mereka terpaksa diangkut oleh helikopter. “Sedangkan saya sendiri dalam keadaan selamat,” kata mujahid itu lagi, melalui lidah khatib.

Cerita yang disampaikan oleh seorang penulis Mesir, Hisyam Hilali, dalam situs alraesryoon. com, ikut mendukung kisah-kisah sebelumnya. Abu Mujahid, salah seorang pejuang yang melakukan ribath (berjaga) mengatakan, “Ketika saya mengamati gerakan tank-tank di perbatasan kota , dan tidak ada seorang pun di sekitar, akan tetapi saya mendengar suara orang yang bertasbih dan beritighfar. Saya berkali-kali mencoba untuk memastikan asal suara itu, akhirnya saya memastikan bahwa suara itu tidak keluar kecuali dari bebatuan dan pasir.”

Cerita mengenai “pasukan tidak dikenal” juga datang dari seorang penduduk rumah tersusun wilayah Tal Islam yang hendak meninggalkan rumah bersama keluarganya untuk menyelamatkan diri dari serangan Israel .

Di tangga rumah ia melihat beberapa pejuang menangis. “Kenapa kalian menangis?” tanyanya.
“Kami menangis bukan karena khuatir keadaan diri kami atau takut dengan musuh. Kami menangis kerana bukan kami yang bertempur. Di sana ada kelompok lain yang bertempur memporak-perandakan musuh, dan kami tidak tahu dari mana mereka datang,” jawabnya

Saksi Tentera Israel
Cerita tentang “serdadu berseragam putih” tak hanya diungkap oleh mujahidin Palestin atau warga Gaza . Beberapa tentera pasukan Israel sendiri menyatakan hal serupa.
Laman Al-Qassam memberitakan bahwa TV Channel 10 milik Israel telah menyiarkan seorang anggota pasukan yang ikut serta dalam pertempuran Gaza dan kembali dalam keadaan buta.
“Ketika saya berada di Gaza , seorang tentara berpakaian putih mendatangi saya dan menaburkan pasir di mata saya, hingga saat itu juga saya buta,” kata anggota pasukan ini.
Di tempat lain ada tentera Israel yang mengatakan mereka pernah berhadapan dengan “hantu”. Mereka tidak diketahui dari mana asalnya, bila munculnya, dan ke mana menghilangnya.
Masih dari Channel 10, seorang tentera Israel lainnya mengatakan, “Kami berhadapan dengan pasukan berbaju putih-putih berjanggut panjang. Kami tembak dengan senjata, akan tetapi mereka tidak mati.”
Cerita ini menarik perhatian ramai penonton. Mereka bertanya kepada Channel 10, siapa sebenarnya pasukan berseragam putih itu?

Sudah meletup tetapi ranjau masih utuh
Semasa para mujahidin tersepit, haiwan-haiwan dan alam tiba-tiba ikut membantu, bahkan menjelma menjadi sesuatu yang menakutkan.
Sebuah kejadian “aneh” terjadi di Gaza Selatan, tepatnya di daerah Ai Maghraqah. Semasa itu para mujahidin sedang memasang ranjau. Di saat mengulung kabel, tiba-tiba sebuah pesawat pengintip Israel menjejak mereka. Bom pun dijatuhkan ke lokasi itu.

Nasib baik para mujahidin selamat. Namun, kabel pengubung ranjau dan pemicu yang tadi hendak disambung menjadi terputus. Tidak ada kesempatan lagi untuk menyambungnya, karena pesawat masih berputar-putar di atas.

Tak lama kemudian, beberapa kereta tank Israel mendekati lokasi di mana ranjau-ranjau tersebut ditanam. Bukan sahaja melintasi, kereta-kereta tank itu malah berhenti tepat di atas peledak yang sudah tak berfungsi itu.

Apakan daya, kaum Mujahidin tak mampu berbuat apa-apa. Kabel ranjau jelas tak mungkin disambung, sementara kereta-kereta tank Israel telah berkumpul di atas ranjau.
Mereka merasa amat sedih, bahkan ada yang menangis ketika melihat pemandangan itu. Sebahagian yang lain berdoa, “Allahumma kama lam tumakkinna minhum, allahumma la tumakkin lahum,” yang bermaksud, “Ya Allah, sebagaimana Engkau tidak memberikan kesempatan kami menghadapi mereka, jadikanlah mereka juga tidak memiliki kesempatan serupa.”

Tiba-tiba, ketika fajar tiba, terjadilah keajaiban. Terdengar ledakan dahsyat persis di lokasi penanaman ranjau yang tadinya tak berfungsi.
Setelah tentera israel pergi dengan membawa kerugian akibat ledakan lersebut, para mujahidin segera melihat lokasi ledakan. Sungguh aneh, ternyata seluruh ranjau yang telah mereka tanam itu masih utuh. Dari mana datangnva ledakan? Wallahu a’lam.

Masih dari wilayah Al Maghraqah. Semasa pasukan Israel menembak peledak ke salah satu rumah, hingga rumah itu terbakar dan api menjalar ke rumah sebelahnya, para Mujahidin rasa khuatir jika api itu semakin tak terkawal.
Seorang dari mujahidin itu lalu berdoa,”wahai dzat yang merubah api menjadi dingin dan tidak membahayakan untuk Ibrahim, padamkanlah api itu dengan kekuatan-Mu.”
Maka, tidak lebih dari tiga minit, api pun padam. Para Mujahidin menangis terharu karena mereka merasa Allah Subhanuhu Wa Ta’ala (swt) telah memberi pertolongan dengan terkabulnya doa mereka dengan segera.

No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...