Recent Posts

Search This Blog

Wednesday, 23 October 2013

Adam Masuk Wad Hospital Pantai Bangsar

ASSALAMU'ALAIKUM

Keja dah siap...terus mengadap blog! Oyeahh! Awalnya siapkan keja..kan? Hehehe biasalah kalau dah semua keja di-automatik-kan..yang manual tinggal berapa kerat ja. Alhamdulillah. Ada jugak masa terluang aku nak mengadap blog kan? 
Ok entri hari ni, entri tertunggak beberapa bulan yang lepas. Almaklum sekarang baru berkesempatan nak update. Mintak maaf lah ye.

Beberapa bulan yang lepas...rasanya bulan 5 (sayangnya tak ingat tarikh sebab 1 hari nanti mesti aku nak bukak balik entri ni apabila aku dah tua hukhuk), selepas beberapa hari Adam keluar dari PPUM, Adam terpaksa dimasukkan ke Hospital Pantai Bangsar pula. Sebab? Hmmm...Adam kencing berdarah masa tu. Sampai di hospital doktor check dia punya darah, gula pulak kurang dalam darah. Terus kena tahan wad.

(Dimasukkan ke tempat heating untuk rawat demam kuning Adam)

(Adam muak susu)
Kesian Adam aku tengok masa ni. Berat Adam pun susut banyak juga masa tu. Aku terlupa apa benda orang panggil alat tu, tapi alat tu digunakan untuk merawat demam kuning Adam. Adam sebenarnya terkena demam kuning juga masa tu tapi separuh badan ja nampak kuningnya. Alhamdulillah tak teruk.
 
(Adam tengah minum susu)
Masa ni nurse tengah bagi Adam minum susu. Susu formula menggunakan cup sebab tak nak Adam keliru puting nanti masa nak breastfeed. Huhu...
(Nurse cuba 'berp'kan Adam selepas menyusu)

Disebabkan Adam kena tahan, aku tak boleh stay di situ bersama Adam di NICU, Adam terpaksa di-topup kan dengan susu formula. Pertama kali, Adam diberikan susu formula. Aku nak pam bekalkan kepada nurse pun, susu badan aku sangat sikit masa tu. Pam pun keluar setitik dua sahaja. Doktor kata amat bahaya kalau dibiarkan terutama sekali untuk kes gula kurang di dalam darah tu. Boleh bagi kesan kepada pemkembangan otak Adam nanti katanya. Disebabkan terlalu risau, aku terpaksa menandatangani borang kebenaran pihak hospital memberikan Adam susu formula.

(Muka happy jumpa doktor)

Selepas beberapa hari, Alhamdulillah Adam semakin aktif semula. Besoknya selepas Adam dipindahkan ke wad, pihak hospital membenarkan aku tinggal bersama Adam. Katil sebelah tu la tempat aku tidur. Hehehe.
(Tengah meneran berak sebenarnya haha)
(Alahai..comelnya Adam masa ni)
Dalam 4-5 hari juga kot Adam ditahan wad. Doktor hanya bagi rawatan untuk demam kuning untuk semalaman, apabila dah dipindahkan ke wad, doktor pantau sikit dengan hanya berikan Adam antibiotik kalau tak silap aku untuk sistem pertahanan badan dia selain daripada aku teruskan menyusu badan.

Alhamdulillah selepas tu Adam kembali sihat seperti baby yang lain walaupun berhari-hari aku menabahkan diri berpantang di hospital dengan keadaan badan yang sangat tak larat tu. Jalan pun terkengkang-kengkang ja menahan sakit tempat jahit lagi. Subhanallah besar sungguh pengorbanan Mak kita dulu kan? :)

Bersambung berpantang di rumah...

Ok dah masuk emel keja, kena sambung buat keja semula...hukhuk

No comments:

Post a Comment

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...