Recent Posts

Search This Blog

Sunday, 7 August 2011

PUASA DAY 5 : ABA & MAK TAK PENAH PENAT


Tapak tangan kita pernah sebesar ini kan?
Keciknye lahhhaiii...
Tapi kecik kecik pun Aba tetap sayang kita...


Apabila dah besar sikit dah boleh berjalan...
kita dah boleh pegang jari kelingking Aba kita macam ni kan?

Mesti korang dah dapat agak apa aku nak story kan?
Yesss...of course pasal Aba aku.

*********************************************
Rabu lepas aku balik kampung sebab ada saudara meninggal...
Hari Jumaat pula Aba aku ada temujanji dengan doktor di hospital untuk buat pemeriksaan perut dia yang sering cirit birit dan kurang selera makan...
Dikhuatiri ada kompilasi dari penyakit buah pinggang yang dihidapi Aba selama ni..

Selepas beberapa jam Aba di dalam bilik minor OT, selepas beberapa jam Aba buat pemeriksaan dengan memasukkan tiub sebesar paip getah washroom kita tu ke dalam mulut...
Barulah Aba dapat keluar dalam keadaan yang sangat tidak bermaya.

Aba menggigil kesejukan...
Kami diminta menunggu lagi diluar bilik untuk mendapatkan slip farmasi dan keputusan dari doktor pakar yang memeriksa...
Kesian Aba kesian Mak yang dah banyak berkorban untuk Aba...

Along teman Aba untuk keluar hospital memandangkan Aba dah terlalu kesejukan..
Sementara aku teman Mak di dalam sambil menunggu panggilan daripada doktor yang bertugas...

Mata aku dengan Mak mengiringi perjalanan Along dan Aba keluar dari hospital..
Lalu Makpun berkata...
"Cuba tengok Aba...yang dah bertahun tahun dia menjaga kita...dah tak larat sangat dah dia sekarang...jalan pun terhuyung hayang"
Mak senyum.

Aku faham maksud Mak tu.
Betul cakap Mak. Tanpa sedar. Aba yang dulunya kuat bersusah payah mencari rezeki nak menjaga kami anak beranak sungguh berbeza dengan yang sekarang.
Begitu cepat masa berlalu....

Ya ALLAH...
di kala malam yang aku tak boleh nak tidur walaupun sangat sangat lah kepenatan ni...
aku menadah tangan..memohon doa..moga KAU sembuhkanlah penyakit Aba..
sihatkanlah tubuh badan kedua orang tuaku itu..
Kasihanilah mereka sepertimana mereka mengasihani kami malah lebih dari mereka kasihani kami hendaknya...
Ameen



4 comments:

  1. kasih ibu membawa kesyurga, kasih bapa hgga hujung nyawa..
    pakcik doakan semoga abah kamu cepat2 sembuh...amin...

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah ameen :) tksh pakcik..

    ReplyDelete
  3. setuju 2 dgn Xavi De......
    saya pom doakan kesejahteraan abah Ada dan sekeluarga....:)

    ReplyDelete
  4. @azana InsyaAllah...tksh zana...xsempat nak update lg :) setakat bc komen tu sempat lah...thanks zana singgah.. :)

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...