Recent Posts

Search This Blog

Friday, 12 August 2011

PUASA DAY 12 : KESIHATAN ABA


Assalamu'alaikum dan selamat pagi semua...


Sebelum apa apa aku nak mengucapkan selamat berpuasa dan selamat bekerja kepada readers yang bekerja...selamat beristirehat kepada readers yang tak pegi sekolah arini...amalkan kehidupan sihat *jangan selalu demam buat buat 'demam' sebab nak monteng sekolah ye (haku tuko sikit ayat sebab kang ada orang salah paham perasan aku kata kat dia..hikhik)....tak baik untuk kesihatan adik adik...hehehe..apa apapun thanks sebab sesibuk mana pun semua...setidak-sihat *ada ke dalam kamus Dewan Bahasa dan Pustaka? hahaha...mana pun semua...korang masih ada masa meluangkan masa nak baca blog aku. *ayat perasan tak boleh blahh..haha

Mintak maaf lah kalau tak selesa dengan entri aku sejak dua menjak ni sebab asyik post pasal Aba aku je. Tapi itulah yang sering bermain dalam fikiran aku sejak dua menjak tinggal jejak ni....
Semalam...aku dapat panggilan daripada Aba aku kat kampung. Aku ambik point penting jelah ye...panjang panjang pun korang bukan nak baca sangat..hehehe

Aba dengan Mak aku mintak aku tanyakan company aku bekerja sekarang, support ke tak pembiayaan perubatan untuk parent. Aku pun apa lagi call PMCare. Unfortunately, PMCare cakap kena refer company tu sendiri sama ada allow ke tidak. Aku pun call HR pulak. Rupanya tak support. Adoiii....hampanya rasa.




http://www.emocutez.com


Serba salah aku nak bagi tau Aba dengan Mak aku. Namun apa yang terjadi, aku tetap perlu berterus terang dengan parent aku perkara yang sebenar. Aku pun selepas tu bagi tau Mak dengan Aba. Suara dorang macam agak mengecewakan. Aku mintak maaf banyak banyak. Tapi aku tau mesti Mak dan Aba aku faham. So aku tekad...aku akan tolong dorang dalam apa jua keadaan pun.




http://www.emocutez.com


Aku perlukan plan B..C dan seterusnya. Aku mesti buat sesuatu untuk meringankan beban Mak dan Aba. Sebab aku tau Mak pun dah penat sangat terkejar ke sana ke mari memandangkan Aba aku dah tak upaya nak buat kerja kerja berat..kerja kerja luar...sepanjang masa perlu berehat di rumah saja.

Hampir setiap hari Aba rasa sakit bahagian belakang leher. Sekali sakit memang aku boleh bayangkan betapa sakitnya masa tu sampaikan Aba langsung tak boleh buat apa apa dah. Hanya perlu berbaring, mengurut sikit sikit supaya keadaan tu kembali tenang.

Selera makan langsung dah tak ada. Makan pun secara paksa. Masuk hari ni...kita dah hari ke 12 berpuasa, Aba pulak dah masuk hari ke 4 dia tak boleh berpuasa. Dia tak larat sangat. Kadang kadang selalu muntah muntah.




http://www.emocutez.com


InsyaALLAH hari Ahad hujung minggu ni, Mak, Aba, Pak Long Manap dan cousin aku nak bawak Aba pergi buat check up di salah sebuat pusat rawatan swasta di Kedah atau lebih dikenali sebagai Kedah Medical Center. Sebab di situ sahaja pusat rawatan pakar yang terdekat.

Aku harap selepas buat check up di sana, sekurang kurangnya segala persoalan kami mengenai penyakit Aba terjawap dan boleh bertindak sesuatu untuk cuba menyembuhkan penyakit Aba.

Semoga ALLAH SWT sentiasa memberi kekuatan dan kesihatan kepada kedua orang tua kita. Ameen.

2 comments:

  1. banyak2 bersabar, bnyk2kan berdoa...
    berdoa la supaya segala kesukaran ni dapat lalui dgn lancar. sesungguhnya Allah suka mendengar rintihan org Islam..=)
    Dia sedang menguji para n keluarga...

    ReplyDelete
  2. @Xavi De InsyaAllah tksh pakcik...para tau..ada org perit..ada org lg susah..ada org lg runsing memikirkan hal keluarga mereka...harap sama2 lah kita bersabar...mungkin ada hikmah apa yg berlaku pd kita kan pakcik? :) thanks sudi singgah...

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...