Recent Posts

Search This Blog

Monday, 26 November 2012

Semangat Anak Anak di Bumi GAZA




ASSALAMU'ALAIKUM

Selamat pagi semua...Alhamdulillah pagi ni aku semangat tetiba nak post entry pasal bumi Gaza.

Selepas Subuh tadi aku terbaca satu news pasal anak anak Gaza di wall Facebook seorang sahabat aku ni.
Dalam entri aku yang lepas, aku ada berkongsi pasal kelayakan untuk menjadi anggota Al-Qassam iaitu 'solat berjemaah Subuh di masjid selama 6 bulan berturut turut' untuk bacaan lanjut sila klik link ni Kelayakan Untuk Menjadi Anggota Al-Qassam

Ok, berbalik kepada anak anak di Gaza, aku terbaca, disebabkan seluruh kehidupan mereka hidup dalam keadaan sentiasa ditindas, sentiasa dianiaya, kematian ibu bapa, sentiasa dalam ketakutan dengan bunyi bunyian roket dan jet menjadi tarbiyah untuk mereka lebih bermotivasi.

Dari anak anak kecil sampailah ke remaja, sangat utuh semangat mereka menghafaz 30 juzuk.
Subhanallah!
Kenapa mereka begitu bersemangat sampai begitu sekali?
Bagi mereka, untuk menjadi hafiz 30 juzuk merupakan salah 1 kelayakan untuk menganggotai Briged Al-Qassam.
MasyaAllah!
Anak anak kecil ini juga sudah tahu erti perjuangan dan punya cita cita yang sangat tinggi.

Tak sempat nak duduk bermain dengan iPad, tab dan sebagainya. Mereka hanya memikirkan bagaimana nak mempertahankan bumi Gaza, bumi tumpah darah seluruh keluarga mereka demi memperjuangkan keadilan, kebebasan dan paling utama agama Allah.

Terima kasih kepada sahabat aku, Asma Dat kerana sudi berkongsi dengan kita semua.
Inshaa Allah akan dikongsi lagi di dalam entri entri yang lain sekiranya aku ada terbaca lagi pasal bumi Gaza.
Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua supaya tidak menjadi manusia yang alpa, hanyut dengan keduniaan semata mata.

Wallahu'alam.
Yang baik dari ALLAH SWT, yang buruk dari aku sendiri.

3 comments:

  1. Dah lama dah guna whatsapp ni.. Tapi xde kena byar pun fara? Err.. Ke tolak duit automatic ni? Hihi

    ReplyDelete
  2. Dah lama dah guna whatsapp ni.. Tapi xde kena byar pun fara? Err.. Ke tolak duit automatic ni? Hihi

    ReplyDelete
  3. iz, kenapa komen dkt entri lain...
    hahaha...g bc entri whatsapp..msg berantai tu tipu aje..xkena cas pape pun :)

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...