Recent Posts

Search This Blog

Sunday, 20 February 2011

SEBALIK PERKATAAN 'SALAM'

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Kalau tak silap aku semalam aku terbaca satu artikel dari wall Facebook seorang member aku nih yang bertajuk jangan guna perkataan 'SALAM'.

Setahu aku pernah dulu timbul isu berkenaan perkataan 'SAMEKOM', 'AKUM' dan macam macam lagi lah then  baru lah timbulnya isu semua tak mahu guna perkataan tu lagi tapi diganti dengan perkataan 'SALAM'.
Tapi semalam aku dapat tau..perkataan 'SALAM' pun tak boleh. Aku tertarik betul nak tau hal sebenar benarnya. Aku pun klik la link dia dan apa aku dapat adalah seperti yang aku attachkan sekali di bawah ni.

Harap info ni boleh membantu korang jugak di luar sana sebagai sesuatu yang baru yang perlu kita ambil tahu dan dititikberatkan. Kadang kadang kita tak tau pun apa yang kita ucapkan seharian. Honestly, aku bagi tau awal awal ye...aku ambik petikan artikel ni dari page member aku jugak. Mungkin dia pun ambik dari orang lain. Yang pastinya bukan originally dari aku. Kang tak pasal aku kena tuduh plagiarisme pulak. Haha..selamat membaca dan menambah ilmu...^_^



JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"


بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".


Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


baik gunakan...ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...


Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.


Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.


Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”


Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”


dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”


Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,


saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.


Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;


“WAALAI KUM SALAM”


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata


“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…


Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!


Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.


Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.


Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.


Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.


Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.


* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”


* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.


* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”


P/S: Semoga sama sama manfaat dan khabar khabarkan lah pada saudara Islam kita yang lain juga ye ^_^ Wallahu'alam. Semoga Allah SWT ampunkan aku...kalau aku salah harap korang lah tego tego yee..InsyaAllah sama sama menasihati...
As Salam.....hingga bertemu kembaliii..

2 comments:

  1. okeyhh..huuu~~
    naseb bace..nk praktik kan assalam lps nie..

    ReplyDelete
  2. hehehe..
    xpa lepas ni guna assalam..

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...