Recent Posts

Search This Blog

Monday, 21 February 2011

AKU PUNYA ABA YANG SENGET CAM AKU JUGAK!

Assalamu'alaikum...

Selamat petang semua....sihat kah? Dah petang petang ni aku dah bosan mengadap keja aku walaupun aku tau hari ni tak banyak sangat keja yang aku settlekan...pegi meeting ja.
Apa lagi teringat satu cerita nak kongsi....kejadian ni berlaku petang semalam. Tapi hari ni aku buat status pada YM aku. Wahhh banyak betul sambutan...Hahahaha so timbul idea untuk aku share kat blog aku pulak.
Nak tau kejadian apa? Haa tengok tajuk entri agak agak tau tak apa dia? Yesss...watak utama dia of course lah aku dengan Aba aku! Kekeke...tak ada orang lain kalau dah kepala sengal sengal ubi ni kalau tak aku dengan Aba aku.

Petang semalam aku call Aba aku. 

Aku: 
"Assalamu'alaikum...Aba...buat apa tu?"

Aba: 
"Wa'alaikumussalam...Aba dok potong dahan pokok mempelam tu haa...tepi mesin basuh tuu..." (sambil   suara cungap cungap sikit)

Aku:
"Lohhhh larat ka tuu....benti benti pi la tengoh! Satgi kaki bengkak pulak lagii...ishhh"

Aba:
"Haaaa nak buat lagu manaaa...tak dak orang tulongg..."

Aku:
"Ishhhh....dah dah la tuu....penat satgiii...makan apa dah ni? Mak ada? Abang Pin tak dak ka? Abang Nizam? Mintak la depa tulong samaa.."

Aba:
"Tak makan apa pun lagi aihhhhh....adoii tak larat la nii...kaki bengkak dah...dok buat buat keja penat..lapaq ayaq...minum..pastu kaki bengkak...Mak tak dok...Mak pi koloh (sekolah bagi siapa siapa yang tak tau bahasa utagha..kekeke)! Abang Pin pun baru balik dari koloh...Abang Nizam pun petang maren (kelmarin = semalam) ja dia tolong tolak dahan dahan pi tempat sampah nak bakaq. Adik bila nak balik sini mai tulong Aba niii...tak larat la dik oiii...Aba bayaq gaji mau? Gaji sama la dengan gaji adik la ni kat sana tu....haaa tak yah sewa rumah mahai mahai macam kat Kolumpo nu...mau mau?"

Aku:
"Hahahahahahaha Aba ni biaq betoii!..."

Aba:
"Aba sungguh niiii...(dengan nada serius)...Aba bagi gaji...sungguh ni aih..Adik tulong la potong dahan dahan tu...kemas laman belakang umah tu..kemas umah...masak makan Aba dengan Tok...semua semua lah...bukan teruk pun keja...Aba bagi gaji laaa...tapi.."

Aku:
"Hahahaha..adehhh Aba nii...dah dah la tu benti benti...satgi penat pulak tuu....ishh ketegaq nya laaa Aba nii"

Aba:
"Hehehehe....orang nak mai buat bumbung tak bapa hari dah...satgi kelam kabut Aba sorang sorang dok angkat itu ini...sekaligus...mau dak ni? Aba bagi gaji...sama macam gaji Adik la ni..tapi bilik tidoq Adik tu Adik bayaq la sewa kat Abah....Hahahahahahaha"

Aku:
"Hahahahahahaahahahahahahahahaha Abaaaaaaa..!! Mana aciii!" (tiba tiba rasa macam dunia ni freeze kejap bila dengo Aba aku cakap macam tu...berdarah hidung! haha) 


Aba:
"Lohhh tak aci apanya pulokk...Adik bukan buat keja apa sangat pun....gaji besaq Aba bagi...haaa bayaq la kat Aba! Wahahahaha"

Haaaa gitulah serba sedikit perbualan antara aku dengan Aba aku petang semalam. Aku tak larat nak gelak dengan keletah Aba aku tu...Dia mula la tu bosan bosan...sunyi sunyi tak ada kawan kat rumah....
Sian Aba aku...awal bulan 4 nanti dia nak kena operation. Walaupun cuma minor operation tapi aku Along dan Akak ipar aku tetap bimbangkan kesihatan dia. InsyaAllah ramai ramai kami akan balik teman Aba ye.

Operation apa? Aba kena buat AVS. Aku tak ingat short term untuk apa. Korang Google la ye. Pembedahan tu untuk buat saluran keluar masuk masa proses hemodialisis nanti. Hemodialisis tu apa? Haaa senang cerita...cuci darah lah sebab buah pinggang Aba ada masalah. Dah tak boleh nak tapis toksin toksin badan dengan sempurna. Tu sebab lah kaki dia selalu bengkak...air kena kurang...semua semua lah kena pantang. Dah kurus sikit Aba aku sekarang. Yelah makan pun dah tak sedap mulut kan.

Apa apa pun doakan sama kesihatan Aba aku ye ^_^ Jumpa lagiii!!
Adik dan Along semua sayangkan Aba!

1 comment:

  1. dulu aba aku tak da la loyar buruk sengal ubi sangat...tapi sejak sejak ni...kemain lagi pulak..aku rasa kan mesti berpunca dari aku jugak...aba aku bebel aku loyar buruk..sekarang ni...aku bebel aba aku pulak sengal ngn aku..padan muka aku! hahaha aku dah ada saingan kat kampung! oyeahh!

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...