Recent Posts

Search This Blog

Monday, 25 April 2011

ABAH SAKIT

Assalamu'alaikum...

Selamat semua....apa khabar? Harap harap semua sihat sihat selalu. Walaupun baru seminggu aku tak update blog aku ni, aku rasa macam dah lama sangat pulak aku tak online. Terasa gian sangat sangat tapi memandangkan kat kampung tu susah nak dapat internet access, terpaksalah aku bersabar menahan gian aku tu.

Kenapa aku tak update lama? Korang tak tanya pun, aku nak jawap jugak! Walaupun aku tau tak ramai pun tunggu aku update. Hehehehe
Aku balik kampung sebenarnya. Jumaat (15/04/2011) tengah malam lepas tengok Maharaja Lawak (memang selalu pun kalau balik dengan Along dia suka gerak tengah malam, kereta tak banyak), aku dan keluarga Along aku gerak balik Perlis. Aba aku tak sihat dan perlu menjalani pembedahan minor pada Ahad (17/04/2011). 

Sabtu jam 10 pagi kami sampai Perlis. Aku langsung tak gilir drive dengan Along sebab aku tido tak sedarkan diri. Mungkin terlalu penat kerja sebelah petang Jumaat tu.

Aku tengok muka Aba yang sangat sangat lah kepenatan (muka orang tak sihat) sangat sangatlah lesu. Sayu aku tengok Aba. Aba sakit apa? Pembedahan apa?

Aba aku didapati mengidap penyakit buah pinggang. Perlu lakukan pembedahan AVF. 

Apa itu AVF? 

Aku pun kurang pasti samada AVF atau AVS. Tapi ia shortform pada word Arteriovenous Fistula. Mungkin lebih kepada AVF kan? Mana mana jelah. Nanti aku check balik. Almaklum masa kelas Biologi aku tak masuk sebab memang tak ambik langsung subjek tu. Ada rasa nak lempang tak?? Pang!!! Mengade ko ni Para!! Hahaha.

Apa itu Arteriovenous Fistula?

Haaa kalau nak tau details baik aku buat blog pasal medication (klik DI SINI untuk tau lebih lanjut). Wakakaka aku terangkan secara ringkas je lah ye. Actually pembedahan tu adalah untuk menyambung vien dengan artery. Tak paham? Aku pun tak paham sangat. Tapi untuk memudahkan kita sama sama paham, aku pun Google la gambo. Haa ni rupanya keadaan yang dikatakan AVF tu...


Tak berapa nak jelas tulisan tu kan? Macam terpotong pulak kan? Tak apa lah aku terangkan sikit. Pembedahan ni kalau nak senang paham kena terang betul betul macam nak terang kat anak anak kecil. Aicehh...pendek kata pembedahan untuk combine dua urat supaya urat tu jadik lebih besar memudahkan proses Hemodialysis.


DAY 1

Ok lah aku malas nak bercerita panjang pasal AVF ni. Aba aku buat AVF di kawasan pergelangan tangan kiri. Pembedahan dibuat kat Hospital Besar Alor Setar tapi sekarang dikenali sebagai Klinik Kesihatan Bandar Alor Setar setelah hospital besar baru siap, Hospital Sultanah Bahiyah. Kenapa tak buat di Hospital Tuanku Fauziah, Kangar? Sebabnya kat Kangar tak ada pakar. 



Sesudah Subuh kami gerak dari rumah, seawal jam 7.30 pagi kami tiba di hospital tu. Sampai saja di wad tu, nurses comey comey belaka mintak Aba salin baju pakai pakaian wad hospital. Dah check bagai tak lama lepas tu Aba diminta pindah ke stretcher untuk disorong ke bilik pembedahan. Lebih kurang jam 9.30 pagi Aba masuk. Sejam 40 minit kemudian barulah Aba keluar. Kesian Aba. Letih benar nampak muka dia masa tu. Agaknya masih lali dengan ubat bius walaupun tak bius seluruh badan. Tapi dengan keadaan Aba yang tak sihat, bius sikit pun dah layu.


Aba tak stabil sangat selepas pembedahan. Darah kejap naik, kejap turun. So doktor pun tak izinkan Aba balik lagi. Dibiar terbaring rehat dulu. Sementara tu aku pun sempat terlelap di koridor luar wad. Sebab terlalu mengantok bangun seawal jam 5 pagi hari tu. Nak lelap di kerusi, kerusi tak ada. Aku bagi Mak aku duduk sebelah katil Aba.


Sampai petang Aba masih belum stabil. Aku dan Along aku dah tak tahan sangat sangat mata ni. Lebih kurang jam 2.30 petang, Along aku ~

"Dik, jom kita tidoq dulu dalam keta. Along tak tahan dah mata ni." 

Aku sengih! Itula yang aku tunggu tunggu dari tadi. Memandangkan Aba akupun ketiduran. Along aku ~

"Mak, saya dengan Adik tidoq dulu sat na. Apa apa mak call Adik. Handphone saya dah abeh bateri"

Yahoo!! Leh tidoO! Aku pun bagaikan mengantok disorong bantal. Tanpa diajak, aku dulu ke depan dari Along aku. Sampai je kat kereta...aku ambik port seat belakang terus baring. Lelap! Tak sedar!

Jam 3.00 terjaga sebab terlalu panas. Mak call. Mak bagi tau Aba dok rehat lagi. Doktor pun tak datang datang lagi. Aku sambung balik tido sebab masa cakap dengan Mak tadi pun, aku mamai lagi. Along aku lagi la tak sedar. Malam tadi drive straight dari KL kan. Selalu tu bergilir dengan aku. Tapi disebabkan aku pengsan malam tu memang TAK la! Hukhuk sorry long. Memang sengaja! 

Tup tup lebih kurang jam 3.30-4.00 petang...Mak call lagi. bagi tau yang Aba dah stabil dan dibenarkan balik cuma kena tunggu surat doktor dulu. Aku pun pegi lah masuk wad balik. Tolak bahagi darab tambah, lebih kurang jam 5.00-6.00 petang baru kami gerak balik Perlis.

Hari berganti hari...

DAY 2

Aba nampak cergas sikit dari semalam. Walaupun malam tadi Aba kekejangan teruk. Sampai Aba menangis menahan sakit. Kesian aku tengok dia. Aku tak sedap hati. Bangun pagi, macam biasa kena rehat rehat dulu. Tak boleh terus bangun dari katil dan berjalan. Nanti Aba akan terasa pening nak pitam. Kesian Aba kan? Maka bersyukurlah kita yang diberi nikmat untuk bangun pagi dengan cergas. Itupun masih liat nak bangun Subuh. Aishhhh...Astaghfirullah. Ambik iktibar ye untuk diri aku dan semua.

Aba boleh senyum gelak macam biasa tengok telatah Mu'adz Firas, anak sedara aku :) Syukur Alhamdulillah lega sikit aku tengok Aba boleh senyum. Tapi raut muka keletihan tu masih nampak. Tak apalah. Aku fikir mungkin ambil masa untuk rehatkan badan. 




DAY 3

Aba nampak penat sangat sebab hari ni Aba makin kerap muntah. Makan sikit je muntah. Setiap kali makan wajib muntah antara 10-15 minit sekali dan kekerapan muntah tu antara 3-8 kali sehari. Muntah yang tak keluar apa apa. Lagi kesian tengok setiap kali lepas muntah, badan Aba akan kejang. Mula dari tengkuk, pegi ke kepala terus turun ke bawah kaki. MasyaALLAH. Hanya Allah saja tau keadaan Aba masa tu. Macam semalam lah. Sekali lagi Aba menangis menahan sakit. 

Aku tak sanggup tengok. Tapi aku kena berhadapan dengan semua tu. Aku pun tak boleh biarkan Mak dengan Along je yang tolong mengurut Aba, tenangkan Aba semula. Walaupun air mata aku tak tertahan nak meleleh sama masa tu. Aku kuatkan jugak diri aku.

Sampai ke malam keadaan Aba masih sama. Aku bertambah tambah risau sebab mengikut plan asal, malam ni aku dan Along akan bertolak balik KL semula. Masakan aku boleh balik kalau keadaan Aba sedemikian?? Last minute punya keputusan. Aku masuk bilik Aba.

"Aba, biar Along lah balik dulu. Adik ambik cuti sampai Jumaat ye? Tak sedap hati tengok Aba macam ni Bah..."

"Abah OK. Jangan risau. Balik la dengan Along. Nanti Bos marah pulak cuti lama lama tuu..."

"Hmmm tak apa la Bah. Boleh dibincang dengan Bos tu. Adik boleh ambik EL. Pasal cuti Abah jangan lah risau"

"Hmmmm..."

"Boleh la Baaah..."

"Hmm yelah!"

Alhamdulillah dalam hati aku rasa sangat sangat lega apabila Aba izinkan. Walaupun orang akan kata cuti je lah buat apa nak tanya tanya Aba. Terang terang Aba sakit. Cuti je lah! Yeee aku tau boleh je nak cuti macam tu. Tapi aku memang selalu akan mintak izin dulu. Baru aku rasa macam Aba Mak restu niat aku tu. Baru lah aku terasa tenang sikit. Kalau tak serba salah mak nenek aku akan rasa tak sedap bagai. Haaa...

DAY 4

Aku bangun pagi ni tengok Along aku dah balik.Tah bila aku terlelap malam tadi tak sempat nak tengok Along aku gerak balik. Adehhh....Tak apalah. Nanti aku balik Kajang, Along aku ambik dekat stesen jumpa lagi InsyaAllah. Apa aku nak buat pagi ni ye? Hmmm tengok Aba. Terbaring keletihan di katil.  

Tak lama lepas Aba dah ready semua, aku tolong Mak aku siap siap kan Aba lepas Aba selesai mandi. Selalu Mak yang akan mandikan Aba. Pagi tu aku try mandikan Aba dengan air panas. Aku tengok dia macam kurang sikit kejang. Siap siap kan Aba pakai baju seluar. 

Aku kena bawak Aba pegi poliklinik Arau. Cancelled pegi Hospital Kangar sebab Aba tak larat nak pegi jauh jauh. Sampai sahaja di poliklinik atau klinik kesihatan tu, doktor tak on duty pulak hari tu. Yang ada cuma pembantu dia sahaja. Aku fikir tak mengapalah kan. Kami cuma nak cuci tempat pembedahan gantikan swab dan kapas baru. Apabila bukak tampalan, ini yang aku nampak ~






Awal awal aku mintak maaf sebab kamera 'DSLR' handphone aku tak berapa nak sharp. Wakoko. Almaklum 2.0 mpx sajO. Tak nampak sangat rupa sebenar. Actually ada gap antara tempat carikan hari tu. Mungkin sebab Aba aku juga pengidap kencing manis. Luka lambat sembuh. Kulit lambat cantum semula. Setelah cuci semua, kami dibenarkan balik. Aku pun terus balik sebab Aba dah tak larat sangat. Dia rasa nak muntah.

DAY 5

Macam biasa rutin harian, setiap pagi bangun tunggu Aba betul betul ready baru siap siap untuk mandikan Aba. Hari ni aku nak bawak Aba aku pegi Hospital Besar Tuanku Fauziah Kangar pulak. Nak jugak jumpa doktor atas nasihat Mak Lang Malini aku yang jugak kerja di hospital tu tapi unit lain. Tapi still nasihat dia boleh diterima pakai untuk pegi ke unit MOPD.

Biasalah hospital kerajaan memang mengambil masa yang lama untuk tunggu giliran. Aku suruh Aba aku duduk tempat lain dulu sebab depan bilik doktor penuh. Sementara Mak aku tunggu betul betul depan bilik doktor tunggu untuk dipanggil.

Hampir 2 jam kami tunggu giliran baru dipanggil masuk ke bilik doktor. Paling hampa, doktor tu cakap dia tak boleh nak tolong part gelembung air yang naik kat tangan Aba aku. Dia tak berani nak usik sebab dia bukan pakar AVF. 

DAY 6 

Sehari lagi sudah berlalu, hari ni tempuh hari baru yang sama. Aba terus terusan muntah dan kejang. Hari makin hari risau aku bertambah tambah tak pernah berkurang. Nak nak lagi besok malam aku dah nak balik KL semula. 

Dah masuk tengahari aku masih tangguh nak pegi beli tiket bas balik KL atau pun tak. Kalau aku tak balik, macam mana pula dengan bos aku? Sudahla ambik EL 2 hari untuk semalam dan hari ni. Dah nak seminggu sudah aku tak masuk office. Petang tu selepas Zohor dalam jam 3 petang aku mintak izin Mak nak ke Kangar beli tiket. Aku buat keputusan besok malam aku balik. InsyaAllah weekend ni aku balik lagi kalau Along tak jadi balik dengan 2 orang kenalannya. Aba pun dah izinkan.

DAY 7

Aba masih dalam keadaan yang sama. Hari ni kekerapan Aba muntah makin menjadi jadi. Tapi aku cuba untuk menunjukkan muka risau aku depan Aba dan Mak. Tapi aku tau mesti Mak rasa ralat tapi terpaksa izinkan aku balik KL. Aku terdengar Mak cakap dengan Mak Cik Leha yang datang mengurut Aba hari ni, anak nak balik KL, susah lah dia sorang sorang. Hmmm..kesian Mak. Mesti dia penat tak menang tangan nak urus itu ini.

Bas Sani Express gerak jam 10 malam ke KL. Sedih aku tengok Mak aku pegi ke kereta nak balik rumah. Aku suruh Mak aku balik dulu sebelum bas gerak. Tak mahu dia tunggu lama lama di stesen lewat lewat malam. Di kampung bukan macam KL, even 2 pagi pun masih ramai orang dan banyak kereta. Di Perlis, jam 9 malam jalan raya dah sunyi sepi nak nak lagi kawasan kampung aku tu :)

Bersambung episod aku di KL lepas ni.....

6 comments:

  1. para..cedihnyee..T_T harap aba para cpt sembuh..

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah maceh cuya :)

    Insaf tgk Aba para sakit tu cuya..
    teruk dia muntah..
    tapi hari ni call Mak tadi..Alhamdulillah Aba dah leh makan nasik...

    ReplyDelete
  3. ptt la mana xnmpak kamu...
    ouhh..skrg baru pakcik tau aba kamu skt apa. sblm ni pakcik tertnya2 juga apa sakit aba kamu...
    semoga aba kamu cepat2 sembuh...

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah...tksh pakcik...doakan aba para...

    ReplyDelete
  5. so, aba dah sihat? moga aba kamu sentiasa dlm lindunganNya. amin

    ReplyDelete
  6. @Cik Kibod...dah cik kibod tnya ni baru lah perasan..dah lama xupdate pasal aba kan? alhamdulillah better tp sometimes xok jgk..ada pasang surut jugak :) serah pada DIA lah menentukan segalanya..kita hanya berdoa dan tawakal InsyaAllah

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...