Recent Posts

Search This Blog

Sunday, 8 May 2011

Surat Untuk MAK!


I've nothing much to say...
After 26 years Mak tak pernah putus asa 'membesarkan' anak Mak ni...
Mak tak pernah ambil hati dengan anak Mak ni...
9 bulan Mak mengandungkan anak Mak ni tanpa mengeluh malah tak sabar sabar menunggu kelahiranku...
Mintak maaf Mak andai ada terkasar bahasa dengan Mak selama ni...
Sayang Mak sangat sangat...tak boleh bayangkan kalau hidup ni tak dilengkapi dengan kehadiran Mak...
...tak dilengkapi dengan suara Mak di kala anak Mak ni memerlukan Mak...merindui Mak...

Anak Mak ni janji tak kan nakal nakal lagi macam dulu ye Mak...
Anak Mak ni akan sentiasa dengar cakap Mak...

Anak Mak mintak maaf sebab masa balik kampung hari tu...
Anak Mak ni curi curi masuk bilik tidur Mak...
Bukan nak selongkar handbag Mak 'cuik' duit macam dulu dulu...
Tapi anak Mak nak tengok Mak tidO...
tenung Mak lama lama....
Betapa penatnya muka Mak...
Dulu muka Mak licin...
sekarang dah ada kedut kedut...
Anak Mak paham..Mak sudah tua...
(sebab anak Mak ni pun dah ada kedut jugak sikit kat muka)
macam baru semalam Mak buaikan anak Mak ni tidO..
Mandikan pagi pagi sebelum pegi sekolah...
Siapkan baju sekolah..
Siapkan makan semua....
Anak Mak selalu mengada ngada tak nak pegi sekolah..
Banyak kali tipu Mak kata demam padahal tak nak pegi sekolah...
Tapi Mak tak pernah pukul walaupun Mak tau anak Mak tipu...

Mak lah selalu jadik bank...
Asal anak Mak tak ada duit..cakap je berapa nak mesti Mak tak pernah hampakan anak Mak ni...
Sampai anak Mak besar pun Mak masih hulurkan duit..
Kalau anak Mak tak nak terima atas alasan anak Mak da kerja...
...Mak cakap nanti Mak sedih...
Mak akan terasa hati yang anak Mak dah tak sayang Mak...
Anak Mak terpaksa ambil...
tapi sekali lagi anak Mak mintak maaf sebab TIPU Mak lagi..
Anak Mak bank in semula duit Mak bagi tu ke dalam akaun bank Mak..
Anak Mak tak mintak Mak apa apa...
cukuplah dengan doa mengiringi sepanjang hela nafas anak Mak ni setiap hari..

Thanks SO MUCH!
Pengorbanan Mak selama ni sangat sangat besar!
Anak Mak nak Mak sentiasa gembira...
Nak Mak sihat selalu..namo sakit sakit lagi...
Jaga makan...
Cukup rehat...
Banyak lagi nak taip..tapi macam tak akan pernah habis segala pengorbanan Mak selama ni..
Maafkan anak Mak dari hujung rambut sampai hujung kaki..

SELAMAT HARI IBU, Mak!
(mintak maaf kadang kadang panggil Ma..kadang kadang Mak..tapi Ma dan Mak adalah orang yang sama dalam hidup aku...THE BEST PERSON IN MY LIFE!)

Khas untuk semua kaum ibu di seluruh dunia 
HAPPY MOTHER'S DAY!

6 comments:

  1. fara..nak SURAT UTK SU plak...ngehehhe..ngade2 x haku???ahaks..bkn pe..pas bln 11/6 xley ngade2 ngn hg da kn...ihik3..

    ReplyDelete
  2. ngek! kakakakaka....nanti aku caik idea utk hg ngn zana ek..kekekeke...tapi xbest kalau xda gambaq...hg ada gambaq kita lama2..meh bg aku...almaklum aku ni xdak camera..

    ReplyDelete
  3. hahhahahha...hg..t ak letak kt blog ak gmbaq meletop2...ahahaha..t hg copy je..eheheh

    ReplyDelete
  4. Kalau gi shopping, nak selit2 barang dalam troli pun senang dengan mak kan..:)

    ReplyDelete
  5. @sue:: hahaha...u better keep that as a must ok! kalau aku bukak2 tgk xda..siap!

    @meera:: thanks meera for following me...dah follow meera balik :) a'a kalau shopping ngn mak gitu la budayanya..main amek je masuk dlm bakul/troli...tau2 ehhh mak npe mak beli banyak ni? wakakaka

    ReplyDelete
  6. @sue:: waaaa arini baru aku leh bukak blog sue...kalau x blog prob..asal masuk under maintenance ja da byk hari...ok sue make sure u keep as a must kalau aku bukak2 tgk xda gambo2 tu aku usik hg..kakakka

    @meera:: thanks meera for ur comment..a'a betul tu meera..main ambik je letak dlm bakul/troli tau2 kt kaunter..ehhhh byk nya mak beli barang...kakakakaka

    ReplyDelete

What's on your mind?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...